26 Φεβρουαρίου, 2024

Αγρότες: Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις του ενισχύοντας τα μπλόκα

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις του οι αγρότες, οι οποίοι εχθές έκλεισαν από τις 10.00 το πρωί έως τις 20.00 το βράδυ την Εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Χαλκιδικής.
Την ίδια στιγμή, σήμερα αγρότες από το μπλόκο των Μουδανίων θα σχηματίσουν μηχανοκίνητη πομπή και με 20 τρακτέρ θα φτάσουν στο υπουργείο Μακεδονίας –Θράκης για να επιδώσουν ψήφισμα διαμαρτυρίας.

«Κλιμακώνουμε μέρα με τη μέρα τις κινητοποιήσεις. Απάντηση δεν έχουμε πάρει ακόμα από τον πρωθυπουργό», είπε ο πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Φλογητών, Παύλος Γιαλογκολίδης.

«Έχουμε πέσει στο 80% μείωση παραγωγής, έχουμε αυξημένο κόστος παραγωγής κι αν δε μας βοηθήσει η κυβέρνηση τα φορτηγά θα μείνουν εδώ, γιατί δεν έχουμε πετρέλαιο να γυρίσουμε πίσω», είπε ο πρόεδρος Μελισσουργών Χαλκιδικής, Αριστοτέλης Κασσανδρινός.

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση αποφάσισε για τους αγρότες:

– Επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο για όλο το 2024

– Πρόσθετη μείωση 10% στο ρεύμα από Μάϊο έως Σεπτέμβριο

– Ευνοϊκότερη ρύθμιση χρεών στους αγροτικούς συνεταιρισμούς ΤΟΕΒ – ΓΟΕΒ

– Επιδότηση 30% για φωτοβολταϊκά πάρκα από αγροτικούς συνεταιρισμούς

– Πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στο Χωράφι» ύψους 30 εκατ. για παραγωγή ενέργειας έως 50kwh.

Ενισχύονται τα μπλόκα
Νέο αγροτικό μπλόκο στήθηκε χθες στην Ερμίτσα από αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας που στέλνουν μήνυμα κλιμάκωσης.

«Λογικά θα κλιμακωθούν οι κινητοποιήσεις μέχρι την Τρίτη το περισσότερο», είπε ο πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Παναιτωλίου, Βασίλης Τσέλιος.

Σε συγκέντρωση στο μπλόκο του Άστρους προχώρησαν αγρότες και κτηνοτρόφοι της Αρκαδίας, οι οποίοι πραγματοποίησαν μηχανοκίνητη πορεία, ενώ προχώρησαν και σε συμβολικό αποκλεισμό της εισόδου της κωμόπολης.

Αγρότες και κτηνοτρόφοι στο Ηράκλειο Κρήτης πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον κόμβο των πεζών, τον οποίο απέκλεισαν για λίγες ώρες.

Οι αγρότες συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις και στο Αίγιο, ενώ σήμερα αγρότες της Μεσσηνίας θα πραγματοποιήσουν συλλαλητήριο στο κέντρο της Καλαμάτας.

 
Πολιτική κόντρα
Στις κινητοποιήσεις των αγροτών αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός στην καθιερωμένη κυριακάτικη ανάρτησή του.

«Για εμάς δεν υπάρχει ‘αγροτικό μέτωπο’. Το μόνο μέτωπο που έχει η κυβέρνηση είναι με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα παραγωγής».

Στο αγροτικό αναφέρθηκε και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, στην ομιλία του στις εργασίες του πρώτου περιφερειακού συνεδρίου του κόμματος στην Κοζάνη.

«Όλα αυτά είναι εγχώριες παθογένειες που έχουν να κάνουν μόνο μία αντίληψη: την περιφρόνηση της κυβέρνησης στα πραγματικά προβλήματα του ελληνικού λαού», είπε  από την πλευρά του, ο Νίκος Ανδρουλάκης.

madata.gr