22 Νοεμβρίου, 2024

Άνοιγμα σχολείων με ρίσκα – Πολλά ερωτήματα μετά την απόφαση για 14 Σεπτεμβρίου

Ο κύβος ερρίφθη και η νέα σχολική χρονιά θα αρχίσει στις 14 Σεπτεμβρίου, μια εβδομάδα αργότερα από τους αρχικούς – μάλλον αισιόδοξους… – σχεδιασμούς του υπουργείου Παιδείας, όπως ανακοινώθηκε την Τρίτη σε συνέντευξη, στην οποία, εκτός της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως, συμμετείχαν ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δ. Παπαστεργίου, καθώς οι δήμοι θα έχουν αυξημένο ρόλο στην ομαλή εκτέλεση του σχεδίου «σχολική ζωή εν μέσω πανδημίας της Covid-19».
Κι αν το άνοιγμα των σχολείων – όπως συμβαίνει και σε άλλες χώρες της Ευρώπης – ήταν αναπόφευκτο, παρότι η πανδημία μοιάζει να αναζωπυρώνεται και οι επιστήμονες προειδοποιούν για νέο φθινοπωρινό «κύμα» κρουσμάτων, η κυβέρνηση συνεχίζει να δέχεται αυστηρή κριτική από την αντιπολίτευση, αλλά και τις ομοσπονδίες των εκπαιδευτικών, για πολλές από τις αποφάσεις της σχετικά με τη λειτουργία των σχολείων.
Η ίδια η Κεραμέως παραδέχθηκε ότι οι ανακοινώσεις που έχουν γίνει έως τώρα τελούν υπό διαρκή εξέταση και θα αναθεωρηθούν, αν αυτό κριθεί αναγκαίο, ανάλογα με τις εξελίξεις.

Με μάσκα και αντισηπτικό
Όπως είναι ήδη γνωστό και επαναλήφθηκε κατά τις κυβερνητικές ανακοινώσεις, η χρήση προστατευτικής μάσκας θα είναι υποχρεωτική για μαθητές και εκπαιδευτικούς σε όλους τους εσωτερικούς χώρους των σχολείων. Από την υποχρεωτική χρήση μάσκας εξαιρούνται όσα παιδιά έχουν γνωσιακή, αναπτυξιακή ή ψυχική διαταραχή και νευρολογικό, μυϊκό ή άλλο νόσημα που τα εμποδίζει να χειριστούν τη μάσκα τους. 
Η Κεραμέως επανέλαβε ότι θα γίνει διανομή δωρεάν αντισηπτικών στα σχολεία (ο ρόλος των δήμων, που αναφέρθηκε πιο πάνω…) και η παροχή ατομικού παγουριού για κάθε μαθητή, ενώ θα προβλέπεται σχολαστικός καθαρισμός των αιθουσών.
Κατά τα λοιπά, σχολικοί εορτασμοί και μαθητικοί διαγωνισμοί θα γίνονται με χρήση μάσκας, οι επισκέψεις σε μουσεία ή δημόσια κτήρια θα γίνονται ανά τμήμα, ενώ σχολικές εκδρομές, μαθητικά συνέδρια και σχολικά πρωταθλήματα δεν θα πραγματοποιούνται μέχρι νεωτέρας. Τα διαλείμματα θα γίνονται σε διαφορετικές ώρες, ενώ η λειτουργία των κυλικείων θα είναι προσαρμοσμένη. Στα εργαστήρια και τα ομαδικά αθλήματα οι ομάδες θα πρέπει να είναι σταθερές.
Παράλληλα η υπουργός Παιδείας έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο ολοήμερο σχολείο λέγοντας ότι θα επεκταθεί ο θεσμός προκειμένου να μένουν οι μαθητές στα σχολεία μέχρι τις 4 το απόγευμα κι έτσι να περιορίζεται η επαφή τους με ομάδες αυξημένου κινδύνου, όπως παππούδες και γιαγιάδες.
Ακόμη ανακοίνωσε ότι για την κάλυψη των κενών από τις απουσίες εκπαιδευτικών που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες θα υπάρξουν επιπλέον προσλήψεις αναπληρωτών, όπως επίσης για την ενίσχυση των προγραμμάτων εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και των ολοήμερων σχολείων.

Το… μέγεθος μετράει
Στη συνέντευξη επανήλθε το ζήτημα του αριθμού μαθητών ανά τμήμα, ζήτημα το οποίο είχε προκαλέσει εντάσεις, καθώς η υπουργός Παιδείας αρχικά είχε κάνει λόγο για μέσο όρο 17 μαθητών ανά τμήμα στην επικράτεια, για να προσθέσει, εν συνεχεία και ύστερα από σφοδρές αντιδράσεις, τον μέσο όρο των 20 μαθητών ανά τμήμα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. 
Η Κεραμέως είπε εκ νέου ότι «ήταν εισήγηση της επιτροπής να λειτουργήσουν τα σχολεία σε πλήρη σύνθεση», αν και υπογράμμισε ότι τα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί «θα τροποποιούνται μέρα με την ημέρα εφόσον αλλάξουν τα επιδημιολογικά δεδομένα», ουσιαστικά παραδεχόμενη ότι τα πλήρη τμήματα των 25 μαθητών ενδεχομένως να μην είναι και τόσο ασφαλής λύση για τον περιορισμό της μετάδοσης της Covid-19.

 

Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης, ο οποίος είχε αντικαταστήσει τον Σωτήρη Τσιόδρα στην ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στη χώρα, για να αντικατασταθεί και ο ίδιος την περασμένη Τρίτη από τον Τσιόδρα, είχε ισχυριστεί ότι το θέμα του μεγέθους των τμημάτων «δεν έχει και τόση σημασία».
Μάλιστα, σε αναλυτική ανάρτησή του – με σχεδιαγράμματα – στο Facebook o Μαγιορκίνης είχε καταλήξει στο συμπέρασμα πως «αντιλαμβάνομαι ότι η πρόθεση είναι πάντα το καλύτερο των μαθητών και των εκπαιδευτικών, αλλά προσωπικά πιστεύω ότι η απάντηση δεν είναι τόσο απλή και δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι θα υπήρχε (και αν θα υπήρχε) σημαντικό κέρδος στη μείωση της μετάδοσης από 25 σε 15 όσον αφορά τη μετάδοση σταγονιδίων».
Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ, μέσω ανακοίνωσης της ΕΠΕΚΕ Παιδείας, επισήμανε ότι στις ανακοινώσεις των υπουργών δεν ακούστηκε τίποτα για «την αραίωση των μαθητών στις τάξεις και την τήρηση των αποστάσεων, δεδομένου ότι 1 εκατ. μαθητές (75% του συνόλου) φοιτούν σε τμήματα άνω των 17 μαθητών, και την αναζήτηση αιθουσών και χώρων ώστε να μικρύνουν οι τάξεις και να διαμορφωθούν παντού τμήματα των 15 μαθητών» δείχνοντας ότι το ζήτημα αυτό θα αποτελέσει πεδίο αντιπαράθεσης και τώρα και στο μέλλον.

Αντιδράσεις
Παράλληλα ο τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Σπίρτζης, σχολιάζοντας όσα είπε ο Θεοδωρικάκος, επισήμανε ότι, ενώ οι εργαζόμενοι της καθαριότητας στα σχολεία πάντα βρίσκονταν στις θέσεις τους από τέλη Αυγούστου, «το επιτελικό κράτος της κυβέρνησης Μητσοτάκη άλλαξε τη διαδικασία και επιφόρτισε κι αυτή τη δραστηριότητα αλλά και το επιπλέον απαιτούμενο κόστος στους δήμους», ενώ και ο αριθμός των εργαζομένων που εγκρίθηκε δεν επαρκεί.
Από την πλευρά των εκπαιδευτικών η ΔΟΕ προχωρεί σήμερα σε κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας, με βασικά αιτήματα τη μείωση αριθμού μαθητών ανά τμήμα με ανώτατο όριο τους 15 μαθητές, μαζικούς μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών, την εύρεση χώρων για να λειτουργήσουν ως σχολικές αίθουσες και αυξημένες προσλήψεις αναπληρωτών για την κάλυψη όλων των απαραίτητων εκπαιδευτικών αναγκών. 
Παρόμοια αιτήματα εκφράζει και η ΟΛΜΕ, ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι μελέτη του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ έδειξε ότι τα 25 παιδιά στην τάξη ανεβάζουν τον δείκτη βασικών επαφών – άρα και τον κίνδυνο μετάδοσης της Covid-19 – κατά 50% σε σύγκριση με τα 15 παιδιά ανά τάξη.
 

4.9.2020 / ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ, τεύχος 2141 στις 3-9-2020

 

 

madata.gr