8 Νοεμβρίου, 2024

Ανδραβίδα: Άκαρπες οι έρευνες για τον εντοπισμό του πιλότου του Φάντομ – Τα αναπάντητα ερωτήματα της τραγωδίας

Άκαρπες έχουν καταστεί μέχρι τώρα οι έρευνες για τον εντοπισμό του χειριστή του F4 Phantom που συνετρίβη 25 ναυτικά μίλια νότια της Ανδραβίδας.

Με τις έρευνες να συνεχίζονται εντατικά με πλωτά και εναέρια μέσα για τον εντοπισμό του κυβερνήτη του αεροσκάφους, τα σενάρια, με βάση το προφίλ της απαιτητικής άσκησης χαμηλής ναυτιλίας, ως προς το τι μπορεί να οδήγησε σε αυτήν την τραγωδία, είναι πολλά.

Είναι χαρακτηριστικό πως την ώρα που οι έρευνες βρίσκονταν σε εξέλιξη για τον εντοπισμό των δύο χειριστών του μοιραίου Φάντομ, η τουρκική πολεμική αεροπορία έκανε 38 παραβιάσεις στον ελληνικό εναέριο χώρο, και άλλα ελληνικά μαχητικά «σηκώθηκαν» για να τα αναχαιτίσουν.

Υπενθυμίζεται πως υπάρχει μία άτυπη συμφωνία κατά την οποία, όταν υπάρχει αεροπορικό δυστύχημα σε μία χώρα, η άλλη σταματά να προκαλεί, πράγμα που η Τουρκία, όπως φάνηκε δεν σεβάστηκε.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, εντείνονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του 31χρονου πιλότου του Φάντομ, Στάθη Τσιτλακίδη, καθώς οι αρχές ψάχνουν τον σμηναγό σε βάθος 1000 και πλέον μέτρων.

Για τον λόγο αυτόν θα επιστρατευθεί το ειδικό υποβρύχιο για μεγάλα βάθη, «Ναυτίλος», το οποίο ανήκει στο υπουργείο Ναυτιλίας, προκειμένου να βοηθήσει και αυτό στην ανεύρεση του 31χρονου.

Ο αρχηγός του ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος και ο αρχηγός του του ΓΕΑ Αντιπτέραρχος Θεμιστοκλής Μπουρολιάς, επισκέφθηκαν την οικογένεια του πιλότου Μάριου Τουρούτσικα στην Τρίπολη, προκειμένου να εκφράσουν τα συλλυπητήρια τους.

Οι γονείς του υποσμηναγού συγκυβερνήτη Μάριου Τουρούτσικα συγκλονισμένοι δέχτηκαν τα συλλυπητήρια και τα θερμά λόγια, που τους απηύθυναν.

Τα σενάρια για την μοιραία πτήση

Τα σενάρια που εξετάζονται είναι να έχει γίνει κάποια μηχανική βλάβη κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής πτήσης, ή να προέκυψε κάποιο θέμα στην υγεία του κυβερνήτη. Το Φάντομ πετούσε σε 100 μέτρα ύψος με 800 χλμ/ώρα, ενώ το σώμα των πιλότων είχε δύναμη 5G, δηλαδή πάνω από 400 κιλά.

Το μοιραίο Φάντομ το παρέλαβε η πολεμική αεροπορία το 1974, ενώ τα αεροσκαφη αναβαθμίστηκαν το 2000. Η αεροπορία διαθέτει 33 τέτοια αεροσκάφη.

madata.gr