29 Μαρτίου, 2024

Ας μιλήσουμε: Το σημερινό μήνυμα του Π.Ο.Υ. για την κατάθλιψη

Κάντε ένα διάλειμμα, ας μιλήσουμε μας παροτρύνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.)

Η κατάθλιψη είναι μια κοινή ασθένεια παγκοσμίως, με περίπου 3,8% του πληθυσμού να επηρεάζεται, συμπεριλαμβανομένου του 5% μεταξύ των ενηλίκων και του 5,7% των ενηλίκων άνω των 60 ετών.

Η κατάθλιψη είναι διαφορετική από τις συνηθισμένες διακυμάνσεις της διάθεσης και τις βραχύβιες συναισθηματικές αντιδράσεις στις προκλήσεις της καθημερινής ζωής. Ειδικά όταν υποτροπιάζει με μέτρια ή σοβαρή ένταση, η κατάθλιψη μπορεί να γίνει σοβαρή κατάσταση υγείας. Μπορεί να κάνει τον ασθενή να υποφέρει πολύ και να λειτουργεί ανεπαρκώς στην εργασία, στο σχολείο και στην οικογένεια. Σε πολύ άσχημο επίπεδο, η κατάθλιψη μπορεί να οδηγήσει σε αυτοκτονία.

Ο Π.Ο.Υ. έχει δημιουργήσει σύντομα εγχειρίδια ψυχολογικής παρέμβασης για την κατάθλιψη:

  • Το εγχειρίδιο Problem Management Plus περιγράφει μεθόδους ενεργοποίησης της συμπεριφοράς, διαχείρισης του άγχους, θεραπείας επίλυσης προβλημάτων και ενίσχυσης της κοινωνικής υποστήριξης.
  • Το εγχειρίδιο Group Interpersonal Therapy for Depression περιγράφει την ομαδική θεραπεία για την κατάθλιψη.
  • Το εγχειρίδιο Thinking Healthy καλύπτει την εφαρμογή της γνωσιακής-συμπεριφορικής θεραπείας.

 

Η σημερινή σχετική ανάρτηση του Π.Ο.Υ. αναφέρει:
«Η συζήτηση με άλλους ανθρώπους μπορεί να βοηθήσει στην μείωση του άγχους και να σας βοηθήσει να βρείτε τρόπους να αντεπεξέλθετε καλύτερα. Αυτό μπορεί να μην είναι εύκολο: μπορεί να μην σας αρέσουν οι κοινωνικές συναναστροφές, όταν η διάθεσή σας είναι χαμηλή, αλλά ενημερώστε την οικογένεια και τους φίλους σας, ότι μπορούν να σας βοηθήσουν επικοινωνώντας μαζί σας.
Κάντε ένα διάλειμμα, ας μιλήσουμε».

madata.gr