Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι άνθρωποι ζουν περισσότερο και σε όλες τις χώρες στον κόσμο, σημειώνεται αύξηση του μεγέθους και του ποσοστού των ηλικιωμένων στον πληθυσμό. Ο αριθμός των ατόμων ηλικίας 80 ετών και άνω, αναμένεται να τριπλασιαστεί μεταξύ 2020 και 2050, φτάνοντας τα 426 εκατομμύρια. Τώρα, δύο νέες έρευνες έρχονται να ρίξουν φως στις συμπεριφορές και συνήθειες που αναπτύσσονται στη μέση ηλικία και συμβάλλουν τόσο στην ψυχική όσο και στην σωματική υγεία, στην τρίτη ηλικία.
Η ποιότητα των σχέσεών σου επηρεάζει τα γεράματα
Η πρώτη μελέτη διαπίστωσε ότι οι ικανοποιητικές σχέσεις με τους συντρόφους, τους συγγενείς, τους φίλους και τους συναδέλφους, συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο συσσώρευσης πολλαπλών, μακροχρόνιων συνθηκών στην τρίτη ηλικία.
Όσο λιγότερο ικανοποιητικές είναι αυτές οι σχέσεις στα 40 και τα 50 σου, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος να έχεις αρκετές ασθένειες αργότερα στη ζωή, σύμφωνα με την έρευνα.
Τα στοιχεία υποδεικνύουν μια σύνδεση μεταξύ ισχυρών κοινωνικών δικτύων και καλής υγείας και ευεξίας σε μεγαλύτερη ηλικία, αλλά μέχρι τώρα δεν έχει γίνει γνωστό εάν αυτές οι συνδέσεις μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο πολλαπλών μακροπρόθεσμων παθολογικών καταστάσεων υγείας.
Η μελέτη εξέτασε δεδομένα από σχεδόν 8.000 γυναίκες, ηλικίας 45 έως 50 ετών οι οποίες παρακολουθήθηκαν για 20 χρόνια. Κάθε τρία χρόνια, οι συμμετέχουσες στην έρευνα, ανέφεραν τα επίπεδα ικανοποίησής τους με τους συντρόφους, τα μέλη της οικογένειας, τους φίλους και την εργασία τους. Όσες ανέφεραν το χαμηλότερο επίπεδο ικανοποίησης από τις κοινωνικές τους σχέσεις, είχαν διπλάσιο κίνδυνο να αναπτύξουν μια σειρά ιατρικών προβλημάτων, όπως άσθμα, οστεοπόρωση, αρθρίτιδα, καρκίνο, κατάθλιψη ή άγχος. Παρόμοια αποτελέσματα βρέθηκαν σε κάθε διαφορετικό τύπο κοινωνικής σχέσης, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό General Psychiatry.
Ενώ η μελέτη περιελάμβανε μόνο γυναίκες από την Αυστραλία, πράγμα που σημαίνει ότι τα ευρήματα μπορεί να μην ισχύουν για άνδρες ή άλλους πολιτισμούς, τα ευρήματα είχαν «σημαντικές επιπτώσεις» για την υγεία, σύμφωνα με τους ερευνητές. Τα αποτελέσματα της έρευνας, υπογραμμίζουν τα οφέλη που χαρίζουν στην γενική υγεία, οι υψηλής ποιότητας κοινωνικές σχέσεις καθόλη τη διάρκεια της μέσης ηλικίας.
Σωματική άσκηση για καλά βαθιά γεράματα
Μια δεύτερη επιστημονική μελέτη, διαπίστωσε ότι η τακτική σωματική δραστηριότητα σε οποιαδήποτε ηλικία, συνδέεται με την καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου στην τρίτη ηλικία.Ταυτόχρονα η διατήρηση μιας fitness ρουτίνας σε όλη την ενήλικη ζωή, φαίνεται να είναι η καλύτερη συνήθεια που μπορείς να υιοθετήσεις, για διατήρηση πνευματικής διαύγειας και αποτροπή παθήσεων όπως η άνοια.
Η μελέτη εξέτασε για τέσσερις δεκαετίες, δεδομένα από 1.417 άτομα ηλικίας 36, 43, 53, 60 έως 64 και 69 ετών, σχετικά τη fitness ρουτίνα τους.
Τα γνωστικά τεστ, καθώς και εκείνα που εξέταζαν την ταχύτητα επεξεργασίας και τη μνήμη, πραγματοποιήθηκαν μόλις οι άνθρωποι έφτασαν τα 69. Όσοι ήταν σωματικά δραστήριοι τουλάχιστον μία έως τέσσερις φορές το μήνα, είχαν τις καλύτερες επιδόσεις.
«Το μεγαλύτερο γνωστικό αποτέλεσμα παρατηρήθηκε σε όσους παρέμειναν σωματικά δραστήριοι σε όλη τους τη ζωή», δήλωσε η επικεφαλής της έρευνας Δρ Sarah-Naomi James. «Το αποτέλεσμα είναι συσσωρευτικό, επομένως όσο περισσότερο ένα άτομο είναι ενεργό, τόσο πιο πιθανό είναι να έχει υψηλότερη γνωστική λειτουργία αργότερα».
Η μελέτη έδειξε ουσιαστικά ότι ποτέ δεν είναι αργά για να αρχίσουμε γυμναστική και πόσο σημαντικό είναι να διατηρούμε τη σωματική άσκηση, σε όλη τη διάρκεια της ζωής μας, μέχρι τα βαθιά μας γεράματα.
Πηγή: ladylike.gr
Περισσότερα Νέα Κατηγορίας...
Ο Αντώνης Σαμαράς ομόφωνα εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ
Μητσοτάκης: Η αντίληψη της κυβέρνησης έχει αλλάξει την εικόνα της χώρας – Έχουμε γίνει πιο φιλικοί στις ξένες επενδύσεις
Φωτιά σε σπίτι στη Λαμία