1 Δεκεμβρίου, 2023

Βερολίνο: Αυξημένα μέτρα ασφαλείας για την αυριανή επίσκεψη Ερντογάν

«Αστακός» το Βερολίνο εν αναμονή της αυριανής επίσκεψης Ερντογάν. Μεταξύ των αυξημένων προστασίας είναι «σημαντικοί περιορισμοί» στην κυκλοφορία, ενώ έχουν ήδη ανακοινωθεί δεκάδες διαδηλώσεις υπέρ των Παλαιστινίων, αλλά και συγκεντρώσεις Κούρδων εναντίον του Ταγίπ Ερντογάν


Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη του πρόεδρου της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν στη γερμανική πρωτεύουσα μετά τον Σεπτέμβριο του 2018.

Η συγκυρία με την κρίση στη Μέση Ανατολή και την υποστήριξη του Τούρκου προέδρου προς τη Χαμάς καθιστά την επίσκεψη ιδιαίτερα ευαίσθητη και τα μέτρα ασφαλείας αναμένονται εξαιρετικά αυστηρά.

Για λόγους ασφαλείας, η αστυνομία δεν έχει αποκαλύψει τα ακριβή δρομολόγια που θα ακολουθήσει η αυτοκινητοπομπή του Ταγίπ Ερντογάν ούτε τους δρόμους που θα κλείσουν. Η προετοιμασία του πρωτοκόλλου ασφαλείας βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, σύμφωνα με την Tagesspiegel.

Το πρόγραμμα της επισκέψεως του Τούρκου προέδρου

Νωρίς μετά το απόγευμα ο Τούρκος πρόεδρος θα μεταβεί στο Ανάκτορο Bellevue, όπου θα τον υποδεχθεί ο ομοσπονδιακός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ και κατόπιν στην καγκελαρία, για δείπνο εργασίας με τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς. Παραμένει ασαφές εάν οι δύο ηγέτες θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, δεν έχουν προγραμματιστεί μεγάλες δημόσιες εμφανίσεις για τον κ. Ερντογάν και κατά πάσα πιθανότητα δεν θα παραστεί στον φιλικό αγώνα ποδοσφαίρου μεταξύ των εθνικών ομάδων της Γερμανίας και της Τουρκίας, ο οποίος θα διεξαχθεί το Σάββατο στο Ολυμπιακό Στάδιο του Βερολίνου και δεν θα εμφανιστεί σε φιλοπαλαιστινιακή διαδήλωση.

Για αύριο, από τις 6 π.μ. έως τα μεσάνυχτα, έχει εκδοθεί ανακοίνωση για τον αποκλεισμό των δρόμων γύρω από το προεδρικό ανάκτορο και την καγκελαρία, καθώς και η πρόσβαση στον ποταμό Σπρέε. Οι μόνιμοι κάτοικοι των περιοχών θα πρέπει να φέρουν δελτίο ταυτότητας, ενώ απαγορεύονται επίσης οι συγκεντρώσεις.