Τρεις ημέρες μετά την ανακοίνωση του θανάτου της Βασίλισσας Ελισάβετ κατά χιλιάδες συρρέουν οι Βρετανοί έξω από το Μπάκιγχαμ προκειμένου να αποτίσουν φόρο τιμής στην 96χρονη Βασίλισσα, η οποία βρισκόταν στον θρόνο για 70 χρόνια.
Είναι τέτοια η συγκίνηση και ανάγκη για τους Βρετανούς να πουν αντίο στην Βασίλισσά τους, που έξω από τα ανάκτορα και δίπλα στο Green Park, έχουν σχηματιστεί «βουνά» από λουλούδια, κουκλάκια και γράμματα για την βασιλική οικογένεια.
Όσο πλησιάζει, μάλιστα, η στιγμή που η σορός της Ελισάβετ θα φτάσει στο Λονδίνο από το Μπαλμοράλ, όπου άφησε την τελευταία της πνοή την Παρασκευή, τόσο μεγαλώνει το πλήθος έξω από το Μπάκιγχαμ.
Οι φωτογραφίες που θα δείτε είναι χαρακτηριστικές της κατάστασης που επικρατεί, όπου υπάλληλοι του παλατιού με αγροτικά προσπαθούν να μαζέψουν τα «βουνά». Ενώ, όπως αναφέρει η Daily Mail, υπάρχουν και εθελοντές που διαχωρίζουν το πλαστικό από τις ανθοδέσμες, προκειμένου να πάει στην ανακύκλωση.
Το τελευταίο ταξίδι της Ελισάβετ Β΄ στη Σκωτία
Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σε δρόμους και κοινότητες της Σκωτίας, περιμένοντας σιωπηλά να αποχαιρετίσουν για τελευταία φορά τη βασίλισσα Ελισάβετ: από το Μπαλμόραλ στο Εδιμβούργο, το φέρετρο με τη σορό της βασίλισσας διασχίζει αργά την αγαπημένη της Σκωτία, σε ένα ταξίδι διάρκειας έξι ωρών.
Η αυτοκινητοπομπή ξεκίνησε το πρωί, αφού οι έξι δασοφύλακες του Μπαλμόραλ μετέφεραν το φέρετρο από την αίθουσα χορού του κάστρου στη νεκροφόρα. Το φέρετρο ήταν καλυμμένο με το σκωτσέζικο βασιλικό λάβαρο και με ένα στεφάνι από λουλούδια, όλα μαζεμένα από τους κήπους του Μπαλμόραλ.
Τα επτά οχήματα πέρασαν αργά μπροστά από τα μπουκέτα που είχαν αφήσει οι πολίτες κατά μήκος της περίφραξης.
Το Μπαλάτερ ήταν το πρώτο χωριό που υποδέχτηκε την Ελισάβετ. Εκατοντάδες κάτοικοι και επισκέπτες, κληρικοί και τοπικοί αξιωματούχοι, πολλοί ντυμένοι στα μαύρα αλλά και με παραδοσιακές σκωτσέζικες ενδυμασίες, είχαν στηθεί στην άκρη του κεντρικού δρόμου. Κάποιοι έσκυβαν σε ένδειξη σεβασμού, άλλοι έραιναν τη νεκροφόρα με λουλούδια. «Ήταν η μοναδική βασίλισσα που γνώρισα στη ζωή μου», είπε η Νία Γκρέι-Γουόνελ, μια επιστήμονας που ζει σε γειτονικό χωριό.
Κατόπιν, τα χωριά διαδέχτηκαν το ένα το άλλο. Στο Μπάνκορι, χειροκροτήματα. Μια γυναίκα ξεσπά σε λυγμούς.
Η πομπή θα διασχίσει περίπου 300 χιλιόμετρα στην καταπράσινη σκωτσέζικη ύπαιθρο, κάτω από τον λαμπρό ήλιο του Σεπτεμβρίου.
Γύρω από το ανάκτορο του Χόλιρουντχάουζ, την επίσημη βασιλική κατοικία στο Εδιμβούργο, το πλήθος εξακολουθεί να συρρέει, εν αναμονή της άφιξης της αυτοκινητοπομπής, γύρω στις 18.00 (ώρα Ελλάδας). Αστυνομικοί έχουν αναπτυχθεί παντού, στις στέγες βρίσκονται ελεύθεροι σκοπευτές των ειδικών δυνάμεων.
Καθισμένη σε μια πράσινη, σπαστή καρέκλα, η Λίντσεϊ Λιούις, εργαζόμενοι σε δημόσια υπηρεσία υγείας, περιμένει από το πρωί για να τιμήσει τη βασίλισσα. Έφτασε από το Γιορκ, στη βόρεια Αγγλία, μαζί με τον σύζυγό της. «Είναι πολύ ήσυχα», σχολίασε, επισημαίνοντας την «κατανυκτική αίσθηση» που επικρατεί στην πόλη.
Πού και πού ένα ελικόπτερο σπάζει τη σιωπή, κατόπιν ακούγονται οι οπλές των αλόγων της έφιππης αστυνομίας.
Φορώντας κιλτ, ο 66χρονος Στιούαρτ Μακέι, πρώην στρατιώτης στο βασιλικό ιππικό στο Λονδίνο, περιμένει και αυτός κοντά στον οίκο ευγηρίας των βετεράνων όπου ζει. «Εδώ γράφεται ιστορία. Ζήσαμε τόσα με τη βασίλισσα, 70 χρόνια… Είναι η μοναδική μονάρχης που γνωρίσαμε, είναι καθήκον μου να της πω αντίο», σχολίασε. Μολονότι, όπως λέει «είχε το προνόμιο να δει τη βασίλισσα από κοντά πολλές φορές, χωρίς να χρειαστεί να στηθεί στην ουρά», αισθάνθηκε ότι τώρα όφειλε να το κάνει. «Υπάρχει πολύς κόσμος πιο πάνω στον δρόμο, αλλά εδώ έχουμε την καλύτερη θέση», εξήγησε.
Μια ομάδα Ουκρανών προσφύγων κατέβηκε στον δρόμο για να αφήσει μερικά λουλούδια. «Θέλαμε να ευχαριστήσουμε εκ βάρους καρδίας τη Βρετανία, τη βασίλισσα και όλη την οικογένειά της», καθώς και τον πρώην πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον «επειδή βοήθησαν την Ουκρανία’, είπε η Βικτόρια Σαγιένκο, 29 ετών, από το Χάρκοβο.
Το φέρετρο θα παραμείνει τη νύχτα στο Χόλιρουντχαουζ και αύριο θα μεταφερθεί στον Καθεδρικό του Αγίου Αιγιδίου, όπου θα τελεστεί δέηση. Το βράδυ της Τρίτης θα μεταφερθεί αεροπορικώς στο Λονδίνο.
Η κηδεία της Ελισάβετ Β΄ θα τελεστεί στις 19 Σεπτεμβρίου.
Περισσότερα Νέα Κατηγορίας...
Ο Γκάλαντ “αδειάζει” Νετανιάχου: Δεν υπάρχει λόγος να είμαστε στη Γάζα
Σεισμός 4,9 Ρίχτερ στην ανατολική Τουρκία
Χριστοδουλίδης: Μήνυμα Μακρόν στον Ερντογάν πως οι ευρωτουρκικές σχέσεις περνούν και μέσα από το Κυπριακό