19 Μαρτίου, 2024

Ερντογάν: Αύριο βγαίνει στη Μεσόγειο το γεωτρύπανο – Θα κινηθεί σε περιοχές ευθύνης μας

Ο Ταγίπ Ερντογάν επιβεβαίωσε σε δηλώσεις του, το μεσημέρι της Δευτέρας, πως το γεωτρύπανο «Abdülhamid Han» θα αποπλεύσει αύριο από το λιμάνι Taşucu της Μερσίνης, ξεκαθαρίζοντας πως η χώρα του δεν θα επιτρέψει καμία «συναλλαγή σε χώρο της δικαιοδοσίας της, χωρίς τη συμμετοχή της».

 «Η ανακάλυψη φυσικού αερίου που κάναμε στη Μαύρη Θάλασσα ήταν το πρώτο αποτέλεσμα των επίμονων προσπαθειών μας. Αύριο θα αποστείλουμε το 4ο γεωτρύπανό μας, που ονομάζεται Abdülhamid Han, από το λιμάνι Taşucu της Μερσίνης» είπε αρχικά ο Τούρκος πρόεδρος, προσθέτοντας πως «μέχρι σήμερα, δεν έχουμε επιτρέψει να γίνουν συναλλαγές στους χώρους δικαιοδοσίας μας χωρίς τη συμμετοχή μας, και δεν θα το κάνουμε στο μέλλον».

Όπως επισημαίνει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης, η Τουρκία έχει δηλώσει στον ΟΗΕ ως θαλάσσιες περιοχές ευθύνης μια πολύ μεγάλη έκταση στην Ανατολική Μεσόγειο που περιλαμβάνει περιοχές που φτάνουν μέχρι και στα 6 μίλια από την Κρήτη, τη Ρόδο και την Κάρπαθο, αλλά κι εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Σχολιάζοντας τη συμφωνία Ρωσίας – Ουκρανίας για τα σιτηρά, με τη συμμετοχή της Τουρκίας, ο Ερντογάν είπε: «Διασφαλίσαμε την εφαρμογή της συμφωνίας για τον διάδρομο σιτηρών. Έτσι, συμβάλαμε στην ασφάλεια του παγκόσμιου εφοδιασμού σε μια εποχή που η επισιτιστική κρίση ήταν προ των πυλών».

Σχετικά με τις επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα, ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε: «Δεν μπορεί να υπάρξει καμία δικαιολογία για τη δολοφονία παιδιών και βρεφών. Η Τουρκία στέκεται στο πλευρό του παλαιστινιακού λαού στη Γάζα».

Τέλος, σχολιάζοντας το αίτημα Σουηδίας και Φινλανδίας να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, ο Ερντογάν είπε: «Καμία χώρα του ΝΑΤΟ δεν θα πρέπει να είναι ασφαλές καταφύγιο για τους απατεώνες της FETO και τους τρομοκράτες τουPKK που ξεφεύγουν από την τουρκική δικαιοσύνη».

madata.gr