23 Απριλίου, 2024

Γιορτή της Μητέρας: Οι πιο διαχρονικές ατάκες της Ελληνίδας μάνας – Γι’ αυτό την αγαπάμε!

Με αφορμή τη φετινή Γιορτή της Μητέρας, η οποία γιορτάζεται με τιμή και δόξα τη δεύτερη Κυριακή κάθε Μαΐου, αποφασίσαμε να ετοιμάσουμε ένα ποτ πουρί με τα πιο δημοφιλή και διαχρονικά μαμαδίστικα «διαμαντάκια».

Αν είχες την τύχη, τη χαρά και την υπομονή να μεγαλώσεις στο ίδιο σπίτι με την Ελληνίδα μάνα σου, ξέρεις καλά πως δεν πρόκειται για ένα στερεότυπο, αλλά για ένα σπάνιο είδος ανθρώπου, το οποίο τροφοδοτείται από την ίδια του την υπερβολή και από… τα τηλεφωνήματα χωρίς λόγο. Σκέφτεται μόνο τι έφαγες, αν και πότε, έχει μαντικές ικανότητες, θεωρεί τη ζακέτα κάτι σαν αλεξίσφαιρο, είναι παντού και ξέρει τα πάντα, ακόμη και αυτά που δεν της έχεις πει, ενώ, όταν οι περιστάσεις το επιβάλλουν, μεταμορφώνεται σε σούπερ-ηρωίδα.

Ναι, η μαμά σου είναι μία, μοναδική, παντοδύναμη, λίγο σουρεάλ και αναντικατάστατη, αλλά συγχρόνως, ίδια και απαράλλαχτη με κάθε μάνα, τη μάνα ρέιβερ, τη γιαγιά σου, δηλαδή τη μαμά της, τη δική μου μαμά ή τέλος πάντων, «Εκείνη» του Φοίβου Δεληβοριά. Και αν υπάρχει κάτι που αποδεικνύει περίτρανα πως αν έχεις ζήσεις πλάι σε μία Ελληνίδα μάνα, στην πραγματικότητα τις έχεις ζήσει όλες, αυτό είναι οι επικές ατάκες της, τις οποίες έχεις ορκιστεί στον εαυτό σου πως δεν θα ξεστομίσεις ποτέ μπροστά στο παιδί σου.

Ακριβώς για αυτό, με αφορμή τη φετινή Γιορτή της Μητέρας, η οποία γιορτάζεται με τιμή και δόξα τη δεύτερη Κυριακή κάθε Μαΐου, αποφασίσαμε να ετοιμάσουμε ένα ποτ πουρί με τα πιο δημοφιλή και διαχρονικά μαμαδίστικα «διαμαντάκια», προσπαθώντας να τα αποκρυπτογραφήσουμε, μπας και μάθουμε επιτέλους τι εννοούσε όταν έλεγε με απύθμενη σοφία πως, «όταν γίνεις μάνα θα καταλάβεις».

#1 Φάε το φαΐ σου, άλλα παιδάκια δεν έχουν να φάνε.

Στο σημείο αυτό, ας κάνουμε ενός λεπτού σιγή για όλες τις αθώες, παιδικές ψυχούλες που υποχώρησαν ένδοξα στο άκουσμα αυτής της αφοπλιστικής ατάκας, τρώγοντας τελικά δειλά και ανόρεχτα μικρές πιρουνιές από μπάμιες ή αρακά, μέχρι να αδειάσουν εντελώς το πιάτο τους και όλα αυτά υπό το άγρυπνο βλέμμα της μανούλας. Επική επίκληση, οριακά επίθεση, στο συναίσθημα ενός νήπιου από σκληροπυρηνική Ελληνίδα μανά, στην οποία μόνο λίγοι και τολμηροί αντιστάθηκαν. Τώρα για ποιο λόγο έπρεπε να μας φορτώσουν με τόσες ενοχές για ένα πιάτο αρακά δεν ξέρω, μάλλον, ήθελαν να μας βοηθήσουν να αποκτήσουμε από νωρίς κοινωνική συνείδηση και φυσικά, τις ευχαριστούμε για αυτό.

#2 Δεν στα ‘λεγα εγώ; Nα την ακούς τη μανούλα!

Η παραπάνω φράση είναι ένας μικρός θρίαμβος, ένας πανηγυρισμός για κάθε Ελληνίδα μάνα. Έχει ακουστεί σε διάφορες παραλλαγές, ως ένα νέτο σκέτο «στα ‘λεγα εγώ», ένα λίγο πιο περιφραστικό «δεν στα ‘λεγα εγώ, στα ‘λεγα» και ένα λίγο παραπονιάρικο, «όταν τα λέω εγώ…». Σε κάθε περίπτωση, η συγκεκριμένη φράση αποσκοπούσε συνήθως στο να σε παρακινήσει την επόμενη φορά να κάνεις μεγαλύτερο engage στις συμβουλές της μαμάς, να πειστείς πως έχει όντως μαντικές ικανότητες κι ας μην διαβάζει τη γυάλινη σφαίρα, μήπως και γλιτώσεις από όλες τις μικρές «παγίδες» που σου επιφυλάσσει η ζωή στο μέλλον. Και ναι, η μαμά σου δεν έχει πάντα δίκιο, ευτυχώς, αλλά όταν βγαίνει αλάνθαστη, θέλει να το αναγνωρίζεις.

 #3 Δεν με ενδιαφέρει τι κάνουν τα άλλα παιδιά.

Η φράση «δεν με ενδιαφέρει τι κάνουν τα άλλα παιδιά» είναι ένα μπούμερανγκ για μία Ελληνίδα μάνα. Βλέπεις, η Ελληνίδα μάνα δεν ενδιαφέρεται τι κάνουν τα άλλα παιδιά, όταν τα άλλα παιδιά κάνουν κοπάνες και piercing, γυρίζουν στο σπίτι μετά τις 23.00 ή βάφουν μωβ και φούξια τα μαλλιά τους. Ωστόσο, τα πράγματα αντιστρέφονται, όταν τα άλλα παιδιά γράφουν καλύτερα στα διαγωνίσματα ή έχουν καλύτερους βαθμούς στο τρίμηνο. Τι να πεις; Άβυσσος η ψυχή της Ελληνίδας μάνας. Όπως και να έχει, ο βασικός λόγος που μία Ελληνίδα μάνα δεν δίνει όντως μία για το τι κάνουν τα άλλα παιδία, είναι επειδή κατά βάθος πιστεύει ακράδαντα πως κανείς δεν μπορεί να συγκριθεί με το καμάρι της.

#4 Εγώ στην ηλικία σου είχα ήδη δύο παιδιά.

Αν διανύεις τα mid-thirties σου και νιώθεις πως αυτοσκοπός σου είναι να γυρίσεις τον κόσμο ή να μεγαλώσεις το μικρό παιδί που «κρύβεται» μέσα σου, ξέρεις καλά πως αυτή η χιλιοειπωμένη ατάκα της Ελληνίδας μάνας είναι ένα δόλιο «χτύπημα» κάτω από τη ζώνη. Όχι επειδή σου υπενθυμίζει με κάπως ύπουλο τρόπο πως βρίσκεσαι στα αναπαραγωγικά σου χρόνια, μίας και δεν στοχεύει ακριβώς εκεί, αλλά κυρίως, επειδή υπογραμμίζει διακριτικά πως ενώ θα μπορούσες να είσαι μανούλα, εσύ έχεις το mindset μίας έφηβης η οποία δεν ξέρει να φτιάχνει ούτε ένα κοτόπουλο στον φούρνο. Ευτυχώς, υπάρχει η μανούλα με τα ταπεράκια της και έτσι, χορταίνεις εσύ, χορταίνει και το μικρό παιδί που ζει μέσα σου.

 Από το εμβληματικό «ζακέτα να βάλεις» στο «ίδια ο πατέρας σου είσαι» και από το «μην περπατάς ξυπόλητη» στο «πιες το γρήγορα μην χάσει τις βιταμίνες του», υπάρχουν πολλές ακόμη φράσεις που λείπουν από τη λίστα μας, όμως, συμπυκνώνουν και εκφράζουν με τον πιο τρυφερό, απροσδόκητο, αστείο, τρόπο την αστείρευτη αγάπη της Ελληνίδας μάνας, μία αγάπη που αξίζει να τη γιορτάζουμε κάθε μέρα, επειδή ήταν αυτή που μας μεγάλωσε και μας βοήθησε να φτάσουμε εδώ που είμαστε σήμερα!

queen.gr