13 Ιουλίου, 2024

Μπλόκα αγροτών και κτηνοτρόφων: Βγαίνουν στους δρόμους. Δε θα φύγουμε από τα χωριά μας χωρίς μάχη

Μπλόκα αγροτών και κτηνοτρόφων: Βγαίνουν στους δρόμους αύριο στη Θεσσαλία – Κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα

Στους δρόμους κατεβαίνουν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της Θεσσαλίας στήνοντας μπλόκα στην Εθνική Οδό. Τι ζητάνε.
 
Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της Θεσσαλίας κατεβαίνουν στους δρόμους καθώς πλέον είναι θέμα επιβίωσης όπως λένε και οι ίδιοι. 
Συγκεκριμένα την Τετάρτη 23/01 οι κτηνοτρόφοι της Μαγνησίας έχουν σκοπό να στήσουν μπλόκα στην Εθνική Οδό ενώ και οι αγρότες της Καρδίτσας θα προχωρήσουν σε διαμαρτυρία, χωρίς όμως να διακόψουνε την κυκλοφορία, στον αυτοκινητόδρομο Ε65.

Τι ζητάνε
Ο πρόεδρος Κτηνοτρόφων Μαγνησίας Γιώργος Τερζάκης μιλώντας στο thesstoday.gr, ανέφερε ότι πλέον η κατάσταση είναι θέμα επιβίωσης των ίδιων αλλά και των οικογενειών τους.

Οι κτηνοτρόφοι ζητάνε να αντικατασταθεί το ζωικό κεφάλαιο που έχει χαθεί λόγω των καταστροφών που υπέστησαν αλλά και να δοθεί αποζημίωση για τις ζωοτροφές.

Συγκεκριμένα ανέφερε «Ζητάμε μόνο τα απαραίτητα για να ξανασταθούμε στα πόδια μας. Μας έχει δοθεί βοήθημα 80 ευρώ ανά ζωικό κεφάλαιο που χάθηκε, αλλά μια γίδα κοστίζει 80 ευρώ κι ένα πρόβατο 350 ευρώ. Είναι κοροϊδία αυτό για εμάς. Ένας κτηνοτρόφος είναι δύσκολο να αλλάξει επάγγελμα και παλεύουμε με χίλιους δύο τρόπους. Είμαστε απελπισμένοι, απογοητευμένοι και η Περιφέρεια σηκώνει τα χέρια ψηλά».

Όσον αφορά τους αγρότες της Καρδίτσας όπου και αυτοί χτυπήθηκαν από τις πλημμύρες σκοπεύουν να προχωρήσουν αύριο Τετάρτη σε διαμαρτυρία στον αυτοκινητόδρομο Ε65.

 
Συγκεκριμένα, οι αγρότες έχουν ήδη βγάλει τα τρακτέρ τους στους δρόμους, ενώ έχει δοθεί και ραντεβού στη 1 το μεσημέρι στο κόμβο Ε65 με στόχο να αναδείξουν τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά μετά και τις μεγάλες καταστροφές.

Στη μεγάλη αυτή κινητοποίηση θα πάρουν μέρος και αγρότες από τα Φάρσαλα και το Νέο Μοναστήρι Φθιώτιδας.

Ο πρόεδρος της Αγροτικής Ομοσπονδίας Αγροτών Καρδίτσας Κώστας Τζέλας μιλώντας στο thesstoday.gr, ανέφερε ότι «δεν θα φύγουμε από τα χωριά μας χωρία μάχη. Θα παλέψουμε να παραμείνουμε στα χωράφια μας, στα μαντριά μας, να κρατήσουμε την φύση ζωντανή όσο κι αν βλέπουμε πως η κυβέρνηση δεν το θέλει. Τα προβλήματα έχουν ξεφύγει, χάσαμε σπίτια, χωράφια και εξοπλισμό από τις πλημμύρες. Αν δεν στηρίξει η κυβέρνηση αγρότες και κτηνοτρόφους, θα κλείσουν όλοι, η οικονομία της επαρχίας είναι μια αλυσίδα, ήδη κλείνουν επιχειρήσεις η μια μετά την άλλη».

Κινητοποιήσεις σε όλη την χώρα
Χθες Δευτέρα 22/01 ξεκίνησαν κινητοποιήσεις σε Τρίπολη και Αγρίνιο, ενώ τις επόμενες μέρες αναμένεται να βγούνε στους δρόμους και αγρότες από Ήπειρο και Μακεδονία και Στερεά Ελλάδα.

Στην Τρίπολη έγινε πορεία αγροτών και κτηνοτρόφων ξεκινώντας από τον σταθμό ΟΣΕ προς την πλατεία Κολοκοτρώνη υψώνοντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα. Η πορεία έφτασε στο κτίριο της Περιφέρειας Πελοποννήσου όπου έκλεισε ο δρόμος και έγινε συνάντηση με τον αναπληρωτή περιφερειάρχη κ. Χρήστο Λαμπρόπουλο.

Στο Αγρίνιο, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία απαιτώντας επίλυση των προβλημάτων που υπάρχουν στον κλάδο τους.

Στην Ήπειρο, σήμερα συνεδριάζουν οι αγρότες στο παλαιό Δημαρχείο στην Ελεούσα Ιωαννίνων όπου αναμένεται να λάβουν αποφάσεις όσον αφορά τις κινητοποιήσεις.

 Στο Αίγιο σήμερα Τρίτη 23/01 έχει δοθεί ραντεβού στις 17:00 από τον Αγροτικό Σύλλογο Αιγίου στη γέφυρα Σελινούντα ώστε να στηθεί μπλόκο.

Στην συγκεκριμένη διαμαρτυρία αναμένεται να συμμετέχει και ο Αγροτικός Σύλλογος Ερύμανθου.

Στην Στερεά Ελλάδα, αγρότες και κτηνοτρόφοι από την Φθιώτιδα θα προχωρήσουν και αυτοί στο κλείσιμο δρόμων από την Παρασκευή 26 Ιανουαρίου. Συγκεκριμένα αναμένεται να στηθούν μπλόκα σε Αταλάντη, Λαμία και Δομοκό.

 Στην Κεντρική Μακεδονία τουλάχιστον 10 αγροτοκτηνοτροφικοί σύλλογοι έχουν ξεκινήσει να βγάζουν τα τρακτέρ τους στις πλατείες των χωριών τους, ενώ την Παρασκευή έχει προγραμματιστεί διαμαρτυρία στον ΕΛΓΑ της Βέροιας. 

madata.gr