28 Μαρτίου, 2024

ΕΟΠΥΥ: Φόβος και πανικός για την απόσυρση αναλώσιμων για το διαβήτη

Σφοδρές αντιδράσεις προκαλεί η απόφαση του ΕΟΠΥΥ στις αρχές Αυγούστου να κάνει περικοπές στην αποζημίωση των αναλώσιμων υλικών που έχουν ανάγκη οι πάσχοντες από τον διαβήτη και αφορούν στη μέτρηση σακχάρου αλλά και τη χορήγηση ινσουλίνης (αντλίες).

Κόβεται η πρόσβαση
Οι διαβητικοί βρίσκονται σε αναστάτωση και αγωνία για το αν θα μπορούν να συνεχίσουν απρόσκοπτα τη θεραπεία τους, καθώς ήδη φαρμακευτική εταιρεία ζήτησε να αποσυρθούν προϊόντα της από το μητρώο των αποζημιούμενων προϊόντων για τον διαβήτη λόγω χαμηλής τιμής.

Σύμφωνα με το ΦΕΚ 4204 Β’/08.08.2022 για τον διαβήτη τύπου 1 σε ότι αφορά τους αισθητήρες για τις τελευταίας τεχνολογίας αντλίες ινσουλίνης προβλέπεται μείωση που φτάνει περίπου τα 130€ μηνιαίως, αφού η αποζημίωση από 45€ ανά αισθητήρα πέφτει στα 20€. Για να λειτουργήσει μια σύγχρονη αντλία, ο ασθενής χρειάζεται 5 αισθητήρες μηνιαίως.

Οι ασθενείς και οι γονείς παιδιών με διαβήτη που είναι μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ), υποστηρίζουν ότι ο ΕΟΠΥΥ με την τακτική αυτή εξομοιώνει την αποζημίωση των αισθητήρων με το κόστος των ταινιών μέτρησης σακχάρου «κόβοντας» την πρόσβαση στα νέα ιατροτεχνολογικά προϊόντα και υποχρεώνοντας τους ασθενείς στη χρήση παλαιού τύπου αναλωσίμων για τα οποία έχουν μηδενική συμμετοχή.

Σύμφωνα με την ΣΕΑΑΝ, μια σύγχρονη αντλία ινσουλίνης στοιχίζει περίπου 7.000€, με τον ΕΟΠΥΥ να καλύπτει μόλις τα 500€, ενώ για τον αισθητήρα γλυκόζης που στοιχίζει 50€ πλέον καλύπτει μόλις τα 20€.

Ερωτήματα και εξηγήσεις
«Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να αποκλείσει από τα σύγχρονα επιτεύγματα της ιατρικής επιστήμης, της τεχνολογίας, τους πάσχοντες από διαβήτη, τα παιδιά μας», αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση η ΣΕΑΑΝ , ενώ από την πλευρά της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ) με επιστολή της στον ΕΟΠΥΥ θέτει εφτά ερωτήματα και ζητάει εξηγήσεις για να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη πρόβαση των διαβητικών στα νέα ιατροτεχνολογικά υλικά.

Ειδικότερα η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ ρωτά τον ΕΟΠΥΥ:

1. Για ποιον λόγο προχώρησε σε αυτήν τη μεγάλη μείωση της τιμής αποζημίωσης των αναλωσίμων αισθητήρων γλυκόζης με αποτέλεσμα να εκφράζονται προειδοποιήσεις από την εταιρεία Medtronic για απένταξη των υλικών αυτών από το Μητρώο Αποζημιούμενων προϊόντων του ΕΟΠΥΥ;

Με ποιον τρόπο καθορίζονται οι τιμές;
2. Με ποιον τρόπο καθορίζονται οι τιμές των προϊόντων που εντάσσει ο ΕΟΠΥΥ στο Μητρώο των Αποζημιούμενων Προϊόντων του; Ακολουθείται η διαδικασία που ορίζεται βάσει του νόμου 4461/2017 (ΦΕΚ 38 Α’/28.03.2017), όπως αυτός έχει τροποποιηθεί και ισχύει, σύμφωνα με τον οποίο: «δηλώνονται οι τρεις χαμηλότερες τιμές αγοράς του συγκεκριμένου είδους (αναλώσιμο υγειονομικό υλικό ή διατροφικό σκεύασμα ή είδη πρόσθετης περίθαλψης, εξαιρουμένων των τεχνητών μελών και θεραπευτικών μέσων), με τις οποίες αυτό (με τη συγκεκριμένη περιεκτικότητα και συσκευασία) κοστολογείται εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η τιμή αποζημίωσης του προϊόντος προσδιορίζεται κατ’ ανώτατο όριο από το μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών αγοράς σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωση»;

3. Πώς ο ΕΟΠΥΥ εντάσσει στο Μητρώο Αποζημιούμενων Προϊόντων υλικά με τιμές εξαιρετικά χαμηλές, οι οποίες, μάλιστα, σύμφωνα πάντα με την εταιρεία, «δεν συνάδουν με συγκριτικά οικονομικά δεδομένα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες» και είναι απαγορευτική η διακίνησή τους στην Ελλάδα μέσω του Οργανισμού;

4. Ποιες είναι οι διασφαλίσεις που λαμβάνει ο ΕΟΠΥΥ για την πρόσβαση των πασχόντων από Σακχαρώδη Διαβήτη σε υλικά τα οποία ο Οργανισμός ενέταξε στο Μητρώο Αποζημιούμενων Προϊόντων;

Θα υπάρξει συμμετοχή των ασθενών;
5. Από τους αισθητήρες που αποζημιώνονται στο ΦΕΚ 4204 Β’, μόνο για έναν αισθητήρα υπάρχει η επισήμανση ότι συνδέεται με την αντλία Minimed 780G. Πώς προέκυψε το δεδομένο αυτό;

6. Τι προβλέπεται στην περίπτωση που μία εταιρεία πάροχος του ΕΟΠΥΥ καταθέσει αίτημα απένταξης προϊόντων από το Μητρώο Αποζημιούμενων Προϊόντων του Οργανισμού; Ποια διαδικασία ακολουθείται από τον ΕΟΠΥΥ στην περίπτωση αυτή;

7. Σε περίπτωση που δεν υπάρξει αίτημα απένταξης προϊόντων, μπορεί μια εταιρεία να επιβάλλει πρόσθετη συμμετοχή στους πάσχοντες παρά τις σαφείς διατυπώσεις του άρθρου 61 του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) του ΕΟΠΥΥ;

Παράσταση διαμαρτυρίας τη Δευτέρα στο υπουργείο Υγείας
Οι πάσχοντες από διαβήτη προγραμματίζουν παράσταση διαμαρτυρίας τη Δευτέρα στις 13:00 έξω από το υπουργείο Υγείας, ενώ την επανεξέταση της εν λόγω απόφασης ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ ενώ το ΚΚΕ με ερώτησή του στη Βουλή ζητάει την απόσυρση της συγκεκριμένης διάταξης.

Ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Ανδρέας Ξανθός χαρακτήρισε αυθαίρετη και επιστημονικά ατεκμηρίωτη την απόφαση του ΕΟΠΥΥ κάνοντας λόγο για την ανάγκη σεβασμού του δικαιώματος των διαβητικών στην καλύτερη δυνατή φροντίδα και προαναγγέλλοντας ερώτηση που θα καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή καλεί τον υπουργό Υγείας να επανεξετάσει την απόφαση αυτή.

Αυθαίρετη και επιστημονικά ατεκμηρίωτη
Αναλυτικά η δήλωση του Ανδρέα Ξανθού έχει ως εξής:

«Με αυθαίρετη και επιστημονικά ατεκμηρίωτη απόφαση του ο ΕΟΠΥΥ βάζει εμπόδια στην πρόσβαση χιλιάδων ασθενών με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1 σε νέα ιατροτεχνολογικά προϊόντα (αντλίες ινσουλίνης σε συνδυασμό με αισθητήρες συνεχούς καταγραφής των επιπέδων γλυκόζης), που εξασφαλίζουν καλή ρύθμιση, μείωση επιπλοκών και ποιότητα ζωής.

»Η κοινότητα των διαβητικών και οι Σύλλογοι ασθενών διαμαρτύρονται έντονα και απαιτούν συνέχιση της δωρεάν κάλυψης των συσκευών αυτών και των αναλωσίμων τους. Καταθέτουμε αύριο στη Βουλή ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προς τον Υπουργό Υγείας με αίτημα την επανεξέταση της απόφασης.

»Είναι ζήτημα σεβασμού του δικαιώματος των διαβητικών στην καλύτερη δυνατή φροντίδα, είναι θέμα ασφάλειας και αξιοπρέπειας των ασθενών και των οικογενειών τους».

madata.gr