Τσακωμοί, χωρισμός και διαζύγιο. Διαφορετικά σπίτια και παιδιά που περιμένουν τους γονείς τους να αποφασίσουν για το μέλλον τους. Ποιος θα πάρει την επιμέλεια; Πού θα ζήσουν τα ανήλικα τέκνα της οικογένειας που χωρίζει και πότε θα βλέπουν τον έναν από τους δύο γονείς τους με τον οποίο θα πάψουν να μένουν πια μαζί; Αυτά τα προβλήματα θέτει ως στόχο να λύσει η επικείμενη αναμόρφωση του Οικογενειακού Δικαίου.
«Η θεσμοθέτηση της κοινής ανατροφής των παιδιών και από τους δύο γονείς αποτελεί σημαντικό αίτημα των πολιτών προς το νομοθετικό σώμα της χώρας» επισημαίνει ο δικηγόρος και μέλος της αστικής μη κεδροσκοπικής εταιρείας «Ενεργοί Μπαμπάδες για τα δικαιώματα του παιδιού», Κώστας Καρακώστας μιλώντας στο newsbeast.gr.
Αναφερόμενος στην ομάδα που ανήκει εξηγεί πως αποτελεί ενσάρκωση μιας κοινωνικής ανάγκης να εκφραστεί το πρόβλημα της γονεϊκής αποξένωσης και στόχο έχει την προάσπιση των δικαιωμάτων του παιδιού.
«Αυτό το οποίο στηρίζουμε και λέμε είναι ότι πρέπει οπωσδήποτε να θεσπιστεί η συνεπιμέλεια. Δηλαδή ο νόμος να λέει ότι σε περίπτωση διαζυγίου – διάστασης και οι δύο γονείς θα έχουν την ευθύνη του παιδιού τους. Το παιδί θα έχει ίσο χρόνο και με τους δύο γονείς και θα εναλλάσσεται και στα δύο σπίτια των γονέων του» σημειώνει.
Όπως τονίζει, το σχέδιο αναμόρφωσης του Οικογενειακού Δικαίου με αιχμή τις αλλαγές για τη συνεπιμέλεια των τέκνων αναμένονταν να παραδοθεί από τη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή στον υπουργό Δικαιοσύνης μέχρι τέλος του Οκτωβρίου κάτι το οποίο καθυστέρησε και αναμένεται να συμβεί τις επόμενες ημέρες λόγω της κατάστασης που βιώνει η χώρα. «Αφού παραδοθεί στον υπουργό Δικαιοσύνης που έχει ήδη τοποθετηθεί υπέρ της συνεπιμέλειας θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και στη συνέχεια θα διατυπωθεί το τελικό κείμενο» αναφέρει ο Κώστας Καρακώστας.
«Ως ομάδα και ως κίνηση λέμε πως στην Ελλάδα η κατάσταση είναι απαράδεχτη. Τα τέκνα χωρισμένων γονιών στερούνται τον ένα τους γονέα. Αυτό έχει δραματικές συνέπειες στην ψυχοσύνθεση των παιδιών. Η εν λόγω κατάσταση αφορά σύμφωνα με την ελληνική στατική υπηρεσία 44 παιδιά την ημέρα. Σε έρευνα του Πανεπιστημίου Αιγαίου αποτυπώνεται η διάσταση της γονεϊκής αποξένωσης καθώς επισημαίνεται πως ένα στα δέκα παιδιά χωρισμένων γονιών δεν έχει επαφή με τον πατέρα του. Μετά από ένα διαζύγιο, το 75% των κοριτσιών και το 50% των αγοριών χάνει ουσιαστικά την επαφή με τον ένα γονέα του».
«Ο χρόνος είναι σύμμαχος και εχθρός. Τα παιδιά πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να περνούν ίσο χρόνο και με τους δύο τους γονείς. Αυτό είναι ένα μοντέλο που εφαρμόζεται σε πολλές χώρες του εξωτερικού με επιτυχία και οι μελέτες λένε πως τα παιδιά αυτά έχουν ίδιους βαθμούς ανάπτυξης με όσα μεγαλώνουν και με τους δύο γονείς τους στο ίδιο σπίτι» τονίζει ο δικηγόρος και μέλος των «Ενεργών Μπαμπάδων».
Η κοινή γνώμη τάσσεται συντριπτικά σε ποσοστό 89% υπέρ της κοινής ανατροφής των παιδιών
Σημειώνεται πως ενόψει της επικείμενης αναμόρφωσης του Οικογενειακού Δικαίου, η ΑΜΚΕ «Ενεργοί Μπαμπάδες, για τα δικαιώματα του παιδιού», ανέθεσε στην εταιρεία Focus Bari Α.Ε. τη διεξαγωγή δημοσκόπησης αναφορικά με τη στάση των ψηφοφόρων στο θέμα της κοινής ανατροφής των παιδιών και από τους δύο γονείς μετά από ένα χωρισμό και αν η θέση κομμάτων και πολιτικών στο κοινωνικό ζήτημα αυτό θα επηρέαζε τις επιλογές τους στις εκλογές.
Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης συνοπτικά μαρτυρούν τα εξής:
- Θετική είναι η στάση της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων πολιτών σε σχέση με την αναμόρφωση του Οικογενειακού Δικαίου προς την κατεύθυνση της κοινής επιμέλειας μεταξύ των διαζευγμένων γονιών με ανήλικα παιδιά, με το 88,8% του κοινού (6.8 εκ. άνθρωποι) να δηλώνει ότι η προσωπική του στάση είναι θετική/ πολύ θετική απέναντι σ’αυτή τη μεταρρύθμιση.
- Τα ζητήματα γονικής ισότητας και επιμέλειας ανάμεσα σε διαζευγμένους γονείς, αφορούν περισσότερους από έναν στους τρεις Έλληνες, καθώς σύμφωνα με την έρευνα το 37,8% (2.9 εκ. άτομα) του κοινού έχει στο οικείο περιβάλλον του (οικογενειακό του κύκλο) διαζευγμένους γονείς με ανήλικα παιδιά.
- Το 82,8% του συνόλου, πιστεύει ότι οι επιλογές των Ελλήνων ψηφοφόρων μπορούν να επηρεαστούν από τις θέσεις των κομμάτων ή των πολιτικών προσώπων στα θέματα κοινής γονικής επιμέλειας και ανατροφής, ενώ αντίστοιχο ποσοστό (79%) θεωρεί ότι μπορεί να κόστισε πολιτικά σε προηγούμενες κυβερνήσεις ή πρόσωπα η αδυναμία νομικής προστασίας των παιδιών χωρισμένων γονιών.
- Τέλος, σχεδόν ένας στους δύο Έλληνες (47% / 3.6 εκ. άτομα) δήλωσε ότι η στάση ενός πολιτικού προσώπου ή κόμματος στα θέματα γονικής επιμέλειας, θα μπορούσε να επηρεάσει την προσωπική του επιλογή.
madata.gr
Περισσότερα Νέα Κατηγορίας...
ΟΑΣΘ: Κανονικά την Τετάρτη τα δρομολόγια για τα ΑμεΑ και η νυχτερινή γραμμή
Θεσσαλονίκη: Τις εργασίες ασφαλτόστρωσης στον Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό επιθεώρησε ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ
ΥΠΕΣ: Ξεκίνησε η εκκαθάριση εκλογικών καταλόγων – Ποιους αφορά, αναλυτικά όσα προβλέπονται