22 Νοεμβρίου, 2024

Η κότα έκανε το αυγό ή το αυγό την κότα; – Νέα έρευνα προσπαθεί να δώσει απάντηση στο αιώνιο ερώτημα

Αν και οι κότες είναι το πιο συνηθισμένο ζώο της φάρμας, οι επιστήμονες εδώ και δύο αιώνες πασχίζουν να εξηγήσουν πώς έγινε… κοτόπουλο και να δώσουν απάντηση στο αιώνιο ερώτημα: «Η κότα έκανε το αυγό ή το αυγό την κότα;»

Ξένοι ερευνητές με νέα μελέτη που διεξήγαγαν προσπαθούν να ρίξουν «φως» στο αιώνιο ερώτημα: «Η κότα έκανε το αυγό ή το αυγό την κότα;». Οι ερευνητές εστιάζουν στον ανασκαφικό και μοριακό εντοπισμό αρχαίων κοτόπουλων στην Κεντρική Ασία. Οι ερευνητές ανακάλυψαν αρχαιολογικά ίχνη κοτόπουλων στην Κεντρική Ασία, τα οποία χρονολογούνται περίπου 2.300 ετών πριν. 

Η έρευνα αυτή προσφέρει ενδιαφέρουσες πληροφορίες σχετικά με τη διάδοση των κοτόπουλων στο παρελθόν και τη σχέση τους με τον ανθρώπινο πολιτισμό στην περιοχή. Ωστόσο, δεν επικεντρώνεται απευθείας στο ερώτημα αλλά περιγράφει την παλιννόστηση του κοτόπουλου ως κατοικίδιου ζώου στην περιοχή αυτή.

 Ένα θραύσμα από κέλυφος αυγού από την τοποθεσία Bash Tepa στην Ασία, που δείχνει ένα από τα πρώτα στοιχεία για κοτόπουλα στον Δρόμο του Μεταξιούscitechdaily / Robert Spengler
Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι κότες εκτράφηκαν εκτενώς σε όλη τη νότια Κεντρική Ασία από το 400 π.Χ. έως τη μεσαιωνική εποχή, και η εξάπλωσή τους πιθανότατα διευκολύνθηκε από την αρχαία Νέα Μεταξική Οδό.

Η ιστορία του πώς προήλθαν και διαδόθηκαν οι κότες στον αρχαίο κόσμο παραμένει σε μεγάλο βαθμό ασαφής. Πρόσφατες μελέτες στην αρχαιολογική μεθοδολογία έχουν αποκαλύψει ότι πολλές από τις αρχαίες ανακαλύψεις οστών, που κάποτε πίστευαν ότι αποτελούσαν αποδεικτικά στοιχεία των πρώιμων κοτόπουλων, στην πραγματικότητα ανήκουν σε άγρια πουλιά.

Σε μια νέα δημοσίευση, μια διεθνής ομάδα αρχαιολόγων, ιστορικών και βιομοριακών επιστημόνων παρουσιάζει τα πρώτα αποδεικτικά στοιχεία για την εκτροφή κοτόπουλων για παραγωγή αυγών, και υποστηρίζει ότι η απώλεια της εποχικής γέννησης ήταν ο κύριος κινητήρας για τη διάδοση των κοτόπουλων σε ολόκληρη την Ευρασία και τη βορειοανατολική Αφρική.

Πώς διεξήχθη η έρευνα
Χρησιμοποιώντας θραύσματα κελύφους αυγών που συλλέχθηκαν από 12 αρχαιολογικούς χώρους που εκτείνονται περίπου 1.500 χρόνια πριν, οι ερευνητές δείχνουν ότι τα κοτόπουλα εκτρέφονταν ευρέως στην Κεντρική Ασία από περίπου το 400 π.Χ. έως το 1000 μ.Χ. και πιθανότατα διασκορπίστηκαν κατά μήκος του αρχαίου Δρόμου του Μεταξιού. Η αφθονία των κελύφους των αυγών υποδηλώνει περαιτέρω ότι οι κότες ωοτοκούσαν εκτός εποχής.

«Ήταν αυτό το χαρακτηριστικό της παραγωγικής ωοτοκίας», υποστηρίζουν οι ερευνητές, που έκανε το οικόσιτο κοτόπουλο τόσο ελκυστικό στους αρχαίους λαούς.

Για να καταλήξει σε αυτά τα συμπεράσματα, η ομάδα συνέλεξε δεκάδες χιλιάδες θραύσματα κελύφους αυγών από τοποθεσίες που βρίσκονται κατά μήκος του κύριου διαδρόμου της Κεντρικής Ασίας του Δρόμου του Μεταξιού. Στη συνέχεια χρησιμοποίησαν μια μέθοδο βιομοριακής ανάλυσης που ονομάζεται «ZooMS» για να προσδιορίσουν την πηγή των αυγών. Όπως και η γενετική ανάλυση, το ZooMS μπορεί να κάνει ταυτοποιήσεις ειδών από υπολείμματα ζώων όπως οστά, δέρμα και κέλυφος, αλλά βασίζεται σε πρωτεϊνικά σήματα και όχι σε DNA.

Τα ευρήματα της έρευνας
Ο προσδιορισμός αυτών των θραυσμάτων κελύφους ως κοτόπουλα και η αφθονία τους σε όλα τα στρώματα ιζήματος σε κάθε τοποθεσία, οδήγησαν τους ερευνητές σε ένα σημαντικό συμπέρασμα: «Τα πουλιά πρέπει να ωοτοκούν πιο συχνά από τον πρόγονό τους. Αυτό είναι το αρχαιότερο στοιχείο για την απώλεια της εποχικής ωοτοκίας που έχει ακόμη εντοπιστεί στα αρχαιολογικά αρχεία», λέει ο Δρ. Robert Spengler, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Domestication and Anthropogenic Evolution και κύριος ερευνητής στη μελέτη.

«Αυτό είναι μια σημαντική ένδειξη για την καλύτερη κατανόηση των αμοιβαίων σχέσεων μεταξύ ανθρώπων και ζώων που οδήγησαν στην εξημέρωση».

 
Συνολικά, η νέα μελέτη προτείνει μια απάντηση στον πανάρχαιο γρίφο του κοτόπουλου και του αυγού. Στην Κεντρική Ασία, τα στοιχεία δείχνουν ότι η ικανότητα να γεννούν πολλά αυγά είναι αυτό που έκανε το κοτόπουλο ένα παγκόσμιο είδος τεράστιας οικονομικής σημασίας.

Οι συγγραφείς ελπίζουν ότι «αυτή η μελέτη θα καταδείξει τις δυνατότητες νέων, οικονομικά αποδοτικών μεθόδων και διεπιστημονικής συνεργασίας για την αντιμετώπιση μακροχρόνιων ερωτημάτων σχετικά με το παρελθόν».

Τι λέει η πρώτη εκτεταμένη γενετική μελέτη του πλήρους γονιδιώματος του κοτόπουλου
Ερευνητές κατέληξαν ότι άνθρωποι στο βόρειο μέρος της νοτιανατολικής Ασίας ή στη νότια Κίνα εξημέρωσαν ένα πολύχρωμο είδος φασιανού περίπου μετά το 7.500 π.Χ. Στη συνέχεια, έμποροι και μετανάστες το μετέφεραν σε όλη την Ασία και μετά σε κάθε ήπειρο, με εξαίρεση την Ανταρκτική.

«Τα ευρήματά μας έρχονται σε αντίθεση με προηγούμενους ισχυρισμούς ότι τα κοτόπουλα εξημερώθηκαν στη βόρεια Κίνα και στην κοιλάδα του Ινδού ποταμού», ανέφεραν οι ερευνητές, οι οποίοι θεωρούν ως άμεσο πρόγονο του κοτόπουλο ένα πουλί της ζούγκλας που ονομάζεται Gallus gallus spadiceus.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Μινγκ-Σαν Γουάνγκ του Ινστιτούτου Ζωολογίας Κουμίνγκ της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιολογίας «Cell Research», σύμφωνα με το «Science», «διάβασαν» (αλληλούχισαν) τα πλήρη γονιδιώματα 863 σύγχρονων κοτόπουλων και πουλιών από την Ασία και την Αφρική και μετά τα συνέκριναν μεταξύ τους.

 
Με αυτό τον τρόπο συμπέραναν ότι τα σύγχρονα κοτόπουλα προέρχονται κυρίως από εξημερωμένους και άγριους προγόνους που κάποτε ζούσαν στην περιοχή της Μιανμάρ, του Λάος, της Ταϊλάνδης και της Νότιας Κίνας.

Ο Δαρβίνος είχε προτείνει το πτηνό της ζούγκλας ως πρόγονο του κοτόπουλου, αλλά είχε θεωρήσει«πατρίδα» του την Ινδία. Οι αρχαιολόγοι, με βάση οστά κοτόπουλων που έχουν βρει κατά καιρούς, θεωρούσαν ότι οι άνθρωποι εξημέρωσαν το κοτόπουλο πριν περίπου 9.000 χρόνια στη Βόρεια Κίνα και ξανά πριν 4.000 χρόνια στο Πακιστάν.

 
Πάντως, άλλοι επιστήμονες, όπως ο αρχαιολόγος Τζόναθαν Κενόγιερ του Πανεπιστημίου του Ουισκόνσιν-Μάντισον, εμφανίστηκαν επιφυλακτικοί κατά πόσο όντως το κοτόπουλο εμφανίστηκε αρχικά στη νοτιοανατολική Ασία. Αυτό πρέπει να επιβεβαιωθεί από ανάλυση αρχαίου DNA πουλερικών, που ακόμη δεν έχει βρεθεί, επεσήμαναν.

Παραμένει ασαφές τι ώθησε τους ανθρώπους να εξημερώσουν το κοτόπουλο, οι πρώτες ποικιλίες του οποίου ήταν πολύ πιο αδύνατες, έκαναν λιγότερα αυγά από ό,τι σήμερα και απειλούνταν από ουκ ολίγους θηρευτές. Κάποιοι επιστήμονες, ωστόσο, εκτιμούν ότι αρχικό κίνητρο ήταν ότι τα πρώτα κοτόπουλα είχαν εξωτικό φτέρωμα ή τους εντυπωσίαζαν για τις μαχητικές ικανότητές τους.

newsbomb.