20 Απριλίου, 2024

Έκτακτη συνεδρίαση του ΝΑΤΟ μετά τους δύο πυραύλους στην Πολωνία

Ολονύχτιο θρίλερ μετά την εκτόξευση πυραύλου σε έδαφος της Πολωνίας, με αποτέλεσμα τον θάνατο δύο χωρικών. Αμέσως, σήμανε συναγερμός στο ΝΑΤΟ μετά τις πρώτες πληροφορίες ότι ο πύραυλος ήταν ρωσικός. Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, ενημέρωσε τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων με τους οποίους συζήτησε στο Μπαλί, στη Σύνοδο του G20, πως υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι ο πύραυλος εκτοξεύθηκε από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, προκειμένου να καταρριφθεί ρωσικός εισερχόμενος πύραυλος.

Ώρες αγωνίας για την πιθανότητα κλιμάκωσης του πολέμου στην Ουκρανία, μετά την εκτόξευση δύο πυραύλων ο οποίος έπεσε στο χωριό Πσεβόντοφ της Πολωνίας σκοτώνοντας δύο πολίτες. Αμέσως σήμανε συναγερμός στο ΝΑΤΟ ενώ το ένα μετά το άλλο τα μεγάλα διεθνή δίκτυα διέκοψαν το πρόγραμμα για να μεταδώσουν την είδηση.

«Η Πολωνία συγκάλεσε το συμβούλιο ασφαλείας μετά τις αναφορές ότι δύο πύραυλοι έπεσα στο έδαφος της Πολωνίας και σκότωσαν δύο ανθρώπους», μετέδωσε το CNN.

Αμέσως τα τηλέφωνα μεταξύ των ηγετών «πήραν φωτιά», ενώ οι πρώτες πληροφορίες από την Πολωνία έκαναν λόγο για ρωσικό πύραυλο χωρίς όμως ακόμα να υπάρχουν απτές αποδείξεις.

Η Μόσχα από την πλευρά της έκανε λόγο για «προβοκάτσια», ενώ ο Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε ότι είχε προειδοποιήσει τη Δύση.

«Σήμερα έγινε αυτό για το οποίο έχουμε προειδοποιήσει εδώ και πολύ καιρό. Έχουμε πει ότι ο τρόμος δε θα μείνει στα εσωτερικά μας σύνορα. Ήδη εξαπλώνεται στη Μολδαβία ενώ σήμερα ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν την Πολωνία», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος βρίσκεται στο Μπαλί για τους G20 είπε ότι, τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι δεν πρόκειται για ρωσικό πύραυλο.

Οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι είτε η ουκρανική άμυνα κατέρριψε τον πύραυλο και άλλαξε την τροχιά του, είτε Ρώσοι εισήγαγαν εσφαλμένα τα δεδομένα για τον στόχο, ο οποίος κατευθυνόταν κατά πάσα πιθανότητα προς την πόλη της Λβιβ, η οποία υπήρξε ένας από τους χθεσινούς στόχους των ρωσικών δυνάμεων.

Το NATO αποφάσισε να πραγματοποιήσει έκτακτη συνεδρίαση για να συζητήσει την πτώση πυραύλου στην Πολωνία.

Η συνεδρίαση γίνεται κατόπιν αιτήματος της Πολωνίας για την ενεργοποίηση του μηχανισμού διαβούλευσης που προβλέπει το Άρθρο 4 της ιδρυτικής συνθήκης της Συμμαχίας.

Το NATO πραγματοποίησε έκτακτη συνεδρίαση σήμερα, για να αποφασίσει αν θα ενεργοποιήσει το άρθρο 4 της Ιδρυτικής Συνθήκης.
Διπλωματικό θρίλερ είναι σε εξέλιξη τις τελευταίες ώρες, καθώς η Πολωνία ανακοίνωσε ότι ένας ρωσικής κατασκευής πύραυλος έπεσε στα ανατολικά της χώρας, σκοτώνοντας δύο ανθρώπους, αν και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν είπε ότι, είναι «απίθανο» να εκτοξεύτηκε από τη Ρωσία.

Το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο του ΝΑΤΟ συνεδριίασε σήμερα εκτάκτως σε επίπεδο Μονίμων Αντιπροσώπων, με θέμα τις εκρήξεις στην ανατολική Πολωνία, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.

«Τη συνεδρίαση των πρεσβευτών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες θα προεδρεύσει ο γενικός γραμματέας Γενς Στόλτενμπεργκ» – ο οποίος θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου περίπου στις 13:30 ώρα Ελλάδας -, επεσήμανε το ΝΑΤΟ σε ανακοίνωσή του.

Οι πρώτες ενδείξεις κάνουν λόγο πως οι πύραυλοι που χτύπησαν πολωνικό έδαφος μάλλον είναι ουκρανικοί,  και θεωρείται λιγότερο πιθανό η Πολωνία να ζητήσει την ενεργοποίηση του Αρθρου 4 της Συνθήκης της Συμμαχίας.

Τι προβλέπουν τα άρθρα 4 & 5 της Ιδρυτικής Συνθήκης
Άρθρο 4
Όταν σύμμαχος του ΝΑΤΟ πιστεύει ότι απειλείται η εδαφική του ακεραιότητα.

Συζητούνται οι προϋποθέσεις ενεργοποίησης του Άρθρου 5.

Έχει ενεργοποιηθεί 7 φορές.

Άρθρο 5
Όταν σύμμαχος του ΝΑΤΟ πέσει θύμα επίθεσης, κάθε άλλο μέλος της Συμμαχίας θα θεωρήσει αυτή την πράξη βίας ως ένοπλη επίθεση εναντίον όλων των μελών.

Κατά συνέπεια, λαμβάνει όλες τις ενέργειες που κρίνει απαραίτητες για να βοηθήσει τον Σύμμαχο που υπέστη την επίθεση.

madata.gr