19 Ιουλίου, 2024

Αλλαγές στο «καλάθι του νοικοκυριού» – Στο ΦΕΚ η λίστα προϊόντων

Στο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως δημοσιεύτηκε η υπουργική απόφαση η οποία επικαιροποιεί τη λίστα των κατηγοριών προϊόντων του «καλαθιού του νοικοκυριού» που θα ισχύσει.

Η νέα απόφαση 75926/2023 που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ, αφορά στον καθορισμό των κατηγοριών προϊόντων που εντάσσονται στο «καλάθι του νοικοκυριού», τον καθορισμό της συχνότητας αποστολής του καταλόγου προϊόντων από τους υπόχρεους, τον ορισμό της αρμόδιας αρχής ελέγχου, τον καθορισμό της διαδικασίας είσπραξης των προστίμων και λοιπά ειδικότερα ζητήματα για την εφαρμογή του άρθρου 55 τουν. 5045/2023 (Α’ 136).

Σε ό,τι αφορά τη λίστα με τις κατηγορίες των προϊόντων δεν υπάρχουν επί της ουσίας διαφορές με αυτές που ισχύουν σήμερα.

Από το «Καλάθι του Νοικοκυριού», από το οποίο έχουν αφαιρεθεί είδη που δεν είχαν την αναμενόμενη ζήτηση, π.χ. κακάο, σοκολάτα και αντισηπτικά ενώ καθίσταται υποχρεωτική η προσθήκη, τουλάχιστον, ενός επώνυμου προϊόντος (για όσα σούπερ μάρκετ πωλούν επώνυμα προϊόντα) σε ορισμένες κατηγορίες βασικών ειδών διατροφής (π.χ. γαλακτοκομικά, όσπρια, ρύζι, ζυμαρικά).

Επίσης προβλέπεται σε χώρο κοντά στα ταμεία, η καθιέρωση ενός δεύτερου σημείου ιδιαίτερης προβολής και πώλησης για τα προϊόντα του «Καλαθιού του Νοικοκυριού» (για όσα δεν χρειάζονται ψυγείο) και του «Καλαθιού των Σχολικών Ειδών». Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχει – όπου είναι χωροταξικά εφικτό – ειδική προθήκη για τα περισσότερα προϊόντα που περιλαμβάνονται στο καλάθι.

Για τις κατηγορίες 1, 5, 6, 7, 8, 9, 16, 17, 20, 21, 22, 27 και 32 του ως άνω πίνακα , οι υπόχρεοι της παρ. 1 του άρθρου 55 του ν. 5045/2023 εντάσσουν στον κατάλογο που αποστέλλουν στο Υπουργείο Ανάπτυξης τουλάχιστον ένα (1) προϊόν επώνυμης ετικέτας. Από την ως άνω υποχρέωση εξαιρούνται οι επιχειρήσεις που δεν διαθέτουν στο καταναλωτικό κοινό προϊόντα επώνυμης ετικέτας στην αντίστοιχη κατηγορία.

3. Για τις κατηγορίες 57 έως 67 τους ως άνω πίνακα, οι υπόχρεοι της παρ. 1 του άρθρου 55 του ν. 5045/2023, αλλά και άλλες επιχειρήσεις που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία «το καλάθι του νοικοκυριού» δυνάμει της παρ. 5 του ιδίου άρθρου, εντάσσουν στον κατάλογο που αποστέλλουν στο Υπουργείο Ανάπτυξης ένα (1) τουλάχιστον προϊόν, εφόσον διαθέτουν προϊόντα της κατηγορίας αυτής προς πώληση στους καταναλωτές. Οι επιχειρήσεις που δεν εντάσσονται στους υπόχρεους της παρ. 1 του άρθρου 55 του ν. 5045/2023, και συμμετέχουν εθελοντικά στην πρωτοβουλία «το καλάθι του νοικοκυριού», όπως οι εξειδικευμένες επιχειρήσεις πώλησης σχολικών, χαρτικών και παιχνιδιών, μπορούν να συμμετέχουν μόνο για τις κατηγορίες 57 έως 67 της παρ. 1 και να σταματήσουν να αποστέλλουν τον ως άνω κατάλογο από την 4η Οκτωβρίου 2023.

Υπενθυμίζεται ότι σε ισχύ τίθενται από την ερχόμενη Τετάρτη, 30 Αυγούστου, το «Καλάθι των Μαθητών».

Πηγή:protothema