28 Μαρτίου, 2024

Εκλογές 2023: Γιατί ο Μητσοτάκης έχει στοχοποιήσει τον Ανδρουλάκη – Τι επιδιώκει

Λίγες ημέρες πριν τις κάλπες της 21ης Μαΐου ο Κυριάκος Μητσοτάκης έβαλε φρένο σε κάθε σενάριο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας πως η πολιτική του Νίκου Ανδρουλάκη έχει φέρει το κόμμα του πιο κοντά με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στην τελική ευθεία προς τις κάλπες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κλιμακώνει την επίθεση του προς το ΠΑΣΟΚ και τον Νίκο Ανδρουλάκη χαρακτηρίζοντας τον «αταίριαστο εταίρο» επιδιώκοντας με αυτό τον τρόπο να κερδίσει ένα κομμάτι από τη δεξαμενή των κεντροδεξιών ψηφοφόρων στην οποία στοχεύουν και τα δύο κόμματα.

Η τακτική αυτή του πρωθυπουργού έχει να κάνει κυρίως με το γεγονός ότι στη μεγάλη δεξαμενή των αναποφάσιστων, η οποία κινείται από 11 έως 18%, το μεγαλύτερο κομμάτι προέρχεται από τη ΝΔ. Οι αναλυτές λένε, μάλιστα, ότι δεν αποκλείεται ένα μεγάλο κομμάτι από τους κεντροδεξιούς ψηφοφόρους, που στις προηγούμενες κάλπες είχε επιλέξει να στηρίξει τον Κυριάκο Μητσοτάκη, να πάει τώρα προς το ΠΑΣΟΚ αντιδρώντας για τα όσα έγιναν στα Τέμπη αλλά και συνολικά με την πολιτική που ακολούθησε η κυβέρνηση σε διάφορα θέματα.

Η αλήθεια είναι ότι, μετά την αναφορά στο ντιμπέιτ του Νίκου Ανδρουλάκη για τις υποκλοπές ότι «όσοι ευθύνονται για το θέμα αυτό πρέπει να πάνε φυλακή» – αν και δεν μίλησε για τον πρωθυπουργό – έφερε τις σχέσεις των δύο κομμάτων στα άκρα. Σε αυτό βοήθησε και ο Αλέξης Τσίπρας, καθώς μπήκε σφήνα στην υπόθεση αξιοποιώντας τη δήλωση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για να ενισχύσει την προοδευτική διακυβέρνηση.

Προφανώς, στο Μέγαρο Μαξίμου αντιλαμβάνονται ότι μετά τη δήλωση αυτή μία ενδεχόμενη συνεργασία με τον Νίκο Ανδρουλάκη γίνεται ακόμα πιο δύσκολη.

Η κατά μέτωπο επίθεση του πρωθυπουργού προς τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ γίνεται, ωστόσο, και για μία σειρά από άλλους λόγους.

 Για παράδειγμα, εάν η ΝΔ έχει ένα ιδιαίτερα ικανοποιητικό ποσοστό στην πρώτη κάλπη γύρω στο 34% και το ΠΑΣΟΚ ένα 12%, τότε θα μπορούσε να δημιουργηθεί κυβέρνηση συνεργασίας ανάμεσα στα δύο αυτά κόμματα από την πρώτη Κυριακή και η χώρα να μην πάει σε δεύτερες εκλογές. Όλα αυτά φυσικά με την προϋπόθεση ότι υπάρχει συμφωνία ανάμεσα στα δύο κόμματα ότι θα δοθούν απαντήσεις για την υπόθεση των υποκλοπών.

Όμως, όπως είναι γνωστό, ο Κυριακός Μητσοτάκης επιθυμεί να κυβερνήσει με αυτοδυναμία. Εάν, λοιπόν, έχει ένα 34% στην πρώτη κάλπη, τότε θεωρείται βέβαιο ότι θα πάρει αυτοδυναμία στη δεύτερη κάλπη.

Μόνο που υπάρχει ένα θέμα. Το πώς θα διαχειριστεί επικοινωνιακά τους ψηφοφόρους στην περίπτωση που μπορεί να γίνει κυβέρνηση από την κάλπη της 21ης Μάϊου, καθώς πολλοί θα θεωρήσουν ότι το μόνο που ενδιαφέρει τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι η πρωθυπουργική καρέκλα.

Εάν πάλι τα πράγματα δεν έρθουν ακριβώς έτσι και ο Κυριάκος Μητσοτάκης χρειαστεί την στήριξη του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στη δεύτερη κάλπη, τα στελέχη της κυβέρνησης θεωρούν ότι, από τώρα, ο πρωθυπουργός θα πρέπει να έχει στριμώξει τον Νίκο Ανδρουλάκη για τις σχέσεις του με τον ΣΥΡΙΖΑ, ώστε την ώρα της κρίσης να μην διστάσει να πάρει τη μεγάλη απόφαση. 

Γι’ αυτό και ο πρωθυπουργός, σε όλες τις τελευταίες του ομιλίες, επιτίθεται με ένταση κατά του ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη, λέγοντας: «Με το ΠΑΣΟΚ του κ. Ανδρουλάκη έχω λίγα να συζητήσω, έχει φέρει το ΠΑΣΟΚ πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν τον θεωρώ δύναμη προοδευτικού εκσυγχρονισμού. Μια τέτοια κυβέρνηση, ΝΔ με ΠΑΣΟΚ, θα ήταν μια κυβέρνηση που θα πατούσε συνεχώς το φρένο, την ώρα που πρέπει να πατήσουμε γκάζι. Δεν θα εξυπηρετούσε τα συμφέροντα της χώρας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Σε ό,τι αφορά τους αναποφάσιστους που προέρχονται από τη λαϊκή δεξιά, αυτούς στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι τους έχουν χάσει στην κάλπη της απλής αναλογικής, καθώς οι περισσότεροι θα εκφραστούν με την ψήφο τους στα αντισυστημικά δεξιά κόμματα. Για τη δεύτερη κάλπη βλέπουμε…

topontiki.gr