2 Νοεμβρίου, 2024

Financial Times: Σημάδι η σιωπή από την Ελλάδα – «Η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι κοντά»

Η ανταλλαγή πολιτιστικών αγαθών με την Ελλάδα που αφορά στα Γλυπτά του Παρθενώνα, μπορεί ακόμη να πραγματοποιηθεί παρά το πρόσφατο σκάνδαλο με τις κλοπές αρχαιολοτήτων.

 Αυτό εξακολουθεί να πιστεύει ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν, σύμφωνα με τους Financial Times, που επικαλούνται πηγές από το περιβάλλον του.  

 Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου φέρεται να δήλωσε καθησυχασμένος στους συναδέλφους τους για το γεγονός ότι «ο Μητσοτάκης, ο οποίος χειρίζεται προσωπικά τις διαπραγματεύσεις για τα γλυπτά 2.500 ετών, δεν έχει επιτεθεί στο Βρετανικό Μουσείο για τις κλοπές».

Όπως αναφέρεται, ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου και ο έλληνας πρωθυπουργός έχουν καταλήξει σε ένα καινοτόμο πλάνο που αφορά στον τμηματικό και μακροχρόνιο δανεισμό των Γλυπτών στην Αθήνα, κατόπιν ανταλλαγής με άλλους ελληνικούς θησαυρούς που θα σταλούν στο Λονδίνο ως «εγγύηση».

Αν και ο κ. Μητσοτάκης επιμένει ότι επιθυμεί να επιστραφούν μόνιμα όλα τα λεγόμενα «Ελγίνεια Μάρμαρα» – και όχι να αποσταλούν στην Αθήνα τμηματικά με μακροχρόνια δάνεια- και οι δύο πλευρές υποστηρίζουν ότι οι συζητήσεις είναι «συνεχείς και εποικοδομητικές».

«Μπορείτε να διαβάσετε πολλά από τη σιωπή»
«Μπορείτε να διαβάσετε πολλά από τη σιωπή», δήλωσε στέλεχος του  Βρετανικού Μουσείου, κάνοντας λόγο για «σημαντική αυτοσυγκράτηση στην καρδιά του ελληνικού κράτους». Γνώστης του Μουσείου είπε ότι αυτή η στάση είναι σημάδι ότι η Αθήνα πιστεύει ότι μια συμφωνία είναι κοντά.

 Ο κ. Όσμπορν έχει προτείνει μια σειρά από συμφωνίες δανεισμού που αφορούν τα μάρμαρα που αφαιρέθηκαν από την Ακρόπολη από τον Λόρδο Έλγιν στις αρχές του 19ου αιώνα, οι οποίες θα μπορούσαν σταδιακά να οικοδομήσουν την εμπιστοσύνη ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Σύμφωνα με το σχέδιο του Όσμπορν, το οποίο βρίσκεται ακόμη σε στάδιο συζήτησης, η Ελλάδα δεν πρόκειται να παραιτηθεί από την αξίωσή της για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, ενώ το Βρετανικό Μουσείο σκοπεύει να στείλει στην Αθήνα ενδεχομένως το ένα τρίτο ή και περισσότερα από τα μάρμαρα για μια καθορισμένη περίοδο.

 Η λεγόμενη «Σύμπραξη Παρθενώνα» προβλέπει πως η Ελλάδα θα έστελνε στο Λονδίνο θησαυρούς που δεν είχαν δει στο παρελθόν στο Βρετανικό Μουσείο, ώστε να αποτελέσουν το επίκεντρο εκθέσεων-μπλοκμπάστερ.

 Στα τέλη του 2022, ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε στον Όσμπορν ότι θέλει τη ζωφόρο πίσω μόνιμα, όχι ως δάνειο και όχι να παραδίδεται τμηματικά, αλλά και οι δύο πλευρές εξακολουθούν να πιστεύουν ότι μια συμφωνία είναι δυνατή.

Τον περασμένο Γενάρη, πριν την επανεκλογή του στις εκλογές του Ιουνίου, ο κ. Μητσοτάκης είχε εκφράσει την ελπίδα να επαναπατριστούν τα Μάρμαρα σύντομα: «Αν ο ελληνικός λαός μας εμπιστευτεί ξανά, πιστεύω ότι θα μπορούσαμε να επιτύχουμε αυτόν τον στόχο μετά τις εκλογές».

madata.gr