Ιδιαίτερα επιφυλακτικοί οι επιστήμονες με την επιλογή της πλήρους άρσης των μέτρων που θα σηματοδοτήσει το τέλος της πανδημίας. «Ναι μεν αλλά» φωνάζουν ξανά οι ειδικοί και υποστηρίζουν ότι «χάσαμε τον πόλεμο». Οι μεγάλοι κίνδυνοι που κρύβει το νέο μοντέλο.
Οι ελπίδες για την αναχαίτιση της πανδημίας πέφτουν για μία ακόμα φορά στο καλοκαίρι. Στον καλό καιρό και την δραστηριότητα σε εξωτερικούς χώρους. Μία-μία οι χώρες της Ευρώπης, λίγο νωρίτερα φέτος από ότι τα προηγούμενα δύο χρόνια, αρχίζουν και ανακοινώνουν την πλήρη άρση των μέτρων, σηματοδοτώντας έτσι τη νέα στρατηγική αντιμετώπισης.
Το μεγάλο «αλλά» ωστόσο σε αυτή την επιλογή έρχεται ξανά από τους επιστήμονες οι οποίοι «φωνάζουν» ότι η πανδημία δεν τελείωσε και δεν μπορεί να προβλεφθεί ποια θα είναι εξέλιξή του στο εξής.
Ο γιατρός και ερευνητής των ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης, ανέφερε χαρακτηριστικά για το θέμα πως «αυτή η φάση του πολέμου εναντίον του κορονοϊού, τελείωσε και χάσαμε».
Ο κ. Παυλάκης, μιλώντας σήμερα στον ΣΚΑΪ, εξήγησε ότι η χαλάρωση των μέτρων που αποφασίζουν οι χώρες σημαίνει «παράδοση άνευ όρων». Και πρόσθεσε:
«Βασιζόμαστε στον στρατηγό – καλοκαίρι που ρίχνει την πανδημία, εκτός κι αν εμφανιστεί νέα μετάλλαξη».
Ο ίδιος επισήμανε ότι ο ιός επεκτείνεται γιατί του το επιτρέπουμε, σημειώνοντας ότι «δεν έχουμε δει το παγκόσμιο κύματα θανάτων να κατεβαίνει». Μάλιστα, αναφέρθηκε στη «βλακεία του Μπόρις (σ.σ.Τζόνσον), ότι θα ψάξει για ανοσία αγέλης η οποία «πληρώθηκε», ενώ για τις επιλογές της Σουηδίας σχολίασε:
«Κοιτάξτε την επιδημία στη Σουηδία τώρα και κοιτάξτε και τους θανάτους».
Ειδικά για την Ελλάδα, ανέφερε ότι θα γίνεται όλο και πιο ευάλωτη, καθώς υπάρχουν 300.000 ανεμβολίαστοι, αλλά και επειδή ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού που δεν έχει κάνει την τρίτη δόση.
Η καθηγήτρια του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού, μίλησε πριν μερικές μέρες για την πορεία του κορονοϊού και επισήμανε ότι «δεν ξέρουμε ακριβώς πού βρισκόμαστε, αφενός γιατί δεν έχουμε πραγματικά δεδομένα για το πόσοι νοσούν, αφετέρου, παίρνουμε μέτρα τα οποία είναι σπασμωδικά υπέρ του εμβολιασμού, χωρίς να έχουμε αποδείξεις ότι για την Όμικρον 1 και Όμικρον 2 ο εμβολιασμός είναι τόσο αποδοτικός όσο ήταν και για τις προηγούμενες μεταλλάξεις και δεν ξέρουμε πώς θα κινηθεί ο κορονοϊός».
«Αν δεν υπάρξει», εκτίμησε, «καινούργια μετάλλαξη, στους επόμενους 2-3 μήνες θα υποχωρήσει, χωρίς να ξέρουμε με ποιο κόστος».
Αλλά το μέλος της Επιτροπής των ειδικών, καθηγητής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μίλησε τις προηγούμενες μέρες για τα επόμενα κύματα της πανδημίας, επισημαίνοντας ότι δεν μπορεί να προβλεφθεί πόσο θανατηφόρα θα είναι.
Ο κ. Βατόπουλος σημείωσε πως υπάρχει μια πολιτική απόφαση σε όλη την Ευρώπη να σταματήσουν οι περιορισμοί όσο είναι δυνατόν, ωστόσο αυτό ενέχει υγειονομικό κίνδυνο. «Δεν σημαίνει ότι ήρθε το τέλος της πανδημίας» υπογράμμισε.
Παράλληλα, ο κ. Βατόπουλος ανέφερε ότι οι σκληροί δείκτες δε θα είναι για πολύ καιρό ακόμα σε υψηλά επίπεδα, εξηγώντας ότι η αποκλιμάκωση είναι δεδομένη, καθώς τόσο τα κρούσματα όσο και οι εισαγωγές έχουν υποχωρήσει, υπογράμμισε.
Ποια ημερομηνία έπεσε για το τέλος στα μέτρα
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της «Καθημερινής», και η Ελλάδα οδηγείται προς πήρη άρση των μέτρων, εφόσον όλοι κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση. Μάλιστα, πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα σε δημοσίευμά της αναφέρουν ότι τον Μάρτιο ενδεχομένως να μην υπάρχει κανένας περιορισμός.
Περισσότερα Νέα Κατηγορίας...
5 πρωινές συνήθειες που σε βοηθούν να χάσεις βάρος
«Λουκέτο» σε ιδιωτικό εκπαιδευτήριο μετά από καταγγελία κατά εκπαιδευτικού για παρενόχληση μαθητριών
Γιατί έχετε μονίμως φλέματα στον λαιμό – Τι να κάνετε