Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης συνεδρίασε σήμερα υπό την προεδρία του Φουάτ Οκτάι. Αν και δεν ελήφθη καμία απόφαση κατά τη συνεδρίαση, η νέα ημερομηνία συνεδρίασης θα καθοριστεί τις επόμενες ημέρες. Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης υπό την προεδρία του Φουάτ Οκτάι συνήλθε σήμερα για να συζητήσει την πρόταση νόμου σχετικά με την έγκριση της επικύρωσης του πρωτοκόλλου προσχώρησης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.
Μετά τη διαπραγμάτευση ολόκληρης της πρότασης, με πρόταση που εγκρίθηκε από τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ αποφασίστηκε η αναβολή των διαπραγματεύσεων. Η πρόταση σημείωνε ότι «λόγω της έλλειψης σαφήνειας του υπό συζήτηση θέματος και της έλλειψης ωριμότητας των διαπραγματεύσεων, τα άρθρα της πρότασης δεν πρέπει να περάσουν και πρέπει να τερματιστούν».
Μιλώντας κατά τη διάρκεια των συζητήσεων για το σύνολο της πρότασης, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μπουράκ Ακτσαπάρ δήλωσε ότι η Τουρκία διανύει μια περίοδο βαθιάς αλλαγής και μετασχηματισμού σε διεθνές επίπεδο.
Επισημαίνοντας ότι οι θερμές συγκρούσεις συνεχίζονται στο βόρειο και νότιο τμήμα της Τουρκίας, ο κ. Ακτσαπάρ δήλωσε ότι «ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει κλονίσει βαθιά το περιβάλλον ασφαλείας στην ευρωατλαντική περιοχή. Αυτό που συνέβη στη Γάζα- οι επιθέσεις του Ισραήλ κόστισαν τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων. Όλα αυτά αποκαλύπτουν τη σημασία μιας προσέγγισης 360 μοιρών για την ασφάλεια».
Υπενθυμίζοντας ότι το σχέδιο νόμου για την έγκριση της επικύρωσης του πρωτοκόλλου προσχώρησης της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ είχε ήδη εγκριθεί, ο Ακτσπάρ δήλωσε ότι υπάρχει μια κατάσταση που δημιουργείται από το μεταβαλλόμενο περιβάλλον ασφαλείας.
Επισημαίνοντας ότι η ασφάλεια της Βαλτικής και της βόρειας γεωγραφίας έχει γίνει ακόμη πιο σημαντική για τη συμμαχία του ΝΑΤΟ μετά τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας, ο Ακτσπάρ δήλωσε ότι «η Σουηδία, μία από τις στρατηγικής σημασίας χώρες της περιοχής αυτής, αποφάσισε να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ εγκαταλείποντας την πολιτική ουδετερότητας στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας μετά το ξέσπασμα του πολέμου. Από την αρχή της διαδικασίας τονίσαμε στο υψηλότερο επίπεδο ότι η Σουηδία, ως μελλοντικός μας σύμμαχος, θα πρέπει να τηρεί τις νόμιμες ανησυχίες της χώρας μας για την ασφάλεια και να ενεργεί στο πνεύμα της συμμαχίας».
Ο ίδιος σημείωσε επίσης ότι η Σουηδία και η Φινλανδία δεσμεύτηκαν να αποτρέψουν τη χρηματοδότηση και τις δραστηριότητες στρατολόγησης της τρομοκρατικής οργάνωσης PKK, να μην παρέχουν υποστήριξη στη FETÖ, το PKK/PYD, να λάβουν νομικά μέτρα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, να άρουν τους περιορισμούς στις διαδικασίες έκδοσης και απέλασης και την αμυντική βιομηχανία.
Αναφέροντας ότι δημιουργήθηκε ένας μόνιμος κοινός μηχανισμός μεταξύ των τριών χωρών όσον αφορά την παρακολούθηση των μέτρων που λαμβάνονται, ο Akçapar δήλωσε ότι «όταν εξετάζουμε τον μετασχηματισμό και τα βήματα που έκανε η Σουηδία σε αυτή τη διαδικασία, η σουηδική κυβέρνηση και η κοινή γνώμη άρχισαν να κατανοούν καλύτερα τις νόμιμες ανησυχίες της χώρας μας για την ασφάλεια. Κατά τη διαδικασία αυτή, οι ελλιπείς προσεγγίσεις αμφισβητήθηκαν τόσο σε κυβερνητικό όσο και σε δημόσιο επίπεδο και άρχισε μια περίοδος αυτοκριτικής».
Συνεχίζοντας δήλωσε ότι είδαν αυτή τη μεταμόρφωση από τις δηλώσεις που έκαναν οι Σουηδοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι και ότι οι Σουηδοί αξιωματούχοι εξέφραζαν σε κάθε ευκαιρία ότι πέρασαν από μια αλλαγή παραδείγματος.
Επισημαίνοντας ότι η σουηδική κυβέρνηση δήλωσε ότι θα παραμείνει πιστή στις δεσμεύσεις της, ο τόνισε ότι «η σουηδική κυβέρνηση έθεσε σε εφαρμογή τις αλλαγές που έγιναν στη νομοθεσία στο πλαίσιο της καταπολέμησης της τρομοκρατίας. Στο πλαίσιο αυτό, έγινε συνταγματική τροποποίηση για την τιμωρία της συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση. Για πρώτη φορά στη Σουηδία, η συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση ποινικοποιήθηκε. Η Σουηδία έλαβε συγκεκριμένα μέτρα για τις τρομοκρατικές δραστηριότητες, ιδίως για τις δραστηριότητες και τη χρηματοδότηση του PKK. Οι κύκλοι που συνδέονται με το PKK δεν μπορούν να βρουν ελεύθερο πεδίο δράσης στη Σουηδία όπως στο παρελθόν. Η οργάνωση βρίσκεται υπό πίεση».
Αναφέροντας ότι η Σουηδία ενημέρωσε την Τουρκία ότι έχει ετοιμάσει ένα σχέδιο οδικού χάρτη στο πλαίσιο των διμερών επαφών, ο Ακτσαπάρ δήλωσε ότι η Σουηδία θα παρουσιάσει στην Τουρκία έναν οδικό χάρτη που θα περιλαμβάνει τις ευθύνες της και ποια βήματα θα κάνει στη διαδικασία.
Αναφέροντας ότι οι τρομοκρατικές οργανώσεις έχουν δραστηριοποιηθεί κατά της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, επειδή πιστεύουν ότι θα αυξήσει τη συνεργασία στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, σημείωσε ότι «εκτιμούμε ότι η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ θα καταστήσει την ευρωατλαντική περιοχή πιο ασφαλή, θα χρησιμεύσει στην περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών μας σχέσεων στη βάση των συμμαχικών δεσμών και ευθυνών και θα συμβάλει στην ανάπτυξη της συνεργασίας μας, ιδίως στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας».
Μετά τις διαπραγματεύσεις για το σύνολο της πρότασης, μια πρόταση που εγκρίθηκε από τους βουλευτές του κόμματος AK αποφάσισε την αναβολή των διαπραγματεύσεων. Η πρόταση έγραφε: «Λόγω της έλλειψης σαφήνειας του υπό συζήτηση θέματος και της έλλειψης ωριμότητας των διαπραγματεύσεων, τα άρθρα της πρότασης δεν πρέπει να περάσουν και πρέπει να τερματιστούν».
Πηγή: ieidiseis.gr
Περισσότερα Νέα Κατηγορίας...
Πόλεμος στην Ουκρανία – Μόσχα: Η Ουκρανία χτύπησε τα εδάφη μας με αμερικανικούς πυραύλους
Βαλτική: Ζημιά και σε δεύτερο καλώδιο, που συνδέει Λιθουανία και Σουηδία – «Δεν μπορεί να έγινε κατά λάθος» λέει το Βερολίνο
JP Morgan: Τα σενάρια για την επιβολή δασμών σε Κίνα και ΕΕ από τον Τραμπ