24 Απριλίου, 2024

Εκατοντάδες χιλιάδες ανασφάλιστα οχήματα στους δρόμους – Ηλεκτρονικός έλεγχος για τον εντοπισμό τους

Πρόσφατα η Πολιτεία ανακοίνωσε με υπουργική απόφαση μία νέα ρύθμιση που αφορά και στα ανασφάλιστα οχήματα που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους. 
Πρακτικά, μόνο με τον αριθμό κυκλοφορίας θα μπορεί να δει ο καθένας – και οι αρμόδιες αρχές – αν κάποιο όχημα είναι σε κίνηση ή έχει τεθεί σε ακινησία, εάν είναι κλεμμένο και εάν είναι ασφαλισμένο.
 
Παρά το γεγονός ότι η ασφάλιση είναι υποχρεωτική βάσει νόμου, και έχει σοβαρές ποινικές και διοικητικές κυρώσεις, εκατοντάδες χιλιάδες είναι τα ανασφάλιστα οχήματα που κυκλοφορούν στην Ελλάδα.

 Το πρόβλημα είναι βαθιά κοινωνικό διότι οι ανασφάλιστοι οδηγοί που εμπλέκονται σε τροχαία ατυχήματα αφήνουν εκτεθειμένα τα θύματά τους που ταλαιπωρούνται για να αποζημιωθούν – ειδικά όταν υπάρχουν σωματικές βλάβες. 

Η μόνη αποτελεσματική λύση για την αντιμετώπιση του προβλήματος είναι ο τακτικός ηλεκτρονικός έλεγχος της κυκλοφορίας των ανασφάλιστων.

Παρότι, όμως, ο ηλεκτρονικός έλεγχος έχει γίνει νόμος από το 2013 έχει εφαρμοστεί μόνο δύο φορές.

Η πολιτεία που οφείλει να προστατεύει την κοινωνία και τους νομοταγείς πολίτες θα πρέπει επιτέλους να εφαρμόσει το νόμο προχωρώντας σε συστηματικούς ηλεκτρονικούς ελέγχους.

Έτσι, μόνον, διασφαλίζεται η προστασία και η αποκατάσταση των θυμάτων από

ατυχήματα στους δρόμους.

Εμείς οι πολίτες από την πλευρά μας θα πρέπει είτε να ασφαλιστούμε, είτε να μην κυκλοφορούμε. Άλλωστε στην αγορά υπάρχει ευρεία γκάμα πακέτων ασφάλισης, που ανταποκρίνονται στις ανάγκες του καθενός.

madata.gr