27 Σεπτεμβρίου, 2022

Ενοίκια: Ασήκωτο βάρος η στέγαση. Δεν τα βγάζουν πέρα οι καταναλωτές

Η εικόνα ίδια και απαράλαχτη. Νέοι άνθρωποι σε απόγνωση παίρνουν τους δρόμους, κοιτάνε για ενοικιαστήρια και ψάχνουν στέγη σε λογική τιμή.

Απόγνωση στα νοικοκυριά προκαλεί ο καλπασμός των ενοικίων ειδικά στις περιοχές που ανθεί το AIRBNB. Οι τιμές σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς έχουν αυξηθεί ακόμα και 30% ενώ σε προνομιούχα ακίνητα κοντά σε αρχαιολογικούς χώρους με θέα σε μνημεία και ανακαινισμένο εσωτερικό, οι αυξήσεις μπορεί να είναι και πολύ μεγαλύτερες, ακόμα και πάνω από 50%.

Ένα διαμέρισμα 50 τετραγωνικών από 300 ευρώ έφτασε τα 500 στο κέντρο της Αθήνας. Από τα 400 στα 550 στα βόρεια προάστεια, από 500 τα 700 στα νότια, από 280 στα 400 στα δυτικά, από 300 στα 460 στα ανατολικά.

Γολγοθάς η ανεύρεση σπιτιού σε τιμή που να μην απορροφάει όλο το διαθέσιμο εισόδημα. Το ράλι των ενοικίων και στην Πάτρα είναι ξέφρενο και εναλλακτικές δεν υπάρχουν.

Πανελλαδικά, στα φοιτητικά ακίνητα οι αυξήσεις είναι στο 26% και το 90% των κατοικιών έχουν ενοίκιο πάνω από 300€.

Ο μέσος ενοικιαστής θέλει πάνω από το 60% του μηνιαίου εισοδήματος για νοίκι. Η κυβέρνηση λέει πως ετοιμάζει ένα πακέτο για φτηνή στέγη στους νέους και παρεμβάσεις στο AIRBNB.

Στο τραπέζι είναι να μπει πλαφόν στο πόσα ακίνητα μπορεί να νοικιάζει κάθε ιδιοκτήτης σε AIRBNB και πόσα ακίνητα σε κάθε περιοχή θα μπορούν να είναι σε AIRBNB.

Την ίδια ώρα οι ιδιοκτήτες ακινήτων λένε πως η κατάσταση θα δυσκολέψει γιατί μειώνονται τα διαθέσιμα ακίνητα επειδή όταν ένα παλιό ακίνητο ξενοικιάζεται, οι ιδιοκτήτες του αδυνατούν να το αναβαθμίσουν ενεργειακά για να ξαναενοικιαστεί.

madata.gr