28 Μαρτίου, 2024

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Στις 7 μονάδες η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ

Αυξάνει τα ποσοστά της η ΝΔ. Κοντά στην αυτοδυναμία στις δεύτερες κάλπες, με βάση την εκτίμηση ψήφου.

Την πρώτη δημοσκόπηση του MEGA και της METRON ANALYSIS μετά το debate των πολιτικών αρχηγών παρουσιάστηκε στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων την Παρασκευή το βράδυ.

Η δημοσκόπηση της Metron έχει μεγάλη σημασία καθώς το δείγμα, 2.105 άτομα, είναι το μεγαλύτερο σε σύγκριση με άλλες έρευνες κι έχει «πιάσει» και το debate.

Διευρύνει τη διαφορά της από τον ΣΥΡΙΖΑ η Νέα Δημοκρατία τόσο στην πρόθεση ψήφου όσο και στην εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος. Δέκα ημέρες πριν από τις εκλογές η νέα δημοσκόπηση της Metron Analysis και του Mega, που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων «Mega Γεγονότα», δείχνει ότι το κυβερνών κόμμα αυξάνει συνεχώς τα ποσοστά του και με βάση την εκτίμηση ψήφου μπορεί να διεκδικήσει σε δεύτερες κάλπες την αυτοδυναμία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις μέσα σε μία εβδομάδα από την μέτρηση της ίδιας εταιρείας, πάλι για το Mega, η Νέα Δημοκρατία στην πρόθεση ψήφου φτάνει το 31,1%, αυξάνοντας το ποσοστό της κατά 1,8 μονάδες (στο 29,3% προηγουμένως).

Άνοδο κατά 1,1 μονάδες και για τον ΣΥΡΙΖΑ που πάει στο 24,1% από 23%, όμως δείχνει να παγιώνεται το χαμηλό ποσοστό του και η διαφορά από τη ΝΔ η οποία πλέον βρίσκεται στις 7 μονάδες ως προς την πρόθεση ψήφου.

Σταθερά αλλά χαμηλά το ΠΑΣΟΚ στο 8,9% και ακολουθεί το ΚΚΕ που βρίσκεται στο 6,6% από 5,5%. Κάτω από το όριο εισόδου στη Βουλή είναι η Ελληνική Λύση που «τσιμπάει» λίγο και παίρνει ποσοστό 2,8% (από 2,6%).

Το ΜέΡΑ 25 βρίσκεται στο 3,8% (από 3,7% στην προηγούμενη μέτρηση) ενώ άλμα κάνει η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου από 1,2% την προηγούμενη εβδομάδα σε 2,1%.

Η Εθνική Δημιουργία είναι στο 1,1% αλλά και το κόμμα Νίκη που στην προηγούμενη μέτρηση είχε πρωτοεμφανιστεί με ποσοστό 1%.

Αναποφάσιστοι και άλλοι

Ενδιαφέρον είναι το εύρημα για τις απαντήσεις όσων λένε ότι θα ψηφίσουν κάποιο άλλο κόμμα. Οσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές φαίνεται να έχουν επιλέξει τι θα ψηφίσουν κι έτσι το ποσοστό πέφτει μέσα σε μία εβδομάδα από 8,5% σχεδόν στο μισό και στο 4,8%.

Δεν θα ψηφίσουν δηλώνει το 2,9% ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος επίσης υποχωρεί στο 9,4%. Συνολικά άκυρο – λευκό, δεν θα ψηφίσουν και αδιευκρίνιστη ψήφος συγκεντρώνουν ποσοστό γύρω στο 14%, σημαντικά χαμηλότερο από την προηγούμενη δημοσκόπηση που ήταν πάνω από 17%.

Στην εκτίμηση ψήφου τώρα η Νέα Δημοκρατία φτάνει το 36,2% και ο ΣΥΡΙΖΑ το 28%, μια διαφορά άνω των 8 μονάδων δηλαδή. Το ΠΑΣΟΚ ανεβαίνει στο 10,3%, το ΚΚΕ στο 7,4%, η Ελληνική Λύση μπαίνει στη Βουλή με 3,3%, στο 4,4% το ΜέΡΑ 25, στο 2,5% και παλεύει για τη Βουλή η Πλεύση Ελευθερίας, στο 1,3 η Εθνική Δημιουργία και η Νίκη.

Ένα άλλο στοιχείο που δείχνει την σταθερή πρωτιά της Νέας Δημοκρατίας είναι η παράσταση νίκης. Βρίσκεται στο 70% έναντι 20% του ΣΥΡΙΖΑ και 2% του ΠΑΣΟΚ.

Καταλληλότερος για πρωθυπουργός εμφανίζεται ο Κ. Μητσοτάκης με 37% και ο Αλέξης Τσίπρας με 22%.

Ως καταλληλότερος πολιτικός αρχηγός για να εγγυηθεί την καλή λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών είναι ο Κ. Μητσοτάκης με 32% και ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας με 21%.

Το 54% των πολιτών απαντούν ότι ενδιαφέρονται πολύ για τις εκλογές, 32% αρκετά, 8% όχι και τόσο και καθόλου μόλις 6%.

Το 93% των πολιτών λέει ότι θα πάει να ψηφίσει σίγουρα ναι (82%) και μάλλον ναι (11%). Μάλλον όχι λέει το 3% και σίγουρα όχι επίσης 3%.

Πάντως, το καμπανάκι για την παρούσα κυβέρνηση είναι το στοιχείο που λέει ότι 57% των ερωτηθέντων θέλει στις επόμενες εκλογές αλλαγή και το 39% συνέχεια.

Συσπείρωση

Στη ΝΔ η συσπείρωση βρίσκεται στο 71,1% από 70,9% στην προηγούμενη μέτρηση με 10,7% να μετακινείται από τον ΣΥΡΙΖΑ (από 4,7%) και 5,2% να φεύγει προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ είναι χαμηλά, οπότε μπορεί να ελπίζει για καλύτερο αποτέλεσμα όσο πλησιάζουμε στις κάλπες. Είναι μόλις 62,1%. Το ΠΑΣΟΚ επίσης παρουσιάζει χαμηλή συσπείρωση, στο 56,9% με τους περισσότερους ψηφοφόρους να έρχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ (6,6%) και 4,7% από τη ΝΔ.

Σχετικά με την κομματική προέλευση των αναποφάσιστων βλέπουμε ότι οι περισσότεροι προέρχονται από τη ΝΔ (16%) και ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 7%.

Συνεργασίες ή όχι

Στο ερώτημα αν οι πολίτες θέλουν αυτοδύναμες κυβερνήσεις ή κυβερνήσεις συνεργασίας υπάρχει ένα μοίρασμα στις απόψεις. Το 50% είναι είναι υπέρ των αυτοδύναμων κυβερνήσεων και το 47% υπέρ των συνεργασιών.

Ανά πολιτική τοποθέτηση όσοι είναι κεντροδεξιοί «ψηφίζουν» αυτοδυναμία σε ποσοστό 76% και όσοι είναι δεξιοί σε ποσοστό 72%.

Όσοι είναι αριστεροί ή κεντροαριστεροί θέλουν συνεργασίες σε ποσοστό 65%.

Αξιολόγηση

Κακή είναι η εικόνα κατά κύριο λόγο του ΣΥΡΙΖΑ ως προς την αξιολόγηση. Συγκεκριμένα, το 73% κρίνει αρνητικά το έργο της αξιωματικής αντιπολίτευσης και μόλις 21% θετικά. Για την κυβέρνηση θετική γνώμη για το έργο της έχει το 38% αλλά και αρνητική το 54%.

Οι τομείς που υπερέχει η κυβέρνηση και παίρνει καλύτερη αξιολόγηση από τους πολίτες είναι η εξωτερική πολιτική με 48%, ο εκσυγχρονισμός του κράτους με 42%, τα θέματα της οικονομίας με 39%. Η προστασία των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων με 26% και η στήριξη της νέας γενιάς με 30% είναι οι «μαύρες τρύπες» για τη ΝΔ.

Τον ΣΥΡΙΖΑ εμπιστεύονται περισσότερο στην προστασία των ασθενέστερων με 25% και τη στήριξη της νέας γενιάς με 23% ενώ χαμηλό βαθμό παίρνει στην εξωτερική πολιτική με 15% και στην ασφάλεια του πολίτη και τον εκσυγχρονισμό του κράτους με 18%.

Το κρας τεστ των πολιτικών

Οι τομείς που ο Κυριάκος Μητσοτάκης παίρνει μεγαλύτερο βαθμό είναι ότι θεωρείται πως έχει διεθνές κύρος με 54% και ακολουθεί ότι είναι καλύτερος στον χειρισμό κρίσεων με 44% κι ότι είναι αποτελεσματικός με 38%.

Ο Αλέξης Τσίπρας θεωρείται καλός στο ότι μπορεί να εγγυηθεί την καλή λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών με 21% και στο ότι νοιάζεται για τα προβλήματα των ανθρώπων με 20%.

Κατεύθυνση της χώρας

Το 54% λέει ότι η χώρα κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση και το 39% προς τη σωστή, χωρίς πολλές διαφοροποιήσεις από την προηγούμενη έρευνα.

Ως σημαντικότερο πρόβλημα θεωρείται η ακρίβεια ανεβαίνοντας όμως στο 33% από 27% πριν από λίγες ημέρες. Ακολουθεί η οικονομία με 27% (26%), η ανεργία με 7%, η διαφθορά με 4% και η ανασφάλεια/ανεπάρκεια κυβέρνησης με 4%.

πηγή: MEGA TV