3 Ιουλίου, 2024

Γαλλία: Η ακροδεξιά κοντά στην εξουσία

 Η ακροδεξιά στη Γαλλία πανηγυρίζει μετά τον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών που επιβεβαίωσε την κυριαρχία της στη γαλλική πολιτική και την έφερε μπροστά στις πύλες της εξουσίας. Οι υποστηρικτές του αντιμεταναστευτικού «Εθνικού Συναγερμού» (RN) της Μαρίν Λεπέν γιόρτασαν την πρωτιά, καθώς η ίδια δήλωσε ότι «το μπλοκ των Μακρονιστών έχει σχεδόν εξαλειφθεί».

Το ακροδεξιό γαλλικό κόμμα Εθνικός Συναγερμός (RN) και οι σύμμαχοί του έλαβαν το 33% των ψήφων στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών, ενώ το αριστερό Νέο Λαϊκό Μέτωπο ήρθε δεύτερο με 28%. Ο κεντρώος συνασπισμός του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν έλαβε το 20% των ψήφων, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου.

«Στόχος μου είναι να γίνω πρωθυπουργός για όλο τον γαλλικό λαό, αν οι Γάλλοι μας δώσουν την ψήφο τους», δήλωσε ο 28χρονος ηγέτης του «Εθνικού Συναγερμού», Ζορντάν Μπαρντελά.

Ζορντάν Μπαρντελά
Ποτέ στο παρελθόν η ακροδεξιά δεν είχε κερδίσει τον πρώτο γύρο γαλλικών βουλευτικών εκλογών. Το απλό γεγονός ότι αυτό κατέστη δυνατό είναι ιστορικό, λέει ο βετεράνος σχολιαστής Alain Duhamel, σύμφωνα με το BBC.

Αυτό που θέλουν η Μαρίν Λεπέν και ο Ζορντάν Μπαρδέλα είναι η απόλυτη πλειοψηφία των 289 εδρών στην Εθνοσυνέλευση των 577 εδρών.

Οι προβλέψεις για τις έδρες στον δεύτερο γύρο της ερχόμενης Κυριακής δείχνουν ότι αυτό είναι δύσκολο να επιτευχθεί. Χωρίς την απόλυτη πλειοψηφία, ο «Εθνικός Συναγερμός» δεν θα μπορέσει να προωθήσει τα σχέδιά του για τη μετανάστευση, τις φορολογικές περικοπές και την επιβολή του νόμου και της τάξης, σημειώνει το BBC.

Δεν υπήρχε λόγος να προκηρύξει ο Εμανουέλ Μακρόν αυτές τις εκλογές, αλλά μετά τη νίκη του «Εθνικού Συναγερμού» στις ευρωεκλογές και τη δική του ταπεινωτική ήττα δήλωσε ότι ήταν η «πιο υπεύθυνη λύση». «Ήταν ένα στοίχημα που τώρα απειλεί να ανατρέψει την πολιτική τάξη πραγμάτων επί τα χείρω», σχολιάζει το βρετανικό Μέσο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του npr.org, υπάρχει ένα γαλλικό ρητό, που περιγράφει το εκλογικό της σύστημα: Στον πρώτο γύρο ψηφίζεις με την καρδιά σου, στον δεύτερο με το μυαλό σου. Αυτό σημαίνει ότι οι επιλογές του δεύτερου γύρου είναι συχνά «τακτικές» – όχι υπέρ ενός συγκεκριμένου υποψηφίου καθαυτού, αλλά για να διασφαλιστεί ότι δεν θα κερδίσει κάποιος άλλος.

Σε αυτό το γεγονός, λοιπόν, φέρεται να πόνταρε ο Εμανουέλ Μακρόν. Αναλυτές υποστηρίζουν ότι ο γάλλος πρόεδρος ήθελε να φανεί ενισχυμένη η Λεπέν στον πρώτο γύρο, ώστε από φόβο οι Γάλλοι μαζικά να ψηφίσουν εναντίον της στον δεύτερο γύρο.

Σημειώνεται πως η συμμετοχή ήταν η υψηλότερη για πρώτο γύρο βουλευτικών εκλογών από το 1997, γεγονός που αντανακλά τον κομβικό χαρακτήρα μιας ψηφοφορίας που έγινε μετά από μια αστραπιαία εκστρατεία μόλις τριών εβδομάδων.

Σε περίπου 300 από τις 577 μονοεδρικές εκλογικές περιφέρειες έχουν προκριθεί τρεις υποψήφιοι
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της εταιρείας Ipsos, ο αριθμός των βουλευτών που εκλέγονται από τον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών στην Γαλλία, δηλαδή που συγκεντρώνουν πάνω από το 50% των ψηφισάντων θα είναι από 65 ως 85. Επίσης, σύμφωνα με την ίδια εταιρία οι εκλογικές περιφέρειες στις οποίες προκρίνονται τρεις υποψήφιοι θα είναι ανάμεσα στις 285 και τις 315 από την συνολικά 577 μονοεδρικές περιφέρειες.

Σύμφωνα με το εκλογικό σύστημα της Γαλλίας στο δεύτερο γύρο προκρίνονται οι δύο πρώτοι του πρώτου γύρου, καθώς και οι υποψήφιοι που συγκέντρωσαν πάνω από το 12,5% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων.

Στις εκλογές του 2022 που η αποχή ήταν πάνω από το 50% μόνο σε πέντε εκλογικές περιφέρειες προκρίθηκαν τρεις υποψήφιοι. Στις σημερινές βουλευτικές εκλογές που η αποχή ήταν περί το 30% οι εκλογικές περιφέρειες που προκρίνονται τρεις υποψήφια είναι εξαιρετικά πολλές.

Ο Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν θα είναι παρών σε 390 έως 430 περιφέρειες, το Λαϊκό Μέτωπο της αριστεράς θα είναι παρόν σε 370 ως 410 περιφέρειες και η παράταξή Μακρον θα είναι παρούσα σε 290 ως 330 περιφέρειες, σύμφωνα με την Ipsos.

Σε δήλωσή του ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανέφερε πως απέναντι στον «Εθνικό Συναγερμό» έφτασε η ώρα για έναν ευρύ συνασπισμό με ξεκάθαρη δημοκρατική κατεύθυνση στο δεύτερο γύρο. Από την πλευρά του Λαϊκού Mετώπου κατέστη σαφές πως στις εκλογικές περιφέρειες που οι υποψήφιοι του Λαϊκού Μετώπου προκρίθηκαν στο δεύτερο γύρο, αλλά είναι στην τρίτη θέση θα αποσυρθούν, δίδοντας ταυτόχρονα κατεύθυνση να υπερψηφιστεί ο όποιος αντίπαλος του κόμματος της Λεπέν. Αντιθέτως από το κόμμα των Ρεπουμπλικάνων κατέστη σαφές πως δεν θα δοθεί κατεύθυνση ψήφου.