28 Μαρτίου, 2024

Ακάρ σε συνεδρίαση του ΝΑΤΟ: Παραβιάζετε τον τουρκικό εναέριο χώρο και θα σας κοιτάμε;

Στις 27 Απριλίου τα αεροσκάφη σας, ελληνικά αεροσκάφη, παραβίασαν τον τουρκικό εναέριο χώρο πάνω από το Νταλαμάν, Ντιντίμ, Ντάτσα. Στις 27. Μετά από αυτό τι περιμένατε να κάνουμε; Θα ‘ρθείτε από τόσα χιλιόμετρα, εκατοντάδες χιλιόμετρα, από την ενδοχώρα της Ελλάδας, στην τουρκική ενδοχώρα, θα παραβιάσετε τον εναέριο χώρο μας και θα καθόμαστε να σας κοιτάμε; Όχι! Παραβιάσαμε τον εναέριο χώρο σας στις 28

Φανερά εκνευρισμένος ο Τούρκος υπουργός Άμυνας αποχωρεί από την συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του ΝΑΤΟ στην Κωνσταντινούπολη γιατί δεν άντεξε να ακούει αλήθειες που του είπαν Έλληνες βουλευτές για τις υπερπτήσεις και το Κυπριακό. Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Θεοδώρα Τζάκρη, μίλησε στο «Κοινωνία Ώρα ΜEGA» για την αντιπαράθεση με τον Χουλουσί Ακάρ.

Ο Ακάρ αφού αντέστρεψε για μια ακόμη φορά την πραγματικότητα παραδέχθηκε on κάμερα παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, παρουσιάζοντάς τες ως αντίποινα για δήθεν πτήσεις ελληνικών μαχητικών στην τουρκική ενδοχώρα.

Οι Έλληνες βουλευτές Σπήλιος Λιβανός, Θεοδώρα Τζάκρη, Ανδρέας Λοβέρδος και Μανούσος Βολουδάκης τον έβαλαν στη θέση του, υπενθυμίζοντας ότι η Τουρκία δεν μπορεί να μιλά για σεβασμό της εθνικής κυριαρχίας διατηρώντας κατοχικό στρατό στην Κύπρο και απειλώντας με πόλεμο.

Οι Έλληνες βουλευτές, επιπλέον, κατήγγειλαν και τον αναθεωρητισμό Τούρκων πολιτικών που υποστηρίζουν τις αδιανόητες διεκδικήσεις περί «γαλάζιας πατρίδας», ενώ την ίδια ώρα ο Ταγίπ Ερντογάν τορπιλίζει το διάλογο με ανοίκειες εκφράσεις κατά του Έλληνα πρωθυπουργού.

Ο Χουλουσί Ακάρ ενώ στην αρχική του τοποθέτηση χρησιμοποίησε την αγγλική γλώσσα, επανήλθε μιλώντας στα τουρκικά και αποχώρησε από την αίθουσα.

«Χθες ηταν  η πρώτη μέρα των συνεδριάσεων της Ειδικής Επιτροπής, και κατά τη συζήτηση των θεμάτων περί εξωτερικής πολιτικής, που κεντρικός ομιλητής ήταν ο Χουλουσί Ακάρ, απρόκλητα έθεσε θέμα αποστρατικοποίησης των ελληνικών νησιών, προσέθεσε ότι κάποιοι Έλληνες πολιτικοί έχουν υιοθετήσει μία ρητορική εντάσεων, και υποστήριξε ότι κάποιες χώρες της ΕΕ ενισχύουν την τρομοκρατία. Στο τέλος, και απαντώντας στις δικές μας ερωτήσεις μας είπε “και τί θέλετε να κάνουμε, και εμείς παραβιάζουμε τον εναέριο χώρο της Ελλάδας, επειδή και εσείς μας προκαλείτε”», ανέφερε αρχικά η κ. Τζάκρη.

«Τοποθετηθήκαμε για όλα τα θέματα, ξεκινώντας από την πολιτική της Τουρκίας, και τονίσαμε την απαράδεκτη στάση της Τουρκίας, όπως και για τις αποβατικές ασκήσεις της γειτονικής χώρας στα παράλια. Η Τουρκία επιδίδεται σε μία πολιτική υπερπτήσεων και παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου, που αυτό συνιστά παραβίαση του διεθνούς δικαίου, και αυτή η πολιτική είναι επικίνδυνη και για την αεροπλοΐα πάνω από το Αιγαίο, και δημιουργεί και ένταση μεταξύ των δύο χωρών. Σήμερα θα δούμε τον Σοϊλού και θα επισκεφθούμε και δύο βάσεις του ΝΑΤΟ», πρόσέθεσε.

«Σε κάθε ευκαιρία η ελληνική αντιπροσωπεία εξηγεί τις ελληνικές θέσεις και οι κάθε φορά οι αντιπαραθέσεις με την Τουρκία μονοπωλούν όλες τις συζητήσεις», κατέληξε.

madata.gr