20 Απριλίου, 2024

Ακριβότερα τα σαρακοστιανά φέτος – Έως και 5 ευρώ η λαγάνα

Την ανιούσα έχουν πάρει οι τιμές των προϊόντων που συμπεριλαμβάνονται παραδοσιακά στο σαρακοστιανό τραπέζι με αποτέλεσμα το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρα θα είναι «τσουχτερό».

Φέτος το σαρακοστιανό τραπέζι αναμένεται να είναι πιο ακριβό καθώς η ακρίβεια έχει βάλει φωτιά στα περισσότερα προϊόντα του.

Οι επιχειρηματίες επικαλούνται το ενεργειακό κόστος και αυτό των πρώτων υλών που σε ένα χρόνο αυξήθηκε ακόμα και 100%.

Φέτος η λαγάνα αναμένεται να κοστίσει στον καταναλωτή από 3,50 έως 5 ευρώ. Πέρσι στα αρτοποιεία πωλούνταν από 3 έως 3,5 ευρώ ενώ το 2021 κόστιζε μόνο 2,30 έως 3 ευρώ.

«Αν υπολογίσουμε ότι είχε 10 με 12 ευρώ το σακί το αλεύρι πέρσι κι έχει τώρα, φέτος, 22 με 24, κι όλες οι πρώτες ύλες, τα σουσάμια, η ενέργεια, έχουν ανέβει, έχουν ακριβύνει όλα. Τί να κάνω εγώ τώρα;», δήλωσε ο Παναγιώτης Σαχινίδης , ο πρόεδρος Συντεχνίας Αρτοποιών  Αθηνών.

 Ο πατροπαράδοτος χαλβάς θα κοστίσει, φέτος, από 6,5 έως 15 ευρώ το κιλό, ανάλογα με την ποιότητα και τις γεύσεις, ο άσπρος ταραμάς έχει, πια, ξεφύγει στα 17 ευρώ το κιλό ενώ η ταραμοσαλάτα αγγίζει τα 6,5 ευρώ το κιλό.

Το χταπόδι πωλείται ήδη στα ιχθυοπωλεία 22 ευρώ το κιλό από 18-19 ευρώ που ήταν πέρυσι, ενώ την Καθαρά Δευτέρα η τιμή του αναμένεται να αγγίξει τα 25 ευρώ. Αντίστοιχα, τα θράψαλα κοστίζουν 11-13 ευρώ το κιλό, το καλαμάρι 20-22 ευρώ, όταν η τιμή του πέρυσι ξεκινούσε από τα 17 ευρώ το κιλό.

Διπλάσια είναι η τιμή για το ελληνικό γαριδάκι, καθώς θα αγγίξει τα 7 με 8 ευρώ, όταν πέρσι δεν ξεπερνούσε τα 4 ευρώ.

Ακριβότερες είναι και οι κατεψυγμένες γαρίδες, καθώς οι μικρές πωλούνται έναντι 18 ευρώ το κιλό από 12 ευρώ την προηγούμενη χρονιά και οι μεγάλες 20 ευρώ από 15 ευρώ πέρυσι.

Οι γυαλιστερές φτάνουν τα 24 ευρώ, ενώ τα μύδια από τα 5 ευρώ πέρυσι φέτος κινούνται στην περιοχή των 6-7 ευρώ το κιλό.

Το καλάθι της Σαρακοστής
Την ερχόμενη Τετάρτη, πάντως, θα βρίσκεται στα σούπερ μάρκετ το καλάθι της σαρακοστής με προϊόντα νηστίσιμα, και θα διατηρηθεί μέχρι και τη μεγάλη εβδομάδα.

Θα περιλαμβάνει χαλβά, νηστίσιμες σαλάτες (αλοιφές) και κατεψυγμένα θαλασσινά με δυο τουλάχιστον είδη σε κάθε σούπερ μάρκετ.

madata.gr