16 Ιουλίου, 2024

Έρχονται τα επιδόματα με voucher – Τι αλλάζει σε επίδομα παιδιού και επίδομα ανεργίας

Αρκετές αλλαγές ετοιμάζονται εντός του έτους από την κυβέρνηση στα επιδόματα ανέργων και άλλων ευάλωτων ομάδων.

Ήδη, ομάδα εργασίας εξετάζει αυτές τις αλλαγές που σύμφωνα με ΤΑ ΝΕΑ θα αφορά την ΔΥΠΑ, τον ΟΠΕΚΑ και τον ΕΦΚΑ.

Για τα επιδόματα ανεργίας: Έρχονται ριζικές αλλαγές στο ποσό χορήγησης του κάθε ανέργου.

Το ποσό του επιδόματος που θα δίνεται στον άνεργο θα εξαρτάται αν συμμετέχει σε κάποιο πρόγραμμα κατάρτισης και ανάλογα με τα έτη εργασίας του. Όσα περισσότερα χρόνια έχει διανύσει ο άνεργος στην αγορά εργασίας τόσο υψηλότερο θα είναι το επίδομα που θα λαμβάνει, χωρίς ποτέ να υποχωρεί κάτω από τα επίπεδα που διαμορφώνεται.

Η ΚΥΑ για αυτήν την αναπροσαρμογή των επιδομάτων ανεργίας θα εκδοθεί εντός του πρώτου τριμήνου του 2024.

 
Η αλλαγές αυτές, όσον αφορά το ύψος του επιδόματος ανεργίας, θα εφαρμοστούν στην αρχή πιλοτικά και θα συνδέεται με τον τελευταίο μισθό που λάμβανε ο άνεργος.

Για τον ΕΦΚΑ: Έρχεται ένας νέος ενιαίος κανονισμός παροχών σε χρήμα, που θα έχει στόχο την καθιέρωση ενιαίων κανόνων για ασφαλισμένους και συνταξιούχους όλων των πρώην Ταμείων.

Στον ενιαίο κανονισμό παροχών θα είναι τα έξοδα κηδείας μαζί με το επίδομα μητρότητας, εργατικού ατυχήματος και τα αναπηρικά επιδόματα.

 Αυτή η αλλαγή θα έχει χαμένους κάποιους συνταξιούχους και ασφαλισμένους που με το προηγούμενο καθεστώς είχαν περισσότερα προνόμια, αλλά από την άλλη κάποια άλλα ταμεία που ως σήμερα είχαν λιγότερες παροχές θα έχουν κέρδος.

Για τα έξοδα κηδείας, ανάλογα με το κάθε Ταμείο, το επίδομα θα μπορεί να ξεκινάει από 750 ευρώ (πρώην ΙΚΑ) και να φτάνει μέχρι και 2.900 ευρώ (Ταμείο Εθνικής Τράπεζας).

Όσον αφορά τις συνταξιοδοτικές και επιδοματικές παροχές που αφορούν τα ΑμεΑ θα υπάρχουν και εκεί αλλαγές. Συγκεκριμένα, σε πρώτη φάση η αρμόδια ομάδα εργασίας του Υπουργείο θα πρέπει να εντοπίσει το εύρος των αναγκών των δικαιούχων και την απλούστευση των κανόνων χορήγησή τους.

 Για την καταβολή επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ: Από 30 Σεπτεμβρίου 2024 θα καταβάλλονται μέσω προπληρωμένης κάρτας, κατά 50%, ενώ το υπόλοιπο 50% θα μπορεί ο δικαιούχος να το λαμβάνει σε μετρητά μέσω του λογαριασμού του.

Για το επίδομα παιδιού του ΟΠΕΚΑ: Για το επίδομα αυτό εξετάζεται η αναμόρφωσή του καθεστώτος χορήγησής του με σκοπό να είναι δικαιότερο για τους γονείς με χαμηλά εισοδήματα και περισσότερα τέκνα. Υπάρχει περίπτωση και πιθανής αύξησης του ποσού χωρίς όμως να είναι ακόμα κάτι σίγουρο καθώς τον Μάιο θα ανακοινωθούν οι αποφάσεις αφού γίνει η υποβολή του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για το Δημογραφικό στον Πρωθυπουργό.

madata.gr