30 Απριλίου, 2024

Η Νο1 συνήθεια για να διατηρήσετε υγιές το συκώτι σας

Όχι, δεν είναι η αποφυγή της κατανάλωσης αλκοόλ (αν και σίγουρα βοηθάει). Όταν θέλετε να διατηρήσετε υγιές το συκώτι γνωρίζετε ήδη ότι η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ είναι μια συνήθεια που πρέπει να αποφεύγετε.

Ενώ είναι αλήθεια ότι η συνήθης κατανάλωση αλκοόλ δεν είναι καλή για το συκώτι, η προστασία του περιλαμβάνει περισσότερα από το να παρακολουθείτε πόσο πίνετε.

Στην πραγματικότητα, ο Dr. Arvinder S. Bhinder, MD, ογκολόγος στο OhioHealth που θεραπεύει ασθενείς με καρκίνο του ήπατος εδώ και 17 χρόνια, αναφέρει ότι υπάρχει μια συγκεκριμένη συνήθεια που θα ήθελε να γνωρίζουν περισσότεροι άνθρωποι για ένα υγιές συκώτι.

Η Νο1 συνήθεια για να διατηρήσετε υγιές το συκώτι σας

Θέλετε να υποστηρίξετε το συκώτι σας; Ο Dr. Bhinder τονίζει μια σημαντική συνήθεια που πρέπει να υιοθετήσουν όλοι: Διατήρηση υγιούς Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ).

«Όσο αυξάνεται ο ΔΜΣ, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα εμφάνισης προβλημάτων. Άτομα με υψηλό ΔΜΣ διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για λιπώδη νόσο του ήπατος, η οποία είναι πιο ευαίσθητη σε ηπατικές παθήσεις. Συχνά συνιστώ στους ασθενείς να διατηρούν τον ΔΜΣ τους κάτω από 25», εξηγεί ο ειδικός.

Με βάση αυτό, ο Dr. Bhinder υπογραμμίζει τη σημασία ενός υγιεινού τρόπου ζωής που περιλαμβάνει ισορροπημένη διατροφή και άσκηση. Όσον αφορά τη διατροφή, συνιστά την αποφυγή λιπαρών και επεξεργασμένων τροφίμων.

Αν και μια διατροφή πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά συνδέεται με βλάβες στο συκώτι εντούτοις συμβάλλει στην υγεία του ήπατος η ενσωμάτωση ακόρεστων λιπαρών όπως:

  • ξηρών καρπών,
  • αβοκάντο και
  • ελαιόλαδου

Όπως θα περίμενε κανείς, ο Dr. Bhinder τονίζει επίσης τον περιορισμό της κατανάλωσης αλκοόλ. Είναι μια συμβουλή που πιθανότατα έχετε ξανακούσει, αλλά υπάρχει λόγος που επαναλαμβάνεται τόσο συχνά.

Εάν δεν πίνετε καθόλου αλκοόλ, οι πιθανότητες να πάθετε ηπατική νόσο είναι πολύ χαμηλές. Ο Dr. Bhinder τονίζει ότι δεν υπάρχει φάρμακο που να μειώνει το λίπος στο συκώτι, γι’ αυτό είναι τόσο σημαντική η διατήρηση ενός υγιούς ΔΜΣ.

Πώς να μάθετε πόσο καλά λειτουργεί το συκώτι σας

Το συκώτι είναι ένα όργανο ζωτικής σημασίας, απαραίτητο για τη ζωή μας. Αναλαμβάνει πολλές λειτουργίες, όπως:

  • την υποστήριξη του μεταβολισμού,
  • της άμυνας του οργανισμού,
  • της πέψης,
  • της αποτοξίνωσης και
  • της αποθήκευσης βιταμινών.

Επειδή δεν μπορούμε να δούμε το συκώτι μας, μπορεί να είναι δύσκολο να ξέρουμε σε τι κατάσταση βρίσκεται. Ωστόσο, ο Dr. Bhinder αναφέρει ότι υπάρχουν σημάδια που δείχνουν ότι το συκώτι δυσλειτουργεί, όπως:

  • Κόπωση
  • Ναυτία
  • Απώλεια όρεξης
  • Απώλεια βάρους
  • Ίκτερος (κιτρίνισμα του δέρματος και των ματιών)
  • Πόνος στο άνω δεξί μέρος της κοιλιάς

«Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να είναι ασαφή ή δύσκολο να εντοπιστούν, αλλά όποιος τα βιώνει συνεχώς θα πρέπει να συμβουλευτεί άμεσα έναν γιατρό για να ελέγξει τα ηπατικά του ένζυμα», εξηγεί ο Dr. Bhinder.

Σύμφωνα με τον Dr. Bhinder, όταν η ηπατική βλάβη είναι προχωρημένη, το ανοσοποιητικό σύστημα εξασθενεί σημαντικά λόγω της μείωσης των λευκοκυττάρων και των αιμοπεταλίων. «Το συκώτι παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην καταστροφή των τοξινών στο σώμα, και είναι σημαντικό να είμαστε ενημερωμένοι για να το φροντίζουμε», καταλήγει.

Είναι αναστρέψιμη η βλάβη στο συκώτι;

Αυτό εξαρτάται από τη σοβαρότητα της βλάβης, σύμφωνα με τον Dr. Bhinder. «Σε αρχικά στάδια ηπατικής βλάβης, είναι πιθανό να την αντιστρέψετε μέσω ενός υγιεινού τρόπου ζωής και διατροφικών αλλαγών. Ωστόσο, σε περιπτώσεις κίρρωσης ή σοβαρότερης ηπατικής νόσου, δεν είναι δυνατή η αντιστροφή της βλάβης, αλλά είναι δυνατό να περιοριστεί η εξέλιξή της», εξηγεί ο ειδικός.

Εάν σε κάποιον διαγνωστεί κίρρωση ή ηπατίτιδα C, ο Dr. Bhinder αναφέρει ότι η θεραπεία περιλαμβάνει εξετάσεις για καρκίνο του ήπατος κάθε 6 μήνες έως ένα χρόνο ως προληπτικό μέτρο. «Ο καρκίνος του ήπατος είναι πολύ πιο πιθανό να εμφανιστεί όταν υπάρχει προϋπάρχουσα ηπατική νόσος, επομένως πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα στην πρόληψη όσο το δυνατόν περισσότερο».

Φυσικά, είναι καλύτερο να μην φτάσει ποτέ το συκώτι σας σε αυτό το επικίνδυνο σημείο. Υιοθετώντας ορισμένες υγιεινές συνήθειες που συμβάλλουν στη διατήρηση ενός υγιούς ΔΜΣ, θα ενισχύετε ολόκληρο τον οργανισμό σας συμπεριλαμβανομένου και του ήπατος σας.

Πηγή: enikos.gr