15 Ιουλίου, 2024

Exit polls: Πρώτη η ακροδεξιά συμμαχία της Λεπέν με 34% – Τρίτος ο συνασπισμός του Μακρόν me 20,3%

Νίκη της Εθνικής Συσπείρωσης δείχνουν τα πρώτα επίσημα exit polls με ποσοστό 34%, δεύτερο έρχεται το Νέο λαϊκό Μέτωπο της αριστεράς με ποσοστό 28,1% , ενώ στην τρίτη θέση με ποσοστό 20,3% βρίσκεται η συμμαχία του Μακρόν Ensemble. Πρόκειται για την πρώτη εκτίμηση των IFOP, Ipsos, OpinionWay and Elabe.

Αμέσως μετά τη δημοσίευση των εκτιμήσεων των αποτελεσμάτων, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προέτρεψε τους ψηφοφόρους να μπλοκάρουν την ακροδεξιά στον δεύτερο γύρο των εκλογών που θα διεξαχθεί στις 7 Ιουλίου. Για να το πράξει, ζήτησε μια «ευρεία» συμμαχία μεταξύ «ρεπουμπλικανών και δημοκρατικών» υποψηφίων.

Σε δήλωσή του στο Γαλλικό Πρακτορείο, ο Μακρόν ανέφερε ότι πιστεύει πως η υψηλή συμμετοχή δείχνει την επιθυμία των Γάλλων να «ξεκαθαρίσουν την πολιτική κατάσταση».

Σύμφωνα με εκτίμηση του γαλλικού ινστιτούτου δημοσκοπήσεων Ipsos Talan, η ακροδεξιά Εθμική Συσπείρωση εκτιμάται ότι θα κερδίσει μεταξύ 230 και 280 έδρες στην Εθνοσυνέλευση των 577 εδρών. Η δεύτερη μεγαλύτερη ομάδα προβλέπεται να είναι το αριστερό Νέο Λαϊκό Μέτωπο, με 125 έως 165 έδρες, ενώ η κεντρώα συμμαχία του Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν αναμένεται να κερδίσει 70 έως 100 έδρες.

Η Μαρίν Λεπέν ζήτησε την απόλυτη πλειοψηφία στον δεύτερο γύρο των εκλογών, ώστε το κόμμα της να μπορέσει να «κυβερνήσει τη Γαλλία και να αποκαταστήσει την ενότητα». Ειδικότερα, επισήμανε ότι το κόμμα της χρειάζεται «μια απόλυτη πλειοψηφία ώστε σε οκτώ ημέρες ο Ζορντάν Μπαρντελά να διοριστεί πρωθυπουργός από τον Εμανουέλ Μακρόν».

newsbeast.gr