20 Απριλίου, 2024

Μητσοτάκης: Βασικός εκφραστής του πολακισμού ο κ. Τσίπρας – Εκλογές την άνοιξη

Προτεραιότητα για την επόμενη τετραετία αποτελεί η αναμόρφωση του ΕΣΥ, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στη διάρκεια του συνεδρίου «ygeiamou 2023 – Σύγχρονο Σύστημα Υγεία με επίκεντρο τον Άνθρωπο».

Ο πρωθυπουργός στη συζήτηση με τους δημοσιογράφους Μπάμπη Κούτρα και Γρηγόρη Τζιοβάρα, έκανε λόγο για εξαιρετικά επώδυνη 4ετία, λόγω της πανδημίας, από το 2020 και εξής. «Αναγκαστήκαμε να κάνουμε βίαιες προσαρμογές στο ΕΣΥ, εξαιτίας της COVID. Ένα ΕΣΥ που έβγαινε από μια μεγάλη περιπέτεια, στην κρίση. Όταν θα γραφεί οριστικά ο επίλογος, θα διαπιστώσουμε ότι τα πήγαμε καλύτερα από ό,τι περιμέναμε», τόνισε.

Η αναμόρφωση του ΕΣΥ αποτελεί, για τον ίδιο, όπως είπε, προτεραιότητα για την επόμενη 4ετία. «Είμαστε στους 107.000 υγειονομικούς, αντί για 100.000 προηγουμένως».

«Περισσότεροι εξασφαλισμένοι πόροι για ό,τι θέλουμε να κάνουμε στο μέλλον. Παρά τις αδυναμίες, κρατάμε την αξιοθαύμαστη ανταπόκριση των ανθρώπων μας. Αυτοί μας βοήθησαν να ξεπεράσουμε την κρίση».

Αναφερόμενος στον Αλέξη Τσίπρα, υποστήριξε πως όσα είπε είναι ασύστολα ψέμματα. «Είναι εξοργιστικό να κάνει μικροπολιτική σε θέματα υγείας».

Ο πρωθυπουργός μεταξύ άλλων είπε:

-Είμαι απολύτως αποφασισμένος να προχωρήσω στην αναμόρφωση του ΕΣΥ. Δεν χωρά καμία αμφιβολία ότι αυτές οι αλλαγές θα μας φέρουν σε επιμέρους συγκρούσεις. Ο Νοσοκομειακός Χάρτης της Ελλάδας, μας απασχολεί επί δεκαετίες. Η πελατειακή λογική μας οδήγησε σε υποστελεχωμένες μονάδες σε ορισμένες περιοχές.

-Ο Προσωπικός Γιατρός αποτελεί διαχρονικό στοίχημα του ΕΣΥ. Η προσπάθεια που γίνεται αυτή τη φορά είναι πολύ πιο επιτυχημένη από ποτέ πριν. Χρειαζόμαστε κι άλλους γιατρούς, βέβαια, σε περιοχές όπου δεν υπάρχουν αρκετοί. Ο Προσωπικός Γιατρός είναι ο θεματοφύλακας της υγείας. Αισθάνομαι ότι είναι η πρώτη φορά που θα ριζώσει στη χώρα μας.

Για τις εκλογές είπε:
-Πρακτικά η κυβέρνηση εξαντλεί την τετραετία. Η ανακοίνωση των εκλογών θα γίνει στην ώρα τους. Πολλοί δημοσιογράφοι δεν προβλέπατε ότι θα εξαντλήσουμε την τετραετία.

-Το να κάνει μια κυβέρνηση πρόωρες εκλογές, σε ένα ευνοϊκο δημοσκοπικό περιβάλλον, με πλειοψηφία που εξαντλεί την τετραετία, μπορεί να μην το έχουμε συνηθίσει τελευταία, αλλά είναι απολύτως θετικό.

-Θα τηρηθούν όλες οι συνταγματικές προβλέψεις. Οι εκλογές θα γίνουν την άνοιξη.

-Έχω μιλήσει πολλές φορές για τον κίνδυνο της απλής αναλογικής. Η ενισχυμένη αναλογική είναι ένα σύστημα που χρησιμοποίησε δύο φορές ο κ. Τσίπρας για να εκλεγεί και να παραμείνει στην κυβέρνηση.

-Πιστεύω ότι έχουμε βάσιμες πιθανότητες να είμαστε αυτοδύναμοι στη δεύτερη κάλπη.

Για την υπόθεση Πολάκη:

-Δεν με απασχολεί αυτό που συμβαίνει στον ΣΥΡΙΖΑ με την υπόθεση Πολάκη. Το ζήτημα δεν είναι ο Πολάκης, αλλά ο Πολακισμός. Βασικός εκφραστής του Πολακισμού, είναι ο κ. Τσίπρας.

Για τον Νίκο Παππά, ο Πρωθυπουργός ανέφερε: “Πήραμε μέτρα, όταν είχαμε περιστατικά που μας πλήγωσαν. Αλλά ο κ. Παππάς, υπήρξε ο στενότερος συνεργάτης του κ. Τσίπρα. Καταδικάστηκε αμετάκλητα, 13-0, από το Ανώτατο, το Υπερ-Ανώτατο δικαστήριο.
Κι ο κ. Τσίπρας λέει ότι θα πρέπει να κριθεί από το φυσικό δικαστή. Ενώ καταδικάστηκε για παράβαση καθήκοντος, το πιο ατιμωτικό, θα έλεγα, παράπτωμα. Κι ο κ. Παππάς παραμένει στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ. Τα συμπεράσματα δικά σας”.

madata.gr