19 Ιουλίου, 2024

Ελλάδα και Τουρκία ξεκινούν κοινές περιπολίες στο Αιγαίο για να σταματήσουν τους δουλεμπόρους

Σε ένα παραπάνω βήμα για να σταματήσουν οι παράνομες διακινήσεις μεταναστών στο Αιγαίο φαίνεται ότι προχωρούν Αθήνα και Άγκυρα καθώς, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Τα ΝΕΑ, τα σκάφη του ελληνικού Λιμενικού και της τουρκικής Ακτοφυλακής θα είναι σε επικοινωνία όταν πραγματοποιούν περιπολίες.

Όπως εξηγούν άτομα με γνώση των επαφών των δύο χωρών, με την εξέλιξη αυτή Ελλάδα και Τουρκία προχωρούν από τις παράλληλες δράσεις για το μεταναστευτικό στην κοινή δράση στη θάλασσα.

Κατά τις ίδιες πηγές η πραγματοποίηση κοινών περιπολιών σημαίνει και την αποδοχή από πλευράς Τούρκων ότι χρειάζεται η δράση να ξεκινά πριν τη θάλασσα, ότι, δηλαδή, χρειάζεται, για παράδειγμα, να σπάσουν τα κυκλώματα διακινητών με ανταλλαγή πληροφοριών.

Ένα πρώτο δείγμα της νέας στενότερης επικοινωνίας των δύο πλευρών ήταν η εξάρθρωση από την τουρκική Αστυνομία δουλεμπορικών κυκλωμάτων τόσο στη Σμύρνη όσο και στην Κωνσταντινούπολη, ύστερα από πληροφορίες που «επικοινώνησε» η ελληνική πλευρά – τόσο η ΕΥΠ όσο και το Λιμενικό – στις αρμόδιες τουρκικές Αρχές.

Το καλό κλίμα είχε διαφανεί και από τη στενή συνεργασία που είχαν στη συνάντησή τους στην Κωνσταντινούπολη για να εξειδικεύσουν το σχέδιο δράσης, ο διοικητής της ΕΥΠ Θεμιστοκλής Δεμίρης και ο αρχηγός των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών (ΜΙΤ) Ιμπραχίμ Καλίν.

Το σχέδιο αυτό φέρεται να συζητήθηκε, δε, στις τεχνικές του λεπτομέρειες και στη συνάντηση που είχε ο αρχηγός του Λιμενικού και ο αρχηγός της τουρκικής Ακτοφυλακής στο περιθώριο της επίσκεψης στην Τουρκία του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Χρήστου Στυλιανίδης όπου συναντήθηκε με τον τούρκο υπουργό Εσωτερικών Αλί Γερλίκαγια

Κατά το δημοσίευμα ήδη αξιωματικός της τουρκικής Ακτοφυλακής έχει ήδη φτάσει στην Ελλάδα στο πλαίσιο της ανταλλαγής ανδρών του Λιμενικού από τις δύο χώρες και παραμένει στην Αθήνα μέχρι να μεταβεί στις αρχές καλοκαιριού στη Λέσβο, όπου δέχεται και τη μεγαλύτερη μεταναστευτική πίεση τα τελευταία χρόνια.

Σημειώνεται, τέλος, ότι στις 21 Φεβρουαρίου έχει προγραμματιστεί η επίσκεψη του τούρκου υπουργού Εσωτερικών στην Αθήνα, κατά τη διάρκεια της οποίας θα συναντηθεί με τους τρεις υπουργούς που εμπλέκονται στο μεταναστευτικό ζήτημα, τον Δημήτρη Καιρίδη, τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τον Χρήστο Στυλιανίδη.

protothema.gr