29 Μαρτίου, 2024

«ΦΛΟΓΕΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ- 100 χρόνια Αλησμόνητες Πατρίδες» εκδήλωση με την στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης

Η φετινή χρονιά, το 2022, έχει έναν ιδιαίτερο συμβολισμό, μιας και συμπληρώνονται 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή. Ο στόχος της εκδήλωσης «ΦΛΟΓΕΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ- 100 χρόνια Αλησμόνητες Πατρίδες», είναι να τιμήσει την ιστορική μνήμη και το παρελθόν. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί Δευτέρα 11 Ιουλίου και ώρα 20.30 στον αίθριο χώρο του Πολιτιστικού και Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου.
Στην Κρήτη έφτασαν πρόσφυγες από διάφορα μέρη της Μικράς Ασίας. Στο Ηράκλειο, στην Αλικαρνασσό, στη Πεδιάδα, στη Μεσσαρά και σε όλους τους νομούς του νησιού
Η επέτειος της Μικρασιατικής καταστροφής έχει δύο διαστάσεις, την τραγική και την ελπιδοφόρα, την θλιβερή και την χαρμόσυνη. Τιμώντας αυτή την επέτειο, στόχος είναι να κρατηθεί ζωντανή η μνήμη των δραματικών γεγονότων, που συνθέτουν μια από τις μεγαλύτερες συμφορές του Ελληνισμού χωρίς εμπάθεια, ρεβανσισμό, μίσος και εχθρότητα, αλλά με ανάδειξη της ιστορικής αλήθειας, με αυτοκριτικό αναστοχασμό, με σκοπό να μην επαναληφθούν λάθη και κυρίως τέτοια εγκλήματα στην ανθρωπότητα.
Μ’ αυτή την εκδήλωση τιμούμε τους αγώνες των πατεράδων μας και των παππούδων μας, οι οποίοι θυσιάστηκαν και όσοι κατάφεραν και σώθηκαν, επέστρεψαν στην Ελλάδα, ρίζωσαν εδώ και οι αγώνες τους έδωσαν καρπούς. Μετέφεραν τον πολιτισμό και τις αξίες ζωής και παρά τις δύσκολες καταστάσεις που αντιμετώπισαν, κατάφεραν να ορθοποδήσουν και να στήσουν μια νέα ζωή, με μία μικρή εικόνα κρυμμένη στα στήθη και τη άσβεστη μνήμη τους, που τους έδινε την δύναμη να προχωρήσουν. Άνδρες και γυναίκες έστησαν τις δουλειές τους και προώθησαν τον πολιτισμό και τις αξίες τους.
Η εκδήλωση διοργανώνεται από την Περιφέρεια Κρήτης σε συνεργασία με ΠΣΚΗ και της ΔΕΠΑΝΑΛ και με τη συμβολή των Πολιτιστικών Συλλόγων του Δήμου Ηρακλείου.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

ΤΡΑΓΟΥΔΙ
ΑΦΕΝΤΟΥΛΑ ΡΑΖΕΛΗ

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΑΣΗΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΛΥΚΟΚΟΚΑΛΟΣ

ΜΟΥΣΙΚΟΙ-
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΡΑΝΙΔΑΣ ούτι
ΝΙΚΟΣ ΜΟΥΡΓΕΛΑΣ κανονάκι
ΣΩΤΗΡΗΣ ΜΑΡΓΩΝΗΣ βιολί.

ΣΤΑ ΚΕΙΜΕΝΑ – ΚΩΣΤΗΣ ΜΟΥΔΑΤΣΟΣ

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΤΑ ΧΟΡΕΥΤΙΚΑ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ
– ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΕΑΣ ΑΛΙΚΑΡΝΑΣΣΟΥ ¨Η ΑΡΤΕΜΙΣΙΑ¨
– ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΛΑΤΣΑΤΙΑΝΩΝ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Και η χορωδία του συλλόγου
ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΛΕΣΧΗ ΠΟΝΤΙΩΝ Ν. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ