2 Ιουνίου, 2023

Εκλογές 2023: «Κλειδώνει» ο τρόπος διεξαγωγής του debate – Ποια αλλαγή ζητούν οι δημοσιογράφοι

Σήμερα Παρασκευή 5 Μαΐου αναμένεται να οριστικοποιηθεί ο τρόπος που θα διεξαχθεί το debate ανάμεσα στους πολιτικούς αρχηγούς για τις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Συγκεκριμένα, για τις 12:30 το μεσημέρι είναι προγραμματισμένη η τρίτη συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής Βουλευτικών Εκλογών μετά από πρόσκληση της υπηρεσιακής υπουργού Εσωτερικών, Καλλιόπης Σπανού.

Το debate θα διεξαχθεί την Τετάρτη 10 Μαΐου 2023, στις 21:00, στο Studio 4 του Ραδιομεγάρου της ΕΡΤ, το οποίο ήδη διαμορφώνεται κατάλληλα για αυτό το σκοπό.

Συντονιστής της τηλεμαχίας θα είναι ο Γιώργος Κουβαράς από την ΕΡΤ που θα φιλοξενήσει τη διαδικασία, ενώ οι δημοσιογράφοι που θα συμμετέχουν είναι οι Ράνια Τζίμα (MEGA), Μάρα Ζαχαρέα (STAR), Σία Κοσιώνη (ΣΚΑΪ), Γιώργος Παπαδάκης (ΑΝΤ1), Αντώνης Σρόιτερ (ALPHA) και Παναγιώτης Στάθης (OPEN).

Εκτός από το debate, θα συζητηθούν και άλλα ζητήματα που τέθηκαν στη συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής το Σάββατο 29 Απριλίου.
Στο «τραπέζι» της Επιτροπής θα βρεθεί και η επιστολή των έξι δημοσιογράφων από τους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς πανελλαδικής εμβέλειας, που θα θέσουν τις ερωτήσεις στους πολιτικούς αρχηγούς.

Κατά τη συνάντηση που είχαν χθες Πέμπτη στο Ραδιομέγαρο με αντικείμενο τη διεξαγωγή του debate, οι δημοσιογράφοι συμφώνησαν να προτείνουν της αντικατάσταση της έκτης και τελευταίας ενότητας της απευθείας τοποθέτησης των πολιτικών αρχηγών, με μια ελεύθερη ερώτηση των δημοσιογράφων.

«Με τον τρόπο αυτό θα δοθεί η δυνατότητα και στους έξι δημοσιογράφους να υποβάλλουν ερωτήσεις σε όλους τους αρχηγούς» αναφέρουν στη σχετική επιστολή, μέσω της οποίας ζητούν επίσης ενημέρωση για τη σειρά με την οποία θα απαντούν οι πολιτικοί αρχηγοί ανά θεματική ενότητα.

Ποιες θα είναι οι θεματικές ενότητες στο debate, ποιος θα ρωτήσει πρώτος
Οι θεματικές ενότητες του debate είναι οι εξής:

1) Οικονομία, Ανάπτυξη, Απασχόληση
2) Εξωτερική πολιτική και Άμυνα
3) Κράτος, Θεσμοί, Διαφάνεια
4) Υγεία, Παιδεία και Κοινωνικό Κράτος
5) Περιβάλλον και Ενέργεια
6) Θα υπάρχει και έκτος γύρος, στον οποίο οι πολιτικοί αρχηγοί θα μπορούν να προβούν στην καταληκτική τους τοποθέτηση, για όποιο θέμα εκείνοι επιθυμούν.

Στο πλαίσιο της κλήρωσης που πραγματοποιήθηκε η Σία Κοσιώνη από τον ΣΚΑΪ θα θέσει την πρώτη ερώτηση στους πολιτικούς αρχηγούς, ενώ η Μάρα Ζαχαρέα από τον Star θα υποβάλει την τελευταία.