19 Μαρτίου, 2024

Market Pass: Πρεμιέρα σήμερα για τις αιτήσεις – Δικαιούχοι και ποσά

Ανοίγει σήμερα 1η Φεβρουαρίου η πλατφόρμα vouchers.gov.gr  για τη χορήγηση του Market Pass. Η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή έως και τις 15 Μαρτίου. Η είσοδος θα γίνεται με του κωδικούς TaxisNet. Πρόκειται για το πρόγραμμα που εξήγγειλε η κυβέρνηση με το οποίο θα καλύπτεται το 10% του κόστους των τροφίμων και άλλων αγαθών πρώτης ανάγκης. Το Market Pass θα ισχύει από τον Φεβρουάριο έως και τον Ιούλιο του 2023. Αξίζει να σημειωθεί πως κάθε νοικοκυριό θα κάνει μία αίτηση – και όχι διαφορετική αίτηση κάθε μέλος του νοικοκυριού.  Η κυβέρνηση, με το μέτρο αυτό, επιδοτεί με 650.000.000 ευρώ τα ψώνια της πλειονότητας των ελληνικών νοικοκυριών.

Δικαιούχοι

Δικαιούχοι της ενίσχυσης είναι φυσικά πρόσωπα, άγαμα ή έγγαμα ή σε κατάσταση χηρείας ή πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή εν διαστάσει ή διαζευγμένα. Ειδικά, για τους έγγαμους ή τα πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, δικαιούχος είναι ο υπόχρεος σε υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, κατά το άρθρο 67 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν. 4172/2013, Α’167) ή ο ένας εκ των δύο σε περίπτωση υποβολής χωριστής δήλωσης.

Τα χρήματα – Μόνο με NFC θα δοθεί ολόκληρο το ποσό
Για να πληρωθούν οι δικαιούχοι πρώτοι από όλους, θα πρέπει και να κάνουν αίτηση μέχρι 28 Φεβρουαρίου 2023 για να μπουν τα χρήματα μέχρι 3 Μαρτίου. Εάν κάνουν αίτηση από 1-15 Μαρτίου, θα πληρωθούν περίπου τρεις εβδομάδες μετά, δηλαδή περίπου στις 20 Μαρτίου. Πιο αναλυτικά, από 22 έως 100 ευρώ θα είναι η μηνιαία επιδότηση για το Market Pass, το επίδομα τροφίμων που θα δοθεί για έξι μήνες (Φεβρουάριο – Ιούλιο).Τα πρώτα χρήματα θα πιστωθούν στους καταναλωτές έως τις 3 Μαρτίου για αιτήσεις που θα υποβληθούν έως τις 28 Φεβρουαρίου και έως τις 20 Μαρτίου για όσες κατατεθούν μέχρι τις 15 Μαρτίου. Για τους υπόλοιπους μήνες, η πληρωμή θα πραγματοποιείται έως την τρίτη μέρα του κάθε μήνα. Για να μπορέσετε να λάβετε το μάξιμουμ των χρημάτων, θα πρέπει να ελέγξετε εάν το κινητό σας έχει τη δυνατότητα NFC (Νear Field Communication). Για να γίνει θα πρέπει να μεταβείτε στις ρυθμίσεις του κινητού. Στην αναζήτηση θα επιλέξετε NFC ώστε να είναι ενεργοποιημένο. Όσοι επιλέξουν να τους καταβληθεί το ποσό σε τραπεζικό λογαριασμό, θα έχουν «πέναλτι» 20%.

Εξαιρέσεις
Τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία δηλώνονται στη Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων φορολογικού έτους 2021 ως εξαρτώμενα μέλη του υπόχρεου κατά το άρθρο 11 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.
Τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία δηλώνουν στη Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων φορολογικού έτους 2021 ότι φιλοξενούνται.
Τα φυσικά πρόσωπα που εμπίπτουν στον φόρο πολυτελούς διαβίωσης για το φορολογικό έτος 2021.
Οι φορολογικοί κάτοικοι αλλοδαπής.
Τα φυσικά πρόσωπα που δεν έχουν υποβάλλει τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2021 έως και την 31η.12.2022.
Η ενίσχυση χορηγείται σε επίπεδο νοικοκυριού. Ως μέλη του νοικοκυριού θεωρούνται οι σύζυγοι ή μέλη με σύμφωνο συμβίωσης, τα εξαρτώμενα τέκνα αυτών, τα λοιπά εξαρτώμενα μέλη και τα φιλοξενούμενα μέλη.

   
Τα κριτήρια
Το ετήσιο εισόδημά σας με βάση την σύνθεση του νοικοκυριού θα πρέπει να είναι:

Για τον Άγαμος: Έως 16.000 ευρώ
Για τον Έγγαμος χωρίς παιδιά ή τη Μονογονεϊκή οικογένεια με 1 παιδί: Έως 24.000 ευρώ
Για τον Έγγαμος με 1 παιδί ή την μονογονεϊκή οικογένεια με 2 παιδιά: Έως 29.000 ευρώ
Για τον Έγγαμος με 2 παιδιά: Έως 34.000 ευρώ
Για τον Έγγαμος με 3 παιδιά: Έως 39.000 ευρώ
Το κριτήριο της ακίνητης περιουσίας θα πρέπει να συμβαδίζει και βάση τις αντικειμενικές αξίες προσδιορίζετε ως εξής:

Για τους Άγαμους: Έως 250.000 ευρώ
Για τους Έγγαμους – και τις Μονογονεϊκές οικογένειες: Έως 400.000 ευρώ
Ανώτατο όριο αγορών & το ποσό της επιδότησης έχει ως εξής:

Άγαμος:

Για Αγορές 220 ευρώ/μήνα:

Θα λάβει Μηνιαία επιδότηση 22 ευρώ και Εξαμηνιαία επιδότηση 132 ευρώ

Έγγαμος χωρίς παιδιά – και Μονογονεϊκή οικογένεια με 1 παιδί

Για Αγορές 320 ευρώ/μήνα:

Θα λάβει Μηνιαία επιδότηση 32 και Εξαμηνιαία επιδότηση 192 ευρώ

Έγγαμος με 1 παιδί – Μονογονεϊκή 2 παιδιά:

Για Αγορές 420 ευρώ/μήνα:

Θα λάβει Μηνιαία επιδότηση 42 ευρώ και Εξαμηνιαία επιδότηση 252 ευρώ

Έγγαμος με 2 παιδιά – Μονογονεϊκή 3 παιδιά

Για Αγορές 520 ευρώ/μήνα:

Θα λάβει Μηνιαία επιδότηση 52 ευρώ και Εξαμηνιαία επιδότηση 312 ευρώ

Έγγαμος με 3 παιδιά:

Για Αγορές 620 €/μήνα:

Θα λάβει Μηνιαία επιδότηση 62 ευρώ και Εξαμηνιαία επιδότηση 372 ευρώ.

Τα καταστήματα που χρησιμοποιείται το Market Pass
Για τη ψηφιακή κάρτα, το χρηματικό ποσό δύναται να χρησιμοποιείται σε κάθε είδους από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο τομέα του λιανικού εμπορίου τροφίμων.

Σε αυτές περιλαμβάνονται:

Σούπερ μάρκετ,
Φούρνοι,
Μινι-μάρκετ,
Οπωροπωλεία,
Κρεοπωλεία,
Ιχθυοπωλεία,
Γαλακτοπωλεία
και εν γένει οποιαδήποτε επιχείρηση έχει στη συσκευή POS τον κωδικό (MCC) που αντιστοιχεί στους σχετικούς κωδικούς λιανικού εμπορίου τροφίμων. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται και έμποροι τροφίμων σε λαϊκές αγορές.

madata.gr