5 Νοεμβρίου, 2024

Η ΕΕ δε θα πληρώνει σε ρούβλια το ρωσικό φυσικό αέριο – Τι σημαίνει για την Ελλάδα

Η Ευρώπη είναι αντιμέτωπη με μια ισορροπία του τρόμου. Από τη μία, μια πολλαπλή ενεργειακή κρίση που αφορά στο φυσικό αέριο, το πετρέλαιο και τις τιμές του ρεύματος, κι από την άλλη, η πολυθρύλητη συνοχή της και η πολιτική της ισορροπίας.

Μετά τις ρωσικές ανακοινώσεις για την πληρωμή σε ρούβλια του φυσικού αερίου που προμηθεύεται η Ευρώπη, οι 27 σε μια έκτακτη συνεδρίασή τους, αποφάσισαν ενιαίο μέτωπο απέναντι στη Ρωσία, όπως αναφέρει το Μega.

Η Κομισιόν ήταν σαφής στις ανακοινώσεις της, αφού είπε ότι οι ευρωπαϊκές εταιρίες θα πληρώνουν σύμφωνα με το συμβόλαιό τους, είτε σε ευρώ είτε σε δολάρια.

Οποιαδήποτε πληρωμή σε ρούβλια σημαίνει παραβίαση των ευρωπαϊκών κυρώσεων προς τη Ρωσία και θα επιβάλλονται αντίμετρα.

Στο τραπέζι των 27 βρέθηκε και το 6ο πακέτο κυρώσεων προς τη Ρωσία που θα αφορά σε εμπάργκο του πετρελαίου.

Ωστόσο, είναι τέτοια η εξάρτηση κάποιων χωρών που η ομοφωνία θα ήταν αδύνατη και προκειμένου να αποφευχθεί ένα βέτο, κάποιες χώρες εξαιρούνται.

Ανάμεσα σε αυτές η Ουγγαρία και η Σλοβακία, με τους ακριβείς όρους των συναλλαγών τους με τη Ρωσία να ανακοινώνονται σύντομα.

Τι σημαίνουν οι αποφάσεις της ΕΕ για την Ελλάδα
Η τιμή του φυσικού αερίου επηρεάζει την τιμή του ρεύματος, ασχέτως όμως αν τελικά οι Ευρωπαίοι θα κινηθούν συντονισμένα ή όχι, η κυβέρνηση φέρνει δικό της πακέτο παρεμβάσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εξάρτηση της Ελλάδας από το ρωσικό πετρέλαιο ανέρχεται στο 29% των ελληνικών εισαγωγών, δηλαδή 200.000 βαρέλια/ημέρα.

Η εξάρτηση αυτή στα ρωσικά καύσιμα αναμένεται να οδηγήσει σε νέα αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, με την κυβέρνηση να φέρνει άμεσα σχέδιο ανακούφισης της τσέπης των καταναλωτών.

Το σχέδιο για φθηνότερο ρεύμα προβλέπεται να φτάσει σε 7.500.000 παροχές κύριας κατοικίας, ενώ αναμένεται να μπει πλαφόν στη χονδρική πώληση του ρεύματος και να υπάρχει επιδότηση του επιπλέον κόστους των εταιρειών.

Ο στόχος είναι η ανώτατη τιμή του ρεύματος να φτάσει 0,16 €/mwh, με το κόστος να υπολογίζεται στα 2 – 4 δισ. €.

Υπέρ της επιβολής ευρωπαϊκού εμπάργκο στην αγορά ρωσικού πετρελαίου η Γερμανία

  Η Γερμανία τάσσεται πλέον υπέρ της επιβολής ευρωπαϊκού εμπάργκο στην αγορά πετρελαίου από τη Ρωσία, δήλωσε νωρίτερα σήμερα από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομίας και Προστασίας του Κλίματος Ρόμπερτ Χάμπεκ, ζητώντας ταυτόχρονα μια μεταβατική περίοδο μερικών εβδομάδων.
Προειδοποίησε ωστόσο για τον κίνδυνο αύξησης των τιμών ενέργειας τόσο για τη βιομηχανία όσο και για τους καταναλωτές. «Το κράτος δεν μπορεί να αμβλύνει κάθε επιπλέον βάρος», είπε χαρακτηριστικά.
 
«Δημιουργήσαμε μια κατάσταση στην οποία η Γερμανία μπορεί να επιβάλει εμπάργκο στην εισαγωγή ρωσικού πετρελαίου, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η διακοπή της προμήθειας θα αφήσει τη χώρα ανεπηρέαστη – κυρίως δε τις ανατολικές περιοχές, διευκρίνισε ο κ. Χάμπεκ.

Σύμφωνα με «Έκθεση Προόδου» που παρουσίασε το υπουργείο Οικονομίας, η εξάρτηση της Γερμανίας από το ρωσικό πετρέλαιο έχει περιοριστεί από 35% σε 12% και αφορά κυρίως το πετρέλαιο που καταλήγει στο διυλιστήριο του Σβεντ στο Βρανδεμβούργο, το οποίο ανήκει στη Rosneft, συνδέεται με τον ρωσικό αγωγό Ντρούσμπα (Φιλία) και προμηθεύει με καύσιμα την ευρύτερη περιοχή του Βερολίνου. Σήμερα δόθηκε μάλιστα στη δημοσιότητα επιστολή της πόλης Σβεντ προς τον υπουργό Οικονομίας, στην οποία εκφράζεται ανησυχία για το ενδεχόμενο ενός εμπάργκο. «Μείναμε άναυδοι με τις ανακοινώσεις σας», γράφουν οι τοπικοί παράγοντες. Το διυλιστήριο της περιοχής απασχολεί σήμερα περισσότερους από 1.200 εργαζόμενους.

 
«Εκεί η κατάσταση θα είναι κάπως δύσκολη, σε περίπτωση απότομης διακοπής. Και δεν μπορούμε να υποσχεθούμε ότι η προμήθεια θα είναι πάντα εγγυημένη. Θα υπάρξουν σίγουρα μεγάλα άλματα τιμών ή καθυστερήσεις στην προμήθεια μεταξύ άλλων, αλλά ως χώρα δεν θα πέσουμε σε πετρελαϊκή κρίση», τόνισε από την πλευρά του ο κ. Χάμπεκ.

Ο υπουργός παραδέχθηκε ακόμη ότι οι συνέπειες ενός πετρελαϊκού εμπάργκο για τη Ρωσία δεν μπορούν να προβλεφθούν, διότι θα μπορούσε να προκληθεί εκτόξευση των τιμών παγκοσμίως και όλοι οι εξαγωγείς πετρελαίου – συμπεριλαμβανομένων αυτών της Ρωσίας – θα ωφελούνταν. «Αν ο Πούτιν κερδίζει περισσότερα χρήματα πουλώντας λιγότερο πετρέλαιο, τότε έχουμε κάνει μια τρύπα στο νερό», είπε χαρακτηριστικά ο Ρόμπερτ Χάμπεκ.

Οι καταναλωτές στη Γερμανία θα πρέπει να προσαρμοστούν στις αυξανόμενες τιμές, σημείωσε ο υπουργός, καθώς το κράτος δεν μπορεί να απορροφήσει όλες τις αυξήσεις. «Αυτή είναι η πικρή σκληρή αλήθεια», πρόσθεσε και προέβλεψε προβλήματα στις εύθραυστες αλυσίδες εφοδιασμού, υψηλό κόστος πρώτων υλών και έλλειψη εξειδικευμένων εργαζόμενων. «Πρόκειται για κρίσεις οι οποίες σωρεύονται τώρα η μία πάνω στην άλλη», εξήγησε και επισήμανε ότι η μεσαία οικονομία βρίσκεται υπό πίεση. «Η πανδημία, η ακριβή ενέργεια και η έλλειψη προσωπικού συνδυάζονται τώρα πολύ άσχημα», δήλωσε.

Ο κ. Χάμπεκ πάντως κάλεσε τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μειώσουν όσο το δυνατόν συντομότερα την εξάρτησή τους από τη ρωσική ενέργεια. «Η αλληλεγγύη προς την Ουκρανία απαιτεί τώρα ταχεία και δραστική μείωση της προμήθειας ορυκτών καυσίμων από τη Ρωσία», δήλωσε, στο περιθώριο του έκτακτου Συμβουλίου των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ. Ερωτώμενος αν έχει κάποιο μήνυμα για τη Μόσχα, ο γερμανός υπουργός Οικονομίας δήλωσε: «Σταματήστε τον πόλεμο και πηγαίνετε στα σπίτια σας!»

madata.gr