29 Μαρτίου, 2024

Εκλογές στην Τουρκία: Κλείνει την ψαλίδα ο Κιλιτσντάρογλου – Τα πρώτα αποτελέσματα

Έκλεισαν στην Τουρκία οι κάλπες με βασικούς αντιπάλους τον απερχόμενο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που βρίσκεται στην εξουσία επί δύο δεκαετίες και τον Κεμάλ Κιλιντσντάρογλου. Σύμφωνα με τις πρώτες καταμετρήσεις, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει προβάδισμα. 

Το HABERTURK μεταδίδει πως με βάση το 38,3% των ψήφων καταμετρημένο, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συγκεντρώνει το 52,85% των ψήφων, ενώ ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου το 41,23%.

Από την άλλη πλευρά, πηγές του Κιλιτσντάρογλου αναφέρουν στο Reuters ότι ο αρχηγός της αντιπολίτευσης προηγείται με μικρή διαφορά του Ερντογάν.

"Γίνονται ενστάσεις στις κάλπες και το πρακτορείο Anadolu δεν τους ενσωματώνει, γι’ αυτό έχουμε καθυστερήσεις", δήλωσε ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου. "Σε καμία γωνιά της χώρας μας, κανένας πολίτης δεν θα παρασυρθεί, δεν θα ξεγελαστεί και δεν θα είναι δυστυχισμένος. Επόμενος πρόεδρος θα είναι ο Κιλιτσντάρογλου. Αυτές τις ψήφους τις θεωρούμε τιμή μας". 

Νωρίτερα, ο Φάικ Οζτράκ, εκπρόσωπος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) του Κιλιτσντάρογλου, δήλωσε ότι διαβλέπει μια θετική εικόνα στο εκλογικό αποτέλεσμα.

 

 Μεγάλη η επιρροή Ερντογάν στην επαρχεία

Για να υπάρξει πιο σαφή εικόνα, εύλογο θα ήταν να «περιμένουμε κάποια επίσημη ανακοίνωση», είπε ο απεσταλμένος της ΕΡΤ στην Άγκυρα, Πιέρρος Τζανετάκος. Τόνισε ότι φαίνεται από την αρχή να προηγείται με τόσο μεγάλο ποσοστό ο Ερντογάν, διότι η καταμέτρηση ξεκινά από περιφέρειες και όχι μεγάλα αστικά κέντρα. Στην επαρχία ο Ταγίπ Ερντογάν έχει μεγαλύτερη επιρροή.

Αισιόδοξοι στο «στρατόπεδο» του Κιλιντσντάρογλου

Σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, τα πρώτα αποτελέσματα που έβγαιναν επί του συνόλου «άγγιζαν» ακόμη και το 80% υπέρ του Ερντογάν. «Θα πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί για το πώς πρόκειται να εξελιχθεί η βραδιά», σημείωσε ο απεσταλμένος. Υπογράμμισε ακόμη ότι στο «στρατόπεδο» του Κιλιτσντλάρογλου, όπου βρίσκεται, είναι αρκετά αισιόδοξοι ότι το προβάδισμα του Ερντογάν θα ανατραπεί.

Η πρώτη ανάρτηση Ερντογάν μετά το κλείσιμο της κάλπης
«Η διαδικασία των εκλογών ολοκληρώνεται, με έναν τρόπο που θα ωφεληθεί η Δημοκρατία, δόξα τω Θεώ. Τώρα, όπως πάντα, είναι η ώρα να  κρατηθούμε σφιχτά. Μέχρι τα οριστικά αποτελέσματα, συνεχίζουμε να προστατεύουμε την βούληση του έθνους μας», έγραψε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο twitter, μετά το κλείσιμο της κάλπης. 

Νοθεία φοβάται ο Κιλιτσντάρογλου
Ο βασικός αντίπαλος του Ερντογάν έστειλε μήνυμα προς τους ψηφοφόρους του και ζήτησε να μην απομακρυνθεί κανείς από τις κάλπες, υπό τον φόβο νοθείας. 
Στην ίδια ανάρτηση, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, επευφημεί τους συμπολίτες του ως «ήρωες της Δημοκρατίας», λέγοντας παράληλλα ότι παρά την κούραση ο κόπος τους θα αναταμειφθεί.

 

Στην Άγκυρα ο Ερντογάν – Ετοιμάζουν το μπαλκόνι όπου θα εκφωνήσει τον νικητήριο λόγο

Tο αρχηγείο του Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη έχει αρχίσει να γεμίζει με κόσμο, λίγες ώρες πριν από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των εκλογών στην Τουρκία. Οι ψηφοφόροι του κρατούν σημαίες και κομποσκοίνια, αφού το μουσουλμανικό αίσθημα είναι πολύ έντονο. Μάλιστα, σε αυτό το κτίριο, βρίσκεται και ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού.

 Σχετικά με την αιφνίδια και απροσδόκητη μετάβαση του Τούρκου προέδρου στην Άγκυρα, η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην Κωνσταντινούπολη, μεταδίδει κάποιες αποκλειστικές πληροφορίες. Στην Άγκυρα, ήδη από τις 16:30 έχουν ξεκινήσει να ετοιμάζουν το μπαλκόνι, από το οποίο πρόκειται ο Ερντογάν να βγάλει τον προεδρικό του λόγο.

Η καταμέτρηση των ψήφων προχωράει πολύ γρήγορα – άλλωστε ήταν γνωστό ότι το 30% θα καταμετρούνταν αστραπιαία – γεγονός που δείχνει ενδεχομένως ότι ο Ερντογάν ενισχύεται, σε αντίθεση με τα προγνωστικά των προηγούμενων ημερών.

Αναφορικά με τα αποτελέσματα, στην Κωνσταντινούπολη επικρατεί η άποψη ότι θα υπάρξουν διαρροές πολύ νωρίτερα από τις 21:00.

madata.gr