20 Απριλίου, 2024

Άνοιξαν τα σχολεία: Με ποια μέτρα ανοίγουν; Χωρίς κενά εκπαιδευτικών και με θέρμανση;

Στη φετινή χρονιά όπως και στις προηγούμενες θα πραγματοποιηθούν έλεγχοι στα σχολικά λεωφορεία.
Συγκεκριμένα η τροχαία θα διενεργήσει δειγματοληπτικούς ελέγχους σε σχολικά αυτοκίνητα – λεωφορεία προκειμένου να δουν εάν πληρούν τις προϋποθέσεις, και αφορά στους ελέγχους ΚΤΕΟ, για το εάν φορούν ζώνες τα παιδιά, εάν τα οχήματα είναι ασφαλισμένα, καθώς και όλες τις προϋποθέσεις για να κινούνται και να μεταφέρουν παιδιά.

Μάλιστα έχουν επιλεγεί σημεία όπου έχουν σημειωθεί τροχαία ατυχήματα.

Πώς ανοίγουν τα σχολεία
Πρώτο κουδούνι για 1.341.985 μαθητές

Έως τις 17.30 τα ολοήμερα σχολεία

Προαιρετική χρήση μάσκας για μαθητές και εμβολιασμένους καθηγητές

Ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί: Rapid test ή PCR εβδομαδιαίως με δικά τους έξοδα

Πενθήμερη κατ’οίκον από μόνωση στα κρούσματα

 Σύσσωμη η πολιτική ηγεσία της χώρας έστειλε ευχές σε μαθητές και εκπαιδευτικούς για μια καλή σχολική χρονιά ενώ η κυβέρνηση από την πλευρά της δεσμεύτηκε ότι δεν θα υπάρχουν κενά σε εκπαιδευτικό προσωπικό και ότι θα δοθούν τα κονδύλια για τη θέρμανση στα σχολεία.

«Είμαστε πανέτοιμοι για το άνοιγμα των σχολείων» ανέφερε ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας, Αλέξανδρος Κόπτσης ,ενώ ξεκαθάρισε ότι φέτος δεν θα υπάρχουν κενά στα σχολεία. Ο ίδιος ανέφερε ότι έχει υπάρξει επικοινωνία της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως με τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη ούτως ώστε να δοθούν κονδύλια για τη θέρμανση των σχολείων τον χειμώνα.

Μηνύματα για τη νέα σχολική χρονιά – Νίκη Κεραμέως, υπουργός Παιδείας

Αγαπητές μαθήτριες και αγαπητοί μας μαθητές. Αγαπητοί και αγαπητές εκπαιδευτικοί, η φετινή σχολική χρονιά ξεκινά γεμάτη αισιοδοξία, με δημιουργική διάθεση και με στόχο ένα ποιοτικό, συμπεριληπτικό, σύγχρονο, καινοτόμο σχολείο. Το σχολείο και φέτος θα έχει σημαντικές καινοτομίες, όλες σχεδιασμένες για να εξασφαλίσουν περισσότερα και καλύτερα εφόδια για τα παιδιά μας, ένα πιο σταθερό και με δυνατότητες εξέλιξης εργασιακό περιβάλλον για τους εκπαιδευτικούς και τα στελέχη μας, ένα αναβαθμισμένο εκπαιδευτικό σύστημα για όλους. Οι μαθητές μας θα έχετε την ευκαιρία να συμμετάσχετε σε καινοτόμα προγράμματα, όπως το νέο ολοήμερο σχολείο, οι εκπαιδευτικοί όμιλοι με αντικείμενα και δράσεις δημιουργικής απασχόλησης και έκφρασης, καθώς και σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία όπως διαδραστικούς πίνακες και σετ ρομποτικής, που θα εγκατασταθούν σταδιακά στα σχολεία όλης της χώρας κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς.

 
Αγαπητά μας παιδιά, απευθύνομαι ιδιαίτερα σε εσάς, με την ευχή να αξιοποιήσετε όλα τα εργαλεία που έχετε στη διάθεσή σας, αλλά κυρίως τη φαντασία σας, τις ικανότητές σας, τα ταλέντα και τις κλίσεις σας, ώστε να εμπνευστείτε, να δημιουργήσετε, να χαρείτε τη σχολική χρονιά, να διδαχθείτε αλλά και να διδάξετε, αφού κι εμείς οι μεγαλύτεροι μαθαίνουμε διαρκώς από εσάς και μας κάνετε υπερήφανους. Εύχομαι καλή σχολική χρονιά σε όλες και όλους, με υγεία, πρόοδο και κάθε επιτυχία στους υψηλούς στόχους σας!

Μήνυμα της υφυπουργού Παιδείας Ζέτας Μακρή

Αγαπητά παιδιά, η μεγάλη ημέρα έφτασε! Η πρώτη ημέρα της νέας σχολικής χρονιάς είναι η αρχή μιας υπέροχης εμπειρίας μάθησης, γνώσης, εξερεύνησης! Το φιλόξενο σχολικό περιβάλλον σας υποδέχεται και αυτή τη χρονιά στις διαδρομές του, να τις περπατήσετε, να τις ζήσετε, να τις αξιοποιήσετε, να τις ανακαλύψετε, να τις διευρύνετε!

Με εφόδια στο ταξίδι σας αυτό τα νέα εμπλουτισμένα προγράμματα, τις εκπαιδευτικές καινοτομίες και τα ψηφιακά εργαλεία, η πορεία σας προδιαγράφεται δημιουργική και ενδιαφέρουσα, με κίνητρα και ερεθίσματα για να προχωρήσετε και να προοδεύσετε, με προκλήσεις και στόχους για να κατακτήσετε, με επιλογές και προοπτικές για να δημιουργήσετε, με δυνατότητες και ευκαιρίες για να αδράξετε!

 Αγαπητές μαθήτριες, αγαπητοί μαθητές,το πρώτο κουδούνι, ένας ήχος οικείος και άρρηκτα δεμένος με τη σχολική ζωή, θα σημάνει την εκκίνηση και εσείς θα είστε εκεί, πανέτοιμοι, χαμογελαστοί, ανυπόμονοι να συναντήσετε συμμαθητές, δασκάλους, καθηγητές στην τάξη, στο προαύλιο, στο φυσικό σας χώρο, στο σχολείο σας!

Αγαπητές και αγαπητοί εκπαιδευτικοί, γονείς και κηδεμόνες

Η νέα σχολική χρονιά ξεκινά με έναν, συνολικό, αριθμό 25.000 διορισμών και την κάλυψη σε ποσοστό 90% των αναγκών σε εκπαιδευτικούς, όπως αυτές αποτυπώθηκαν από τις διευθύνσεις εκπαίδευσης.

Ευχές από ΣΥΡΙΖΑ

Τις καλύτερες ευχές της στην εκπαιδευτική κοινότητα δίνει η βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ και αναπληρώτρια τομεάρχης Παιδείας Μερόπη Τζούφη, με την ευκαιρία έναρξης λειτουργίας των σχολείων. Η κα Τζούφη ασκεί ωστόσο την κριτική της στην κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας για την έλλειψη κατάλληλων μέτρων.

«Δεν επιτρέπεται τα σχολεία να μετατραπούν σε εστίες υπερμετάδοσης της νόσου. Αντί για διάτρητα υγειονομικά πρωτόκολλα, η κυβέρνηση οφείλει να θωρακίσει έγκαιρα και αποτελεσματικά τα σχολεία. Ελπίζω και εύχομαι να εξελιχθεί ομαλά για όλες και όλους η φετινή σχολική χρονιά και το ταξίδι της γνώσης να πραγματοποιηθεί χωρίς αναταράξεις μέσα σε ένα ισχυρό δημόσιο σχολείο, ανοιχτό στην κοινωνία και φιλόξενο για όλα τα παιδιά» αναφέρει σε δήλωσή της.

Ευχές από Τομέα Παιδείας του ΠΑ.ΣΟ.Κ

Ευχόμαστε στους μαθητές / στις μαθήτριες, στους φοιτητές και στις φοιτήτριες, στους εκπαιδευτικούς και στους πανεπιστημιακούς καθηγητές ΚΑΛΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΚΑΙ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΗ ΧΡΟΝΙΑ. Να κάνουμε την παιδεία και τη μόρφωση βασικές αξίες της ζωής μας και της κοινωνίας μας. Ο Σεπτέμβρης συνδέεται πάντα με μια νέα αρχή: για τα παιδιά, για τους νέους, για τις οικογένειές τους – μια αρχή για τη διαμόρφωση ενός δημιουργικού μέλλοντος. Γιατί τα Γράμματα και η Επιστήμη, η Γνώση και η Μάθηση αποτελούν στην ιστορία του ανθρώπου τα διαχρονικά πεδία πολιτισμικής, πολιτικής, κοινωνικής και οικονομικής ανέλιξης. Και σήμερα στις αναδυόμενες εποχές της Γνώσης, οφείλουμε να ανταποκριθούμε στα «σημεία των καιρών». Να αγωνιστούμε για δημοκρατική πολιτεία, για συνεκτική κοινωνία, για παιδεία και μόρφωση.

Το Σχολείο του Πολιτισμού και της Παιδείας, το Πανεπιστήμιο της Έρευνας και της Επιστήμης είναι οι θεσμοί μας που μπορούν να διευρύνουν διαρκώς τους ορίζοντες της προόδου στη χώρα μας, για έναν νέο Ψηφιακού περιεχομένου Διαφωτισμό. Δυστυχώς, η κυβέρνηση της Ν.Δ. και η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας έχουν ασκήσει και ασκούν μια ευρεία αντιμεταρρυθμιστική εκπαιδευτική πολιτική. Δεν στηρίζουν τη δημόσια εκπαίδευση. Εμείς, αγωνιζόμαστε σταθερά για έναν διαρκή εκδημοκρατισμό και εκσυγχρονισμό του εκπαιδευτικού μας συστήματος, για ποιότητα στην εκπαίδευση, για άμβλυνση των ανισοτήτων.

madata.gr