29 Μαρτίου, 2024

ΗΠΑ: 22χρονος εισέβαλλε με όπλο σε νυχτερινό κέντρο των ΛΟΑΤΚΙ στο Κολοράντο Σπρινγκς – 5 νεκροί

Ένας 22χρονος άνδρας «εισέβαλε» σε ντισκοτέκ της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ και άρχισε «να πυροβολεί», σκοτώνοντας τουλάχιστον πέντε ανθρώπους, προτού τον ακινητοποιήσουν «ηρωικοί» πελάτες, τη νύκτα του Σαββάτου προς Κυριακή στο Κολοράντο Σπρινγκς των ΗΠΑ.

Δεκαοκτώ άνθρωποι τραυματίστηκαν από το περιστατικό που σημειώθηκε λίγο πριν τα μεσάνυκτα, ανακοίνωσε η αστυνομία, η οποία διευκρίνισε ότι κάποιοι από τους τραυματίες βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Το Club Q ευχαρίστησε χθες, Κυριακή 20 Νοεμβρίου, μέσω του Facebook «τους ηρωικούς πελάτες που ακινητοποίησαν τον δράστη και έβαλαν τέλος σε αυτή την επίθεση μίσους».

Τουλάχιστον δύο όπλα βρέθηκαν στο νυχτερινό κέντρο. «Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι ο ύποπτος χρησιμοποίησε τουφέκι», δήλωσε ο αναπληρωτής επικεφαλής της αστυνομίας του Κολοράντο Σπρινγκς, ο Έντριαν Βάσκες.

«Εισέβαλε στο νυχτερινό κέντρο και αμέσως άρχισε να πυροβολεί», διευκρίνισε ο ίδιος στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Οι αρχές ταυτοποίησαν τον δράστη ως τον Άντερσον Λι Όλντριτς, ο οποίος συνελήφθη και διακομίστηκε στο νοσοκομείο.

Ο Βάσκες διευκρίνισε ότι «τουλάχιστον δύο ηρωικοί άνθρωποι στο νυχτερινό κέντρο τον αντιμετώπισαν και πάλεψαν με τον ύποπτο. Κατάφεραν να τον εμποδίσουν να συνεχίσει να σκοτώνει και να τραυματίζει».

«Τρομακτικό»

Ο Τζόσουα Θέρμαν, που βρισκόταν στο νυχτερινό κέντρο, διηγήθηκε ότι «υπήρχαν πτώματα στο πάτωμα. Υπήρχαν σπασμένα γυαλιά, σπασμένα ποτήρια, άνθρωποι που κλαίγανε». «Ήταν τρομακτικό», δήλωσε στους δημοσιογράφους.

«Ήταν το καταφύγιό μας (…) πού θα πρέπει να πάμε;», διερωτήθηκε αυτός ο κάτοικος του Κολοράντο Σπρινγκς.

Ο 24χρονος Έρον Λέινι περιέγραψε ένα μικρό νυχτερινό κέντρο «όπου όλος ο κόσμος περνούσε καλά, γελούσε».

«Δεν μπορώ να κατανοήσω πώς κάποιος μπορεί να εισέλθει (στο κέντρο) και να δει τόσο ευτυχισμένους ανθρώπους και τόσο άνετους στην κοινότητά τους και να θελήσει να βάλει τέλος σε αυτό», επεσήμανε.

Το Club Q ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι «αναστατώθηκε από την παράλογη επίθεση εναντίον της κοινότητάς μας».

«Δεν μπορούμε και δεν πρέπει να ανεχθούμε το μίσος», αντέδρασε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ενώ ο κυβερνήτης του Κολοράντο Τζάρεντ Πόλις, ο πρώτος ανοικτά ομοφυλόφιλος κυβερνήτης στις ΗΠΑ, κατήγγειλε μια «φρικτή, αηδιαστική και εξαιρετικά λυπηρή» επίθεση.

Το Club Q είχε προγραμματίσει για το Σάββατο μια βραδιά στην οποία ήταν καλοδεχούμενοι άνθρωποι «κάθε ταυτότητας», με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας Μνήμης Διεμφυλικών που γιορτάζεται στις 20 Νοεμβρίου.

Οι αρχές δεν έχουν αναφερθεί στο πιθανό κίνητρο της επίθεσης του Άντερσον Λι Όλντριτς.

Τραγικό προηγούμενο στο Ορλάντο

Η επίθεση αυτή σημειώθηκε την ώρα που αυξάνονται οι εχθρικές ενέργειες εναντίον των διεμφυλικών, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία ενώσεων και του FBI.

Στις 12 Ιουνίου 2016 ένας Αμερικανός αφγανικής καταγωγής, ο Όμαρ Ματίν, είχε σκοτώσει 49 ανθρώπους και είχε τραυματίσει περίπου 50 ακόμη σε ένα γκέι μπαρ στο Ορλάντο της Φλόριντα.

Εξάλλου ραγδαία άνοδο παρουσιάζουν στις ΗΠΑ τα περιστατικά μαζικών πυροβολισμών, τα οποία από την αρχή του έτους φτάνουν τα 601, σύμφωνα με την οργάνωση Gun Violence Archive, η οποία ορίζει ως τέτοιες τις επιθέσεις στις οποίες υπάρχουν τουλάχιστον τέσσερις νεκροί ή τραυματίες από σφαίρες.

ΑΠΕ-ΜΠΕ