Ο Δήμος Αγίου Βασιλείου εξέδωσε απάντηση στην πρόσφατη ανακοίνωση της «Κίνησης για την Προστασία των πηγών του Κουρταλιώτη» στην οποία αναφέρει :
Το φαράγγι του Κουρταλιώτη, οι πηγές του αλλά και το Φοινικόδασος του Πρέβελη που εκβάλει ο Μέγας Ποταμός είναι ένα τοπίο απαράμιλλης ομορφιάς και μοναδικής αισθητικής. Ένας τόπος θαυμασμού, απόλαυσης, παρατήρησης, αναψυχής αλλά και ένα ευαίσθητο οικοσύστημα το οποίο έχει γίνει ευρέος γνωστό σε όλη τη χώρα αλλά και την Ευρώπη και αποτελεί πόλο έλξης χιλιάδων επισκεπτών ετησίως, λόγω της μοναδικής φυσικής ομορφιάς του.
Κύριο μέλημα μας, και βέβαια ολόκληρης της τοπικής κοινωνίας, είναι η προστασία του οικοσυστήματος ώστε να διατηρηθεί στην τρέχουσα κατάστασή, η όποια ανάπτυξή του να είναι ήπια και να μην αλλοιωθεί από τις ανθρωπογενείς δραστηριότητες εντός αυτού σύμφωνα πάντα με το σχέδιο βιώσιμης ανάπτυξης του Δήμου μας.
Σε αυτό το πλαίσιο και με αφορμή την ανακοίνωση της «Κίνησης για την Προστασία των πηγών του Κουρταλιώτη» ενημερώνουμε τους δημότες μας, αλλά και κάθε ενδιαφερόμενο, για τα εξής:
Όπως και στην περίπτωση υπεράσπισης του Παλίγκρεμνου, ο Δήμος, με την στήριξη της τοπικής κοινωνίας, κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια και τα κατάφερε να προστατεύσει ένα μοναδικό μνημείο της φύσης. Στα θέματα προστασίας του περιβάλλοντος είμαστε ανυποχώρητοι και δεν κάνουμε καμία έκπτωση σε καμία επενδυτική ή άλλη δραστηριότητα που υποβαθμίζει αισθητικά την περιοχή και προκαλεί μη αναστρέψιμες επιπτώσεις στο περιβάλλον.
Τα έργα ύδρευσης τα οποία έχουν υλοποιηθεί ή βρίσκονται σε εξέλιξη, εκτελούνται σύμφωνα με τις εγκεκριμένες τεχνικές και περιβαλλοντικές μελέτες οι οποίες είναι στη διάθεση του οποιουδήποτε όπως άλλωστε ανέφερε ο Δήμαρχος Γιάννης Ταταράκης κατά την συνάντηση του με εκπροσώπους της «Κίνησης για την Προστασία των πηγών του Κουρταλιώτη».
Η τοποθέτηση υδρομέτρου για τον έλεγχο της παροχής νερού είναι υποχρεωτική από την νομοθεσία, προβλέπεται στις περιβαλλοντικές δεσμεύσεις και απαιτείται από τα προγράμματα χρηματοδότησης και γι΄αυτό θα τοποθετηθεί με την ολοκλήρωση του έργου.
Ο Δήμος Αγίου Βασιλείου έχει προχωρήσει σε απομάκρυνση σωλήνων που είχαν τοποθετηθεί στο παρελθόν και βρισκόταν σε αχρηστία, σε «συμμάζεμα» των δικτύων αλλά και στην τοποθέτηση υλικών από το φυσικό περιβάλλον για την κάλυψη εκτεθειμένων σωλήνων.
Για την δημιουργία αναψυκτήριου πλησίον των πηγών ο Δήμος Αγίου Βασιλείου δεν έχει καμία αρμοδιότητα για την αδειοδότηση του.
Κατά την επίσκεψη του κ. Αμυρά στην περιοχή ως Υφυπουργού Περιβάλλοντος είχε συζητηθεί η πρόταση για την υπαγωγή της περιοχής σε καθεστώς διαχείρισης βασισμένο στο μοντέλο του φαραγγιού της Σαμαριάς σε συνεργασία με ΟΦΥΠΕΚΑ. Αυτό θα γίνει σύμφωνα με οικονομικές, τεχνικές και περιβαλλοντικές μελέτες οι οποίες θα τεθούν σε διαβούλευση, το οποίο αποτελεί και προσωπική δέσμευσή του Δήμαρχου, με σκοπό να δοθεί λύση στο πρόβλημα της διαχείρισης και των αρμοδιοτήτων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών.
Ο καθαρισμός τους Φοινικόδασους θα γίνει στα πλαίσια του προγράμματος προληπτικών καθαρισμών δασών Antinero στο οποίο έχει ενταχθεί ο Δήμος μας τόσο για την άνετη πρόσβαση των επισκεπτών αλλά κυρίως για την προστασία του δάσους από πυρκαγιές. Στο πρόγραμμα αυτό έχουν ενταχθεί δασικές εκτάσεις της περιοχής του Αγίου Βασιλείου μετά από αίτημα του Δήμου, και σύμφωνα με τις υποδείξεις της δασικής υπηρεσίας, και αφορά τα δάση του Άη Γιάννη , του Κισσού και το Φοινικόδασος Πρέβελη με συνολικό προϋπολογισμό 550.000 ευρώ. Οι εργασίες ξεκίνησαν από το δάσος του Κισσού όπου απομακρύνεται η επιεδάφια καύσιμη ύλη που περιλαμβάνει όλα τα αναφλέξιμα υλικά που βρίσκονται στο έδαφος ενώ παράλληλα αφαιρούνται τα ξερά και άρρωστα κλαδιά από τα δέντρα.
Αντιλαμβανόμαστε πλήρως τις περιβαλλοντικές ανησυχίες της «Κίνησης για την Προστασία των πηγών του Κουρταλιώτη» οι οποίοι προκύπτουν από πραγματικό ενδιαφέρον για το μοναδικό και εξαιρετικά ευαίσθητο οικοσύστημα. Την προσπάθεια αυτή των συνδημοτών μας, ο Δήμος Αγίου Βασιλείου την αντιμετωπίζει ως ένα σύμμαχο και συνεργάτη για την ανταλλαγή απόψεων και προτάσεων γύρω από τα θέματα περιβαλλοντικής προστασίας και διατήρησης του φυσικού πλούτου όπως τόνισε ο Δήμαρχος κατά την πρόσφατη συνάντηση τους.
Ο σχεδιασμός της Δημοτικής Αρχής για την αειφόρο – βιώσιμη ανάπτυξη προβλέπει την προάσπιση και συνετή διαχείριση των φυσικών πόρων εφαρμόζοντας πρακτικές και δράσεις που θα διασφαλίζουν την συνολική βελτίωση της ποιότητας ζωής, την οικονομική ενίσχυση των κατοίκων και φυσικά την κοινωνική συνοχή.
Περισσότερα Νέα Κατηγορίας...
Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 3 Νοεμβρίου η συνεδρίαση του Δ.Σ., της ΟΠΟΤΤΕ
Θεσσαλονίκη: Πανδαισία γεύσεων και μελωδιών στο κλείσιμο της 44ης έκθεσης «Κρήτη: Η Μεγάλη Συνάντηση» (vid)
Γήρανση και δημόσια οικονομικά: Μπορούμε να αντέξουμε οικονομικά να γεράσουμε; «Οι εύκολες ημέρες έχουν τελειώσει»