26 Φεβρουαρίου, 2024

Εγκληματικότητα: Στα ύψη η παιδική παραβατικότητα – Άγριος ξυλοδαρμός 13χρονου

Ενέδρα σε 13χρονο αγόρι έξω από το φροντιστήριό του στην Καλλιθέα έστησαν συνομήλικοί του, γρονθοκοπώντας τον, προσπαθώντας να τον κλέψουν και απειλώντας τον ότι θα σκοτώσουν τον πατέρα του.
«Γύρναγα στο σπίτι από το φροντιστήριο όταν στην οδό Λασκαρίδου κοντά στην πλατεία με σταμάτησε ο…. Μου ζήτησε να πάμε λίγο πιο κάτω να μιλήσουμε και δέχτηκα. Τότε χωρίς λόγο μου λέει ‘γιατί κρύβεσαι; Πάρε τον πατέρα σου να έρθει να τον σκοτώσουμε’», είπε το παιδί στην κατάθεσή του.

Το άγριο περιστατικό συνέβη το απόγευμα της Παρασκευής. Ένας 16χρονος, που σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία πηγαίνει στο ίδιο σχολείο με το θύμα, και άλλοι τρεις ανήλικοι πλησίασαν το αγόρι και στην αρχή του ζήτησαν να πάνε λίγο πιο κάτω για να μιλήσουν.

«Φοβήθηκα, έβγαλα το κινητό μου από την τσέπη και τότε ένας άλλος στην ηλικία μου, μου το τράβηξε για να μου το πάρει. Τράβηξα το χέρι μου και προσπάθησα να φύγω. Τότε, ο ίδιος που προσπάθησε να μου πάρει το κινητό άρχισε να με χτυπάει στο πρόσωπο. Μου έσκισαν το χείλος και άρχισαν να τρέχουν».

Αναζητούνται
Για την επίθεση συνελήφθη ένας 16χρονος για απόπειρα ληστείας και επικίνδυνη σωματική βλάβη, ενώ οι άλλοι 3 ανήλικοι αναζητούνται.

Τόσο οι γονείς όσα και τα παιδιά ανησυχούν πλέον μέχρι και για μια απλή βόλτα.

Εβδομαδιαίες δράσεις σε στέκια ανηλίκων, ηλεκτρονική πλατφόρμα και πενταψήφιος αριθμός για καταγγελίες βίαιων περιστατικών, «ανοιχτή γραμμή» σχολείων – Αστυνομίας και νέο panic button (κουμπί πανικού) είναι μερικοί από τους τρόπους που επεξεργάζεται το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για να αντιμετωπίσει τα καθημερινά περιστατικά ανήλικης παραβατικότητας.

«Ξέρουμε τι φταίει»
«Η παιδική εγκληματικότητα καλά κρατεί στη χώρα μας και συνέχεια έχει αύξηση», λέει, μιλώντας στο MEGA, ο ειδικός αστυνομικός αναλυτής, Σταύρος Μπαλάσκας.

«Είναι πολύ δύσκολο για την αστυνομία και τους αστυνομικούς να μπουν σε αυτό το παιχνίδι. Όσο μπορούν να μπουν, θα κάνουν κάποιες περιπολίες παραπάνω, αλλά δε θα δούμε αστυφύλακες μέσα στα δημοτικά. (…) Πλέον ξέρουμε τι φταίει. Φταίει η οικογένεια, το ίντερνετ, η τραπ έχουν ένα μερίδιο ευθύνης και ο φόβος των καθηγητών».

Όπως λέει ο ίδιος:

«Βλέπουμε, όταν προσαγάγουμε παιδιά, και παιδιά ‘καλών’ οικογενειών, εύπορων, με γονείς καριερίστες».

Από την πλευρά της, η δικηγόρος Εβίτα Βαρελά, αναφέρει:

«Θα πρέπει να συλλαμβάνονται οι γονείς, πρέπει να ασκείται ποινική δίωξη και στους γονείς. Να αυστηροποιήσουμε τις διατάξεις όσον αφορά την παραμέληση εποπτείας ανηλίκων, να υπάρξουν πρόστιμα στους γονείς. Το φαινόμενο λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις. Οι γονείς έχουμε την ευθηνή των παιδιών μας».

madata.gr