2 Δεκεμβρίου, 2022

Χαρδαλιάς: Στον Εορτασμό Των 75 Ετών Από Την Ίδρυση Της 355 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών

 Το πνεύμα επαγγελματισμού, προσήλωσης και αυτοθυσίας των στελεχών της Πολεμικής μας Αεροπορίας εξήρε ο υφυπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος παραβρέθηκε χθες, Τρίτη 22 Νοεμβρίου, στην επετειακή εκδήλωση εορτασμού των 75 ετών από την ίδρυση της 355 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών, η οποία διοργανώθηκε από το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας και πραγματοποιήθηκε στην έδρα της 112 Πτέρυγας Μάχης, στην Αεροπορική Βάση Ελευσίνας.

Ο υφυπουργός στην ομιλία του υπογράμμισε το μέγεθος «της προσφοράς και της αλληλεγγύης» της Πολεμικής Αεροπορίας «προς το κοινωνικό σύνολο» σε μια εποχή που «η κλιματική κρίση επιβάλλει την όλο και μεγαλύτερη εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων στη διαχείριση των συνεπειών των φυσικών καταστροφών».

Ξεκαθάρισε ότι με χιλιάδες ώρες πτήσης τα αεροσκάφη εναέριας πυρόσβεσης, είναι ο «από μηχανής Θεός» για τις περιουσίες αλλά «κυρίως για τους ανθρώπους που κινδυνεύουν από την πύρινη λαίλαπα».

«Η Πολεμική Αεροπορία με τον στόλο των πυροσβεστικών της αεροσκαφών, αποτελεί μια πραγματική αιχμή του δόρατος για την Πολιτεία, στον τομέα της πρόληψης, αλλά και της καταστολής των πυρκαγιών που κάθε χρόνο πλήττουν ανεκτίμητο φυσικό πλούτο της πατρίδας» συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος στην προσωπική εμπειρία δύο και πλέον ετών, «τόσο ως Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας όσο και ως υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων» επισήμανε ότι «κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε τεράστιες επιχειρησιακές προκλήσεις, πρωτόγνωρες κρίσεις, δύσκολες συγκυρίες, μοναδικούς κινδύνους, δίνοντας τιτάνιες μάχες με τα στοιχεία της φωτιάς σε μια περίοδο ειδικά πέρσι που ήταν η χειρότερη αντιπυρική περίοδος των 38 τελευταίων ετών για την πατρίδα μας και που χωρίς τη συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων θα ήταν αδύνατο να αντιμετωπισθούν με επιτυχία».

«Πολιτική Προστασία και Ένοπλες Δυνάμεις, βρίσκονται σε μια συνεχή συνεργασία, με στόχο την ασφάλεια και την προστασία των πολιτών» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Ν. Χαρδαλιάς.

Κατά την εκδήλωση τελέστηκε Δοξολογία, ανάγνωση Ημερήσιας Διαταγής από τον διοικητή της Μοίρας αντισμήναρχο Ηλία Βελούδο, στατική έκθεση αεροσκαφών καθώς και επίδοση αναμνηστικών σε διατελέσαντες διοικητές της.

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο βετεράνος αντισμήναρχος ε.α Ακριβός Τσολάκης, ο οποίος το 1950 μετά την ορκωμοσία του ως Ιπτάμενος τοποθετήθηκε αρχικά στην 335 Μοίρα, ενώ από το 1951 έως και το 1953 συμμετείχε σε εκατόν εξήντα πολεμικές αποστολές με το 13ο Σμήνος, στον πόλεμο της Κορέας.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν επίσης ο πρέσβης της Δημοκρατίας της Κορέας στην Ελλάδα Jung Il Lee, οι αρχηγοί ΓΕΑ αντιπτέραρχος Θεμιστοκλής Μπουρολιάς και Πυροσβεστικού Σώματος αντιστράτηγος Αλέξιος Ράπανος, αντιπροσωπεία στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς και εν αποστρατεία ανώτατοι και ανώτεροι αξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ