19 Μαρτίου, 2024

Διακόπηκαν οι παραδόσεις ρωσικού πετρελαίου μέσω της Ουκρανίας

Οι παραδόσεις ρωσικού πετρελαίου σε τρεις ευρωπαϊκές χώρες μέσω της Ουκρανίας διακόπηκαν μετά την απόρριψη μιας τραπεζικής συναλλαγής εξαιτίας των κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας, ανακοίνωσε σήμερα η ρωσική εταιρεία που είναι αρμόδια για τη μεταφορά των υδρογονανθράκων.

Σε ανακοίνωσή της, η Transneft εξηγεί πως η πληρωμή της για τα δικαιώματα διαμετακόμισης μέσω της Ουκρανίας για το μήνα Αύγουστο, που πραγματοποιήθηκε στις 22 Ιουλίου, απορρίφθηκε στις 28 Ιουλίου επειδή τέθηκαν σε ισχύ ορισμένες κυρώσεις εναντίον της Μόσχας.

Κατά συνέπεια, η ουκρανική επιχείρηση UkrTransNafta «έπαψε από τις 4 Αυγούστου να παρέχει υπηρεσίες για τη μεταφορά πετρελαίου μέσω του ουκρανικού εδάφους», αναφέρει η Transneft.

Πρόκειται για παραδόσεις μέσω ενός κλάδου του πετρελαιαγωγού Ντρούζμπα που περνάει από την Ουκρανία και εξυπηρετεί τρεις ευρωπαϊκές χώρες που δεν έχουν πρόσβαση στη θάλασσα, την Ουγγαρία, τη Σλοβακία και την Τσεχική Δημοκρατία.

Οι παραδόσεις στην Πολωνία και τη Γερμανία, μέσω ενός άλλου κλάδου του Ντρούζμπα που διέρχεται από τη Λευκορωσία, «συνεχίζονται ομαλά», ανακοίνωσε η Transneft.

Παρά τη στρατιωτική επίθεση που διεξάγει από τα τέλη Φεβρουαρίου η Μόσχα στην Ουκρανία, ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο συνεχίζουν να διέρχονται από την Ουκρανία με προορισμό την Ευρωπαϊκή Ένωση, μέλη της οποίας εξαρτώνται σημαντικά από τους υδρογονάνθρακες της Μόσχας.

Η ΕΕ υιοθέτησε τον Ιούνιο ένα σταδιακό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, προβλέποντας κυρίως τον τερματισμό εντός έξι μηνών των εισαγωγών αργού με πλοία.

Οι προμήθειες μέσω του πετρελαιαγωγού Ντρούζμπα επιτράπηκε αντιθέτως να συνεχιστούν «προσωρινά», χωρίς να τεθεί καταληκτική ημερομηνία, μια παραχώρηση την οποία πέτυχε ο ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν, ο οποίος καλλιεργεί τις σχέσεις του με τον Βλαντίμιρ Πούτιν και του οποίου η χώρα εξαρτάται κατά 65% από αυτό το φθηνό ρωσικό πετρέλαιο.

madata.gr