2 Νοεμβρίου, 2024

Cardio Pulse 2023: Σημαντικές αναφορές σ’ ένα ευρύ φάσμα της καρδιολογίας (vid, pics)

Όλες οι νέες εξελίξεις, οι μέθοδοι και οι τεχνικές στην απεικόνιση, στη φυσιολογία, στη φαρμακολογία και σε ένα ευρύ φάσμα άλλων θεμάτων της Καρδιολογίας, αναπτύχθηκαν στο συνέδριο «Cardio Pulse 2023» που πραγματοποιεί η Καρδιολογική κλινική του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου Κρήτης σε συνεργασία με τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο, στις 9-11 Ιουνίου 2023 στην Χερσόνησο Ηρακλείου, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης.
Το συνέδριο που πραγματοποιείται για 20η φορά, αποτελεί πλέον θεσμό στα ιατρικά δρώμενα σε Ελλάδα και Κύπρο, αλλά και ένα πεδίο συνάντησης ανταλλαγής απόψεων σε επίκαιρα καρδιολογικά θέματα
Σε αυτό, έχουν προσκληθεί και συμμετέχουν επιστήμονες εγνωσμένου κύρους και εμπειρίας ικανοί να μεταφέρουν τη γνώση και εμπειρία τους στους νεότερους συναδέλφους τους.

Δείτε το VIDEO:
youtu.be/oiJTWHOPtZg


Γιώργος Κοχιαδάκης: «Στόχος η πρόληψη και η αντιμετώπιση»

Σύμφωνα με όσα δήλωσε μεταξύ άλλων στο Press Office Online, ο Πρόεδρος της Ελληνική; Καρδιολογικής Εταιρείας και Διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής ΠΑΓΝΗ Γιώργος Κοχιαδάκης «πρόκειται για ένα επιτυχημένο συνέδριο με πάνω από 500 εγγραφές στο οποίο συμμετέχουν επιστήμονες από όλη την Ελλάδα και την Κύπρο. Στο πλαίσιο αυτού θα μιλήσουμε για όλες τις σύγχρονες θεραπευτικές, διαγνωστικές μεθόδους για την αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών συμπτωμάτων».
Αναφερόμενος στο τι νέο έχει να περιμένει ο ασθενής σχετικά βάση των νέων εξελίξεων που υπάρχουν στην ιατρική επιστήμη που ακολουθεί την τεχνολογία με στόχο την καλύτερη δυνατή πρόληψη αλλά και αντιμετώπιση των καρδιολογικών προβλημάτων σε συνδυασμό με την λιγότερη δυνατή ταλαιπωρία του ασθενή ο κ. Κοχιαδάκης είπε πως «η επεμβατική καρδιολογία είναι ένας σύγχρονος κλάδος των τελευταίων 20 ετών ο οποίος έχει επιτύχει να διαγιγνώσκει και να διορθώνει όλες τις καρδιαγγειακές παθήσεις μέσω επεμβάσεων οι οποίες δεν είναι αιματηρές με σκοπό να αποφευχθεί κατά μεγάλο ποσοστό το χειρουργείο». Την ίδια ώρα σε σχέση με το μεγάλο και σημαντικό έργο που επιτελείται στην Καρδιολογική κλινική του ΠαΓΝΗ και στο αιμοδυναμικό της εργαστήριο, ο κ. Κοχιαδάκης σημείωσε ότι: « συγκαταλέγονται στα καλύτερα κέντρα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Προσφέρουν όλη την γκάμα των διαγνωστικών και θεραπευτικών επεμβάσεων που απολαμβάνει ο μέσος Ευρωπαίος και ο μέσος Αμερικάνος».

Αλέξανδρος Πατριανάκος: «Μπαίνουμε σε νέα εποχή για την καρδιολογία»

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου Αλέξανδρος Πατριανάκος σημείωσε μιλώντας στο Press Office Online ότι «κατά τη διάρκεια του συνεδρίου ξεκινάμε από τον τομέα της εκπαίδευσης και καταλήγουμε στην παρουσίαση και ανάλυση ότι νέων δεδομένων υπάρχουν στην καρδιολογία και τις νέες τεχνικές που με περηφάνια είμαι σε θέση να πω ότι έχουμε εφαρμόζουμε και στην Κρήτη».
Ο ίδιος όμως ταυτόχρονα μιλώντας για το μέλλον της καρδιολογίας σημείωσε πως « η τεχνολογία έχει αναβαθμιστεί σε σημείο τέτοιο ώστε να μας παρέχει και καλύτερες τεχνικές αλλά και καλύτερα υλικά που βοηθούν τόσο στην πρόληψη όσο και στα καρδιακά νοσήματα. Πλέον μπαίνουμε σε μια νέα εποχή αυτή της γονιδιακής ταυτότητας και θεραπείας» πράγμα που όπως τόνισε σημαίνει ότι θα προσφέρεται η δυνατότητα «μέσα από μια γονιδιακή παρέμβαση να υπάρχει η θεραπεία κάποιων νοσημάτων όπως πχ οι μυοκαρδιοπάθειες».

Μανώλης Σκαλίδης: «Αύξηση καρδιολογικών προβλημάτων στους νέους»

«Κάθε χρόνο στα πλαίσια του συνεδρίου παρουσιάζουμε όλες τις εδραιωμένες εξελίξεις αλλά και όλα όσα θα ακολουθήσουν ώστε να τα χρησιμοποιήσουμε στην πράξη για την θεραπεία των ασθενών» είπε στο Press Office Online ο καθηγητής Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Μανώλης Σκαλίδης. «Αυτή τη στιγμή υπάρχουν πολλά νέα δεδομένα σε πολλούς τομείς της καρδιαγγειακής ιατρικής. Έχουμε την Αξονική Στεφανιογραφίας η οποία κάνει πιο εύκολη τη διάγνωση της στεφανιαίας νόσου ενώ παράλληλα έχουμε και καινούργια φάρμακα τόσο για την καρδιαγγειακή ανεπάρκεια, στα αντιπηκτικά κλπ. Όπως επίσης και πολλές θεραπείες για τη στεφανιαία νόσο και τις βαλβιδοπάθειες χωρίς χειρουργείο».
Ο ίδιος ωστόσο αναφέρθηκε στο πως το στρες, οι κακές συνθήκες ζωής και διατροφής επηρεάζουν την ποιότητα ζωής μας με αποτέλεσμα ολοένα και πιο νέοι άνθρωποι να εμφανίζουν καρδιολογικά προβλήματα στη σημερινή εποχή. Παράλληλα όμως δεν παρέλειψε να κάνει λόγο και για το υψηλό κόστος που έχουν αρκετές θεραπείες. «Τα τελευταία χρόνια σημειώνεται μια ανοδική πορεία στην εμφάνιση των καρδιαγγειακών νοσημάτων σε όλο και πιο μικρές ηλικίες, αποτέλεσμα του τρόπου ζωής και της κακής διατροφής και του καθημερινού άγχους» είπε ο κ. Σκαλίδης.

Ιωάννης Κανακάκης: «Έχει μειώσει την θνητότητα και την νοσηρότητα»

«Το συνέδριο διεξάγεται για πολλά χρόνια στο Ηράκλειο με μεγάλη επιτυχία. Η Καρδιολογική κλινική του ΠαΓΝΗ πάντα πρωτοπορεί αλλά και σε γενικές γραμμές η καρδιολογία έχει κάνει σημαντικά βήματα τις τελευταίες δεκαετίες. Έχει μειώσει την θνητότητα και την νοσηρότητα. Οι εξελίξεις είναι εντυπωσιακές και στον τομέα της στεφανιαίας νόσου και στον τομέα της πρόληψης με νέα φάρμακα. Επίσης στον τομέα της καρδιαγγειακής ανεπάρκειας που παλιότερα είχε βελτιωθεί σημαντικά τόσο η θνητότητα όσο και η νοσηρότητα όπως επίσης και στο θέμα των βαλβιδοπαθειών οι περισσότερες σήμερα αντιμετωπίζονται διαδερμικά και όχι με ανοιχτή χειρουργική επέμβαση» είπε ο Διευθυντής Καρδιολογίας στο νοσοκομείο Αλεξάνδρα, τέως πρόεδρος Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας Ιωάννης Κανακάκης.

poo.gr