29 Μαρτίου, 2024

ΕΕ: Ανησυχία για επάρκεια τροφίμων και ενέργεια – Όχι στις πληρωμές αερίου με ρούβλια

Εντείνεται η ανησυχία εντός της ΕΕ σχετικά με την επισιτιστική ασφάλεια στις χώρες μέλη, καθώς οι συνέπειες από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ολοένα και αυξάνονται.

Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έκανε δεκτό το αίτημα της Ρωσίας για την αποπληρωμή του φυσικού αερίου σε ρούβλια.

Σύμφωνα με το topontiki.gr αν και κορυφαίοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι εγγυώνται ότι θα υπάρχει επάρκεια αγροτικών προϊόντων στη Γηραιά Ήπειρο, η προσιτότητα αυτών λόγω του υψηλού κόστους, αλλά και τα λιγοστά πλέον ρωσικά λιπάσματα δημιουργούν δεύτερες σκέψεις.

Την ανησυχία ενέτεινε η χθεσινή παραίνεση της Υπουργού Εσωτερικών της Γερμανίας, Νάνσυ Φίσερ, προς τους πολίτες της χώρας της να προχωρήσουν σε προμήθειες τροφίμων για δέκα ημέρες, προειδοποιώντας τους την ίδια ώρα για διακοπές στο ηλεκτρικό, αλλά και τυχόν κυβερνοεπιθέσεις.

Σε συνέντευξή της η προερχόμενη από τις τάξεις του SPD υπουργός, ανέφερε, σύμφωνα με την Handelsblatt, πως «οι Γερμανοί πολίτες καλό θα είναι να είναι εφοδιασμένοι στα σπίτια τους με βασικές προμήθειες σε τρόφιμα».

Κληθείσα ακόμη να σχολιάσει τη γενικότερη κατάσταση μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η Ν. Φίσερ εξήγησε πως είμαστε εδώ για να αντιμετωπίσουμε τις διάφορες κρίσεις, τις πανδημίες, τις απειλές πολέμου προτάσσοντας τη λήψη προστατευτικών μέτρων, ανάμεσα στα οποία και προμήθειες για τρόφιμα, φάρμακα ή ιατρικές προμήθειες, όπως είπε.

Πιο συγκεκριμένα, αν το ρεύμα διακοπεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, είναι σίγουρα χρήσιμο να υπάρχει παροχή έκτακτης ανάγκης στο σπίτι» περιέγραψε η Γερμανίδα Υπουργός Εσωτερικών, γνωστοποιώντας παράλληλα πως «υπάρχουν ακόμη 599 καταφύγια στη Γερμανία, ενώ άφησε ανοιχτό το παράθυρο ενεργοποίησης και κάποιων που χρησιμοποιούνται διαφορετικά σήμερα.

Όχι στις πληρωμές αερίου με ρούβλια
Η Ευρώπη θα βρεθεί αντιμέτωπη με τη λήψη μιας κρίσιμης απόφασης στα μέσα Μαΐου, όταν τα κράτη μέλη της ΕΕ θα πρέπει να απορρίψουν τις απαιτήσεις της Μόσχας για πληρωμές καυσίμων σε ρούβλια – παρά το γεγονός ότι δεν έχουν εναλλακτική λύση για την προμήθεια φυσικού αερίου, προειδοποίησαν οι Βρυξέλλες.

Το 2021, η ΕΕ εισήγαγε 155 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου από τη Ρωσία, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 45% των εισαγωγών φυσικού αερίου της ΕΕ και σχεδόν το 40% της συνολικής κατανάλωσης φυσικού αερίου.

H Kadri Simson, η Ευρωπαία επίτροπος για την ενέργεια, δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι απαιτήσεις του Κρεμλίνου πρέπει να απορριφθούν παρά τους κινδύνους μιας διακοπής του εφοδιασμού σε μια εποχή που το έλλειμμα δεν μπορεί να καλυφθεί.

Την περασμένη εβδομάδα, η Gazprom ανέστειλε τη ροή φυσικού αερίου προς την Πολωνία και τη Βουλγαρία και απείλησε με τον εφοδιασμό και άλλων χωρών, εάν ακολουθούσαν τη Βαρσοβία και τη Σόφια και δεν πλήρωναν το φυσικό αέριο σε ρούβλια.

Μετά τη συνάντηση των υπουργών ενέργειας της ΕΕ, η Simson δήλωσε ότι όλοι οι υπουργοί Ενέργειας είχαν αποδεχθεί ότι η πληρωμή σε ρούβλια μέσω του μηχανισμού που έχει ορίσει η Ρωσία θα παραβίαζε τις κυρώσεις που επέβαλε η ΕΕ μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Πρόσθεσε ότι δεν είχε ακούσει για καμία ευρωπαϊκή εταιρεία ενέργειας που να ετοιμάζεται να συμμορφωθεί με τη Μόσχα, παρά τις αντίθετες υποδείξεις της Gazprom και εταιρειών όπως η ουγγρική MOL.

Η επόμενη σημαντική ημερομηνία για τις πληρωμές φυσικού αερίου από τις ευρωπαϊκές εταιρείες ενέργειας είναι η 20ή Μαΐου.

Η πιθανή αντιπαράθεση έρχεται καθώς η ΕΕ εξετάζει το ενδεχόμενο σταδιακής απαγόρευσης του ρωσικού πετρελαίου, μια κίνηση που ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, δήλωσε χθες ότι θα οδηγήσει σε μεγάλο οικονομικό πλήγμα και υψηλότερες τιμές για τους καταναλωτές.

Ο Χάμπεκ δήλωσε ότι η Γερμανία δεν αντιτίθεται σε μια τέτοια απαγόρευση, αλλά προειδοποίησε ότι οι Ευρωπαίοι πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για τις συνέπειες και ότι ορισμένες χώρες θα πληγούν περισσότερο από άλλες.

Θα βλάψουμε τους εαυτούς μας, αυτό είναι ξεκάθαρο. Είναι αδιανόητο ότι οι κυρώσεις δεν θα έχουν συνέπειες για τη δική μας οικονομία και για τις τιμές στις χώρες μας. Εμείς ως Ευρωπαίοι είμαστε έτοιμοι να αντέξουμε [την οικονομική επιβάρυνση] προκειμένου να βοηθήσουμε την Ουκρανία. Αλλά δεν υπάρχει περίπτωση αυτό να μην έχει κόστος για εμάς, τόνισε,

Σύμφωνα με το σχέδιο του έκτου γύρου κυρώσεων που θα συζητηθεί από τους πρεσβευτές της ΕΕ την Τετάρτη, η απαγόρευση της εισαγωγής ρωσικού πετρελαίου θα τεθεί σε ισχύ μέχρι το τέλος του έτους, αν και η Ουγγαρία δήλωσε ότι θα μπορούσε να ασκήσει βέτο, εάν δεν βρεθούν επιτυχώς εναλλακτικές λύσεις.

madata.gr