19 Μαρτίου, 2024

Απεργία: Τραβούν χειρόφρενο σήμερα Πέμπτη 23 Μαρτίου οι οδηγοί ταξί – Τα αιτήματα των αυτοκινητιστών

Χειρόφρενο τραβούν σήμερα Πέμπτη 23 Μαρτίου οι οδηγοί των ταξί, καθώς το Συνδικάτο Αυτοκινητιστών Ταξί Αττικής (ΣΑΤΑ) έχει εξαγγείλει απεργία.

Απεργία: Τα αιτήματα των αυτοκινητιστών

Σε ανακοίνωσή του το ΣΑΤΑ ζητά «καθαρές λύσεις τώρα» και επισημαίνει ότι η απόδοση ευθυνών για την εθνική τραγωδία των Τεμπών, χωρίς εκπτώσεις και συμψηφισμούς, είναι απαίτηση όχι μόνο του κλάδου, αλλά όλης της ελληνικής κοινωνίας. «Το «πάμε και όπου βγει» και η εμπορευματοποίηση κοινωνικών υπηρεσιών όπως οι μεταφορές, δεν μπορούν να αποτελούν κατευθυντήρια γραμμή κυβερνητικού έργου».

Οι αυτοκινητιστές προσθέτουν ότι ο κλάδος των ταξί βιώνει σε καθημερινή βάση την απληστία και τη μανία για μεγαλύτερο κέρδος, από εταιρίες που –παράνομα- παρέχουν υπηρεσίες αστικής μεταφοράς, ενώ κατηγορεί το Υπουργείο Μεταφορών ότι «απέδειξε με τον πιο αδιαμφισβήτητο τρόπο ότι δεν «ακούει» τις φωνές χιλιάδων επαγγελματιών. Με εξαίρεση την αύξηση κομίστρου, κανένα άλλο αίτημα του κλάδου μας όχι μόνο δεν υλοποιήθηκε, αλλά ούτε καν συζητήθηκε».

Σε αυτά συγκαταλέγουν προβλήματα οικονομικής φύσης, όπως το αίτημα για αφορολόγητο στις 12.000 ευρώ, αναπροσαρμογή προκαθορισμένης τιμής για την διαδρομή Αεροδρόμιο Αθηνών – Κέντρο πόλης, επαγγελματικό καύσιμο, επιδοτήσεις για όλους τους τύπους αυτοκινήτων, προβλήματα επαγγελματικής φύσης, όπως η άρση της υποχρεωτικότητας ταξινόμησης νέων αυτοκινήτων αμιγώς ηλεκτρικών από το 2026, η πρόσβαση στις λεωφορειολωρίδες για τα έμφορτα ταξί και ζητήματα ανταγωνισμού, όπως η σωστή εφαρμογή της ψηφιακής πλατφόρμας για τις συμβάσεις των Ε.Ι.Χ. και δημιουργία μητρώου για τα ενοικιαζόμενα με οδηγό, η πάταξη της υποκλοπής έργου, οι εφαρμογές κράτησης, κλπ.

 «Η συνειδητή αδιαφορία της κυβέρνησης για τον αργό θάνατο των ταξί καθρεφτίζει την πολιτική που έχουν επιβάλλει όλες οι μνημονιακές κυβερνήσεις για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Αν δεν αντιδράσουμε τώρα σε αυτή την πολιτική, αν κάνουμε ότι δεν μας αγγίζει, αν θεωρούμε υπερβολική και άσκοπη αντίδραση «να ενοχλήσουμε» την κυβέρνηση, τότε δεν είμαστε άξιοι της εμπιστοσύνης που μας έδειξαν με την ψήφο τους οι Αθηναίοι συνάδελφοι.

Υποτακτικοί δεν θα γίνουμε ποτέ. Θα ενοχλούμε κι ας ενοχλούνται», σημειώνει το ΣΑΤΑ στην ανακοίνωσή του. Η απεργία των ταξί θα ξεκινήσει στις 06.00 το πρωί της Πέμπτης και θα ολοκληρωθεί στις 06.00 το πρωί της Παρασκευής. Στις 10 το πρωί θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στη λεωφόρο Καβάλας και πορεία προς το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών».

madata.gr