Σε ιδιωτική κλινική της Αθήνας νοσηλεύεται η σπουδαία 95χρονη ηθοποιός, Άννα Κυριακού, λόγω προβλημάτων υγείας. Σύμφωνα με την εφημερίδα Espresso, όπως μεταδίδει το zappit.gr, η Άννα Κυριακού, που έχει γράψει με χρυσά γράμματα το όνομά της στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στην τηλεόραση, αλλά και στο ραδιόφωνο εδώ και μία εβδομάδα βρίσκεται σε ιδιωτική κλινική της Αθήνας, έπειτα από εισήγηση των γιατρών.
Η Άννα Κυριακού κατόρθωσε να γίνει ένα από τα πιο αγαπημένα πρόσωπα μέσα από τη θρυλική σειρά «Τρεις Χάριτες» και να γράψει ιστορία στον ρόλο της «θείας Μπεμπέκας». Σύμφωνα με όσα αποκάλυψε ο μονάκριβος γιος της στην εφημερίδα, η μητέρα του λόγω προβλημάτων υγείας που παρουσίασε, καθώς και της μεγάλης ηλικίας της που έχει, έπρεπε να νοσηλευτεί. Αν κι έχει πλήρη διαύγεια, η φυγή των αγαπημένων συμπρωταγωνιστών της την έχει ρίξει ψυχολογικά και αυτό έχει επιβαρύνει τα προβλήματα υγείας της. Τα τελευταία χρόνια η μόνη της ασχολία και το κύριο μέλημά της ήταν η συγγραφή ενός βιβλίου με τα βιώματά της και η συλλογή φωτογραφιών.
Ποια είναι
Γεννήθηκε στην Αθήνα, στις 17 Ιανουαρίου 1929. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, καθώς και στη Σχολή Σαρλ Ντιλέν (Charles Dullin) στο Παρίσι (1954-1956), έχοντας καθηγητή τον Ζαν Βιλάρ (Jean Vilar). Έκανε την πρώτη της θεατρική εμφάνιση σε εφηβική ηλικία στο Θέατρο ΡΕΞ με το θίασο Μαρίκας Κοτοπούλη στο έργο “Κάρμεν”. Ακολούθησε συνεργασία με τους θιάσους Μανωλίδου-Παππά, Βασίλη Λογοθετίδη, Κατερίνας, Μάνου Κατράκη.
Το 1953-1954 συνεργάστηκε με τον θίασο του Δημήτρη Μυράτ. Επιστρέφοντας από το Παρίσι συνεργάστηκε σε πρωταγωνιστικούς ρόλους με τους θιάσους των Ντίνου Ηλιόπουλου, Μίμη Φωτόπουλου και Αλέκου Αλεξανδράκη. Το 1959 πρωταγωνίστησε στο “Πειραϊκό Θέατρο” του Δημήτρη Ροντήρη στα έργα “Η λοκαντιέρα”, “Γάμοι του Φίγκαρο” και “Ηλέκτρα” για να ακολουθήσει μία περίοδος πλέον των 20 ετών συνεργασίας με το Εθνικό Θέατρο, ξεκινώντας με μία μεγάλη επιτυχία ως Καλλιόπη στον “Πειρασμό” του Γρηγόριου Ξενόπουλου.
Στο Εθνικό Θέατρο συμμετείχε σε πρωταγωνιστικούς ρόλους σε 34 έργα από το 1960 έως το 1981! Το 1982 συνεργάστηκε με το “Απλό Θέατρο” των Αντώνη Αντύπα – Χρήστου Πολίτη στο εναρκτήριο έργο του θεάτρου “Τα γούστα του Κυρίου Σλόαν” και το 1988 στα μονόπρακτα του Χάρολντ Πίντερ, “Άλλοι τόποι”. Το 1998 πρωταγωνιστεί στο “Μποζό” του Βασίλη Ζιώγα στο θέατρο Μαριέττα Ριάλδη. Αξιόλογη ήταν η εμφάνισή της και στον κινηματογράφο: Ο μεθύστακας (1950), Τα τέσσερα σκαλοπάτια (1951), Η Αγνή του λιμανιού (1952), Να πεθερός να μάλαμα (1959), Ζητείται ψεύτης (1961), Αλέξης Ζορμπάς (1964), Ζητείται επειγόντως γαμπρός (1971), Safe Sex (1999), Το κλάμα βγήκε απ’ τον παράδεισο (2001), Οξυγόνο (2003) κ.ά.
Έλαβε μέρος σε πολλές τηλεοπτικές σειρές, από το Εκείνος κι εκείνος, τη Γειτονιά μας και τον Γιούγκερμαν της δεκαετίας του 1970, έως τις Οι τρεις Χάριτες (1989 – 1992) που ενσάρκωσε τη θρυλική θεία Μπεμπέκα. Εμφανίστηκε σε ρόλο guest στο Κωνσταντίνου και Ελένης, ερμηνεύοντας το ρόλο της θείας Μάρως, καθώς και στις Επτά θανάσιμες πεθερές, όπου έκανε την κακιά πεθερά. Ιδιαίτερα πλούσιο είναι και το θεατρικό ρεπερτόριο της στο ραδιόφωνο, στις γνωστές εκπομπές Το θέατρο στο ραδιόφωνο, Το θέατρο της Δευτέρας κ.ά. Το 1949 γράφτηκε στο Σ.Ε.Η. Παντρεύτηκε τον γνωστό μοντερνιστή αρχιτέκτονα Μαργαρίτη Αποστολίδη, με τον οποίο απέκτησαν έναν γιο, τον πολιτικό μηχανικό Χρήστο Αποστολίδη, Πρόεδρο της Ελληνικής Μένσα (Mensa) από το 2009 μέχρι και σήμερα.
Περισσότερα Νέα Κατηγορίας...
Βουλή: Ένσταση αντισυνταγματικότητας από το ΠΑΣΟΚ στο άρθρο 13 του νομοσχεδίου του ΥΠΕΝ
ΟΑΣΘ: Mόνο από την μπροστινή πόρτα η επιβίβαση από τη Δευτέρα σε άλλες 13 γραμμές αστικών – Ποιες αφορά
Θεσσαλονίκη: Ξεκίνησε η διανομή σχολικών γευμάτων στα σχολεία του Δήμου Καλαμαριάς