29 Μαρτίου, 2024

Αμπέλι: Μικρές συγκομιδές το 2023 για το Νότιο Ημισφαίριο

Από τις πυρκαγιές μέχρι τις χαλαζοπτώσεις, το ωίδιο και την ξηρασία, ο τρύγος του 2023 χαρακτηρίζεται από τις δύσκολες κλιματικές συνθήκες στους αμπελώνες του νότου, επισημαίνει η ΚΕΟΣΟΕ σε σχετική ανάρτησή της.

Οι κλιματικές ιδιοτροπίες επιβαρύνουν τις αποδόσεις των αμπελώνων στο νότιο ημισφαίριο, με ιδιαίτερα χαμηλή παραγωγή κρασιού στην Αργεντινή, τη Νότια Αφρική, την Αυστραλία. 

Παρουσιάζοντας μια «πολύ προκαταρκτική εκτίμηση» της παραγωγής κρασιού στο νότιο ημισφαίριο για την συγκομιδή του 2023, ο Pau Roca, ο διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Αμπέλου και Οίνου (OIV), ανακοίνωσε στις 20 Απριλίου σε συνέντευξη Τύπου ότι «παγκοσμίως, αναμένουμε πτώση της παραγωγής κρασιού το 2023 στο νότιο ημισφαίριο». Η παραγωγή αναμένεται να πέσει σε ιστορικό χαμηλό, στην Αργεντινή στα 9 εκατομμύρια εκατόλιτρα (ή -21% σε σύγκριση με την ήδη περιορισμένη συγκομιδή του 2022). «Αυτό συνδέεται με όψιμους παγετούς εκτός από χαλαζοπτώσεις και λειψυδρία που καταγράφονται πολλές φορές το χρόνο», ανέφερε ο Pau Roca.

Σημειώνοντας ότι «η πτώση είναι ακόμη μεγαλύτερη στη Βραζιλία με -30%» (2,3 εκατομμύρια hl), ο διευθυντής του OIV σημειώνει ότι με πρόβλεψη 11 εκατομμυρίων hl, «στην Αυστραλία αναμένεται πτώση 13% λόγω εποχικών παραγόντων και μεγάλων πλημμυρών». Για τη Νότια Αφρική, η παραγωγή θα φτάσει τα 9,5 εκατομμύρια hl, μείωση δηλαδή 6% σε σύγκριση με το 2021, παραγωγή που «είναι κάτω από τον μέσο όρο των τελευταίων 5 ετών και αυτό οφείλεται στο χαλάζι, την παρουσία ωιδίου και σε προβλήματα εγκαυμάτων που συνδέονται με αιχμές θερμότητας», αναφέρει ο Pau Roca.

Αντίθετο ρεύμα

Σε αντίθεση με αυτές τις σημαντικές μειώσεις, «στη Νέα Ζηλανδία, η συγκομιδή του 2023 θα πρέπει να επιστρέψει στους μέσους όγκους» μετά από μια γενναιόδωρη συγκομιδή το 2022 (με 3 εκατομμύρια εκατόλιτρα). Και «παρά τις πυρκαγιές που έπληξαν αρκετές περιοχές στη Χιλή, η χώρα αναμένει συγκομιδή αντίστοιχη με το προηγούμενο έτος» (δηλαδή 12,6 εκατομμύρια hl, +1%), καταλήγει ο Pau Roca.