29 Μαρτίου, 2024

Ανδρουλάκης για δημοσιεύματα περί εμπλοκής σε σκάνδαλο: Σενάρια επιστημονικής φαντασίας που θυμίζουν Τραμπ

Ο Νίκος Ανδρουλάκης έκανε κριτική στην κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη από το βήμα της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ειδική Συνεδρίαση για το Κράτος Δικαίου, το απόγευμα της Τετάρτης (15/02).

Ο Νίκος Ανδρουλάκης άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για το θέμα των παρακολουθήσεων. «Δύο φορές ο κ. Μητσοτάκης άλλαξε τη νομοθεσία για να αποτρέψει τη νόμιμη ενημέρωση των στόχων», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Ανδρουλάκης.

Στο ευρωκοινοβούλιο πραγματοποιείται αυτή την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου η συζήτηση με τίτλο «Η διάβρωση του Κράτους Δικαίου στην Ελλάδα, το σκάνδαλο των υποκλοπών και η ελευθερία του Τύπου», έπειτα από πρωτοβουλία των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών.

Ο Ανδρουλάκης απάντησε στις διαρροές για εμπλοκή του σε σκάνδαλο

Ο Νίκος Ανδρουλάκης χαρακτήρισε σενάρια επιστημονικής φαντασίας «τα δημοσιεύματα από διαπλεκόμενα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ως μία προσπάθειά μου να προστατευτώ από ένα δήθεν σκάνδαλο που εμπλέκονται τρίτες χώρες».

«Όσο και να προσπαθούν με σενάρια επιστημονικής φαντασίας, που θυμίζουν QAnon και Τραμπ να λυγίσουν την αποφασιστικότητά μου να είστε σίγουροι ότι δεν θα καταφέρουν τίποτα», όπως είπε χαρακτηριστικά.

«Κυβερνητικά στελέχη διαδίδουν ότι επίκειται νέο πλήγμα για κορυφαίο παράγοντα του ΠΑΣΟΚ, προερχόμενο από τις δικαστικές αρχές του Βελγίου. Λένε συγκεκριμένως ότι εντός του προσεχούς διαστήματος θα ζητηθεί η άρση της ασυλίας του στελέχους αυτού, που κατέχει θέση σε κορυφαίο ευρωπαϊκό όργανο, με την κατηγορία των υπόπτων σχέσεων με ξένη δύναμη, και μάλιστα όχι αραβική» έγραφε δημοσίευμα της Εφημερίδας «Εστία» χθες, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της Χαριλάου Τρικούπη.

Επίθεση στον Μητσοτάκη για τις υποκλοπές

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ είπε πώς μιλάει για το θέμα «όχι μόνο ως συνάδελφος και θύμα μιας κατάφωρης παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων» υπογραμμίζοντας πώς μιλάει «και ως πρόεδρος μιας παράταξης, που δημιούργησε στην Ελλάδα τις Ανεξάρτητες Αρχές και διαχρονικά αγωνίστηκε για τη δημοκρατία, τη διαφάνεια και την κοινωνική δικαιοσύνη».

Εξαπέλυσε ευθεία επίθεση στο Μέγαρο Μαξίμου και υποστήριξε πώς «ένας στενός πυρήνας στο Μέγαρο Μαξίμου με πρωταγωνιστή τον ανιψιό του πρωθυπουργού, εργαλειοποιώντας την ΕΥΠ παρακολουθούσε με το αιτιολογικό τού δήθεν ”εθνικού κινδύνου” εκτός από εμένα, δημοσιογράφους, ευρωβουλευτές ακόμη και εν ενεργεία υπουργό αλλά και ηγετικά στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων».

Κλιμακώνοντας περαιτέρω τη κριτική του στην κυβέρνηση, ο κ. Ανδρουλάκης σημείωσε πώς «μετά την αποκάλυψη, δημόσια έλεγαν ότι επιδιώκουν να έρθουν όλα στο φως, αλλά το μόνο που είδαμε ήταν σκοτάδι και προσπάθεια ενοχοποίησης των θυμάτων» .

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, μίλησε για υπονόμευση του έργου «της Εξεταστικής Επιτροπής στην ελληνική Βουλή, αποκλείοντας την κλήση κρίσιμων μαρτύρων και επιστρατεύοντας το απόρρητο» ενώ κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη πως δύο φορές άλλαξε τη νομοθεσία για να αποτρέψει τη νόμιμη ενημέρωση των στόχων.

Στήριξη του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στον Χρήστο Ράμμο

Ο Νίκος Ανδρουλάκης υπερασπίστηκε τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ, Χρήστο Ράμμο, εκθειάζοντας τις έρευνές του. «Κυβερνητικά στελέχη προχώρησαν ακόμη και στην αποτρόπαια δολοφονία χαρακτήρα του προέδρου της αρμόδιας Ανεξάρτητης Αρχής, κ. Χρήστου Ράμμου, επειδή συνέχισε τις έρευνες» είπε.

«Βέβαια, πριν από κάποια χρόνια όταν ως δικαστής υπερασπιζόταν την ελευθερία του Τύπου από τις αυθαιρεσίες της προηγούμενης κυβέρνησης, τότε ήταν καλός για τη Νέα Δημοκρατία και κακός για τον ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά όταν πορεύεσαι χωρίς αρχές και αξίες, γρήγορα αποδεικνύεται ότι δεν θες να αντιμετωπίσεις το τέρας αλλά να το μιμηθείς», τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης.

Να σημειωθεί επίσης ότι στις 28 Φεβρουαρίου η Εξεταστική Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα παράνομα λογισμικά (PEGA) καλεί σε ακρόαση τους επικεφαλής  των Ανεξαρτήτων Αρχών ΑΔΑΕ Χρήστο Ράμμο και της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα Κωνσταντίνο Μενουδάκο, προκειμένου να καταθέσουν για τις τηλεφωνικές υποκλοπές στην Ελλάδα.

Για «λασπομαχίες» από ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο ο Κατρίνης

Στον Ρ/Φ ΣΚΑΪ μίλησε ο Επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Μιχάλη Κατρίνης. Για το πολιτικό κλίμα ενόψει των εκλογών ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ λένε ότι θέλουν να συνεργαστούν με το ΠΑΣΟΚ, ενώ την ίδια στιγμή κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να πάρουν τους ψηφοφόρους του .

Ο κ. Κατρίνης κατηγόρησε τα δύο κόμματα για «λασπομαχίες», με αποτέλεσμα να κυριαρχεί η τοξικότητα στον προεκλογικό πολιτικό λόγο, ενώ το ΠΑΣΟΚ επιλέγει συγκεκριμένες προτάσεις, λύσεις και απαντήσεις, για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα των πολιτών.

Σε σχέση με την πιθανότητα μετεκλογικών συνεργασιών ο Μιχάλης Κατρίνης δήλωσε ότι η όποια συζήτηση ξεκινήσει το βράδυ των εκλογών, θα πρέπει να έχει προγραμματικό περιεχόμενο, καθώς το ΠΑΣΟΚ δε διακατέχεται από κανένα «άγχος» να επιλέξει κυβερνητικό εταίρο ή να συμμετάσχει σε μία κυβέρνηση χωρίς προγραμματικό περιεχόμενο.

«Ζητούμενό μας είναι οι προγραμματικές θέσεις και προτάσεις μας να αποτελούν τον κορμό του κυβερνητικού προγράμματος, θεωρώντας αυτό κυρίαρχο και όχι τη συζήτηση για τα πρόσωπα.

Αυτό πιστεύουμε, σε αντίθεση με Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ, των οποίων το διακύβευμα εξαντλείται στο δίλλημα «Μητσοτάκης ή Τσίπρας» για τη θέση του Πρωθυπουργού» τόνισε.

Για τα μέτρα στήριξης των συνταξιούχων που ανακοινώθηκαν από τον πρωθυπουργό σημείωσε ότι ένα προεκλογικό επίδομα (το οποίο θα δοθεί εφάπαξ) δεν αποτελεί λύση, γιατί ακρίβεια και πληθωρισμός παραμένουν και το σύνολο των συνταξιούχων το βιώνει.

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας, όπως και της ελληνικής οικονομίας είναι το ιδιωτικό χρέος των 270 δισ. ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, εμείς ζητούμε να υπάρξει δυνατότητα ρύθμισης ακόμη περισσότερων δόσεων, γιατί όλα τα εργαλεία που έχει θεσμοθετήσει έως τώρα η κυβέρνηση έχουν αποτύχει», επεσήμανε ο κ. Κατρίνης.

πηγή: thestandard.gr