Ο Άλμπερτ Μπουρλά, επικεφαλής της Pfizer, μίλησε στο Sky News και είπε ότι η εταιρεία του είναι έτοιμη να αρχίσει την αποστολή εμβολίων μέσα σε λίγες ώρες από την έγκρισή του από τις αρχές.
Είπε ακόμα ότι θα η εταιρεία του θα καταθέσει αίτημα για έγκριση από τις ρυθμιστικές αρχές σε όλο τον κόσμο πολύ γρήγορα, τα επόμενα δυο 24ωρα και η αποστολή των πρώτων 20 εκατομμυρίων εμβολίων θα αρχίσει άμεσα.
Χθες με ανακοίνωσή της η Pfizer αναφερόμενη στην τελική ανάλυση της 3ης φάσης των κλινικών δοκιμών του εμβολίου της, τονίζει ότι είναι αποτελεσματικό κατά 95% στην αποτροπή μολύνσεων ακόμη και σε ενήλικες και χωρίς σοβαρές ανησυχίες για θέματα ασφάλειας.
Η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία Pfizer, που συνεργάζεται με το γερμανικό εργαστήριο βιοτεχνολογίας BioNTech, ξεκινά «πρόβα τζενεράλε» εμβολιασμών με το εμβόλιό της που έχει αποτελεσματικότητα 92% (βάσει των πρώτων αποτελεσμάτων).
Το πιλοτικό πρόγραμμα εμβολιασμών θα γίνει σε τέσσερις Πολιτείες των ΗΠΑ: το Ρόουντ Αϊλαντ, το Τέξας, το Νέο Μεξικό και το Τενεσί. Η πρώτη αυτή προσπάθεια στόχο έχει να αποκαλυφθούν οι δυσκολίες μεταφοράς και αποθήκευσης του εμβολίου που απαιτεί θερμοκρασίες -70ο Κελσίου.
Από εκεί και πέρα όλα δείχνουν ότι η διανομή του άλλου εμβολίου της αμερικανικής εταιρίας βιοτεχνολογίας Moderna, με αποτελεσματικότητα 94,5%, θα είναι ευκολότερη, καθώς αυτό το σκεύασμα διατηρείται σε απλά ψυγεία με θερμοκρασία 2-8 βαθμών Κελσίου.
Oμως, ακόμη κι ένα εμβόλιο όπως της αμερικανικής Moderna θα αντιμετωπίσει προβλήματα στις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες, όπου είναι συχνές οι διακοπές ηλεκτρισμού (άρα η κατάψυξη μπορεί να είναι αναξιόπιστη για τη σωστή συντήρηση των εμβολίων) ή υπάρχει έλλειψη πάγου. Οι ειδικοί πάντως διαθέτουν μια σειρά από εναλλακτικές λύσεις που χρησιμοποιήθηκαν στο παρελθόν για τη διανομή εμβολίων (όπως στην περίπτωση Εμπολα).
Ακόμη μία εναλλακτική λύση είναι η αποξήρανση και μετατροπή σε σκόνη των εμβολίων mRNA -τεχνολογία που χρησιμοποιούν και τα δύο εμβόλια- τα οποία θα επανέρχονται με νερό στην αρχική μορφή τους. Hδη, η Pfizer ανακοίνωσε πως εργάζεται πάνω σε μία τέτοια λύση, ώστε να μη χρειάζεται βαθιά κατάψυξη.
Η αποτελεσματικότητα των δύο εμβολίων χαρακτηρίστηκε ως «εντυπωσιακή» από την επιστημονική κοινότητα και πλέον ηγούνται της μάχης κατά της Covid-19, ωστόσο οι ανάγκες υποδομών που απαιτούνται για τη συντήρηση του εμβολίου φαίνεται να δίνει προς το παρόν μερικούς πόντους ακόμη στη Moderna. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα δύο εμβόλια είναι πιθανόν να λάβουν την έγκριση του Αμερικανικού Οργανισμού Φαρμάκων (FDA) κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου και εκτιμάται πως τέλος του χρόνου θα αρχίσει ο εμβολιασμός 20 εκατομμυρίων Αμερικανών.
Εν αναμονή των εγκρίσεων των εμβολίων, η Γαλλία ανακοίνωσε πως 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ από τον προϋπολογισμό θα αξιοποιηθούν για την οργάνωση της επιχείρησης του εμβολιασμού των πολιτών το 2021. Στο Βέλγιο, η κυβέρνηση ανακοίνωσε την πρόθεση εμβολιασμού τουλάχιστον του 70% του πληθυσμού της χώρας, δηλαδή 8 εκατομμυρίων ανθρώπων, με τα εμβόλια που θα λάβουν μελλοντικά έγκριση και τα οποία θα είναι δωρεάν για κάθε πολίτη.
«Σπριντ» για συμφωνίες
Ευρώπη και ΗΠΑ σπεύδουν να εξασφαλίσουν συμφωνίες για την προμήθεια δόσεων εμβολίων τόσο με τις πρωτοπόρες Moderna και Pfizer/BioNTech όσο και με άλλες που βρίσκονται πιο πίσω στη φάση των κλινικών δοκιμών. Πηγές του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, που έχουν γνώση των συνομιλιών, σημειώνουν πως η Ευρωπαϊκή Ενωση βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τη Moderna και τις προσεχείς ημέρες μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία.
Η τιμή που συζητήθηκε ήταν κάτω από 25 δολάρια ανά δόση, την ώρα που οι ΗΠΑ έχουν εξασφαλίσει συμφωνία από το καλοκαίρι για 100 εκατομμύρια δόσεις έναντι 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων (15 δολάρια τη δόση) και το ενδεχόμενο επέκτασης με ακόμη 400 εκατομμύρια δόσεις. Οι ΗΠΑ, που χρηματοδότησαν με δισεκατομμύρια τις έρευνες ανάπτυξης του εμβολίου, πρόκειται να λάβουν φέτος τις πρώτες δόσεις του εμβολίου της αμερικανικής εταιρίας βιοτεχνολογίας εφόσον εγκριθεί.
Την περασμένη εβδομάδα η Ε.Ε. συμφώνησε με τις Pfizer/BioNTech για 300 εκατομμύρια δόσεις, πληρώνοντας λιγότερα από 19,50 δολάρια ανά δόση, σύμφωνα με το Reuters. Οι διεργασίες που γίνονται και οι πιέσεις που υπάρχουν για να επισπευσθούν οι διαδικασίες διαφαίνονται σε χθεσινή δήλωση του διευθύνοντος συμβούλου της Moderna, ο οποίος προειδοποίησε τους Ευρωπαίους ότι η παράταση των διαπραγματεύσεων για την αγορά του εμβολίου κατά της Covid-19 κινδυνεύει να καθυστερήσει τις παραδόσεις, καθώς άλλες χώρες έχουν προτεραιότητα αφού υπέγραψαν συμφωνίες εδώ και μήνες.
«Είναι σαφές ότι η καθυστέρηση δεν θα περιορίσει τη συνολική ποσότητα, θα καθυστερήσει την παράδοση», δήλωσε ο Γάλλος Στεφάν Μπανσέλ σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τη Δευτέρα την πέμπτη σύμβαση, με τη γερμανική φαρμακευτική εταιρία CureVac, στην οποία προβλέπεται αφενός η αρχική αγορά 225 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίων για τον κορονοϊό για λογαριασμό όλων των κρατών-μελών της Ε.Ε. και αφετέρου η δυνατότητα να ζητηθούν έως και 180 εκατομμύρια δόσεις ακόμα. Η CureVac, που χρησιμοποιεί επίσης την τεχνολογία mRNA, αναμένεται να ξεκινήσει κλινικές δοκιμές ευρείας κλίμακας στην αρχή του 2021.
Η σύμβαση με την CureVac ενισχύει το ήδη ευρύ χαρτοφυλάκιο εμβολίων που πρόκειται να παραχθούν στην Ευρώπη, στο οποίο περιλαμβάνονται οι συμβάσεις που έχουν υπογραφεί με τις εταιρίες AstraZeneca, Sanofi-GSK, Janssen Pharmaceutica NV και BioNtech-Pfizer, καθώς και οι διερευνητικές συνομιλίες με την εταιρία Moderna.
etypos
Περισσότερα Νέα Κατηγορίας...
Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 18 Νοεμβρίου
Πολυτεχνείο: Επεισόδια με μολότοφ – Έκαψαν σημαία έξω από το αμερικανικό προξενείο στη Θεσσαλονίκη
Εμβολιασμός: Πότε πρέπει να εμβολιάζονται οι ενήλικες