2 Νοεμβρίου, 2024

ΑΑΔΕ: Πάνω από 1,7 δισ. απλήρωτοι φόροι τον Φεβρουάριο

Στο 1,733 δισ. ευρώ έφτασαν οι απλήρωτοι φόροι τον Φεβρουάριο του 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, ενώ το συνολικό ποσό έχει διαμορφωθεί πλέον στα 113,040 δισ. ευρώ.

Ξεπερνούν τα 113 δισεκατομμύρια ευρώ οι οφειλές περίπου 4 τεσσάρων εκατομμυρίων πολιτών με βάση τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. 

Τα χρέη έχουν καταγράψει άνοδο 77,9% σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2021. Σταθερή διατηρεί η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα τη νομισματική πολιτική της ενώ η Κριστίν Λαγκάρντ προειδοποιεί για αυξημένο πληθωρισμό και τους επόμενους μήνες. 
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, οι απλήρωτοι φόροι στο πρώτο δίμηνο του 2022 ανήλθαν σε 2,536 δισ. ευρώ ενώ τα νέα χρέη διαμορφώθηκαν σε 2,641 δισ. ευρώ.

Το σύνολο των φορολογούμενων με ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία εμφάνισε οριακή μείωση σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2021 καθώς διαμορφώθηκε σε 4.087.432 άτομα έναντι 4.140.400.

Παράλληλα, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Κριστίν Λαγκάρντ, τόνισε ότι οι κίνδυνοι για μεγαλύτερη επιβράδυνση της οικονομίας έχουν αυξηθεί σημαντικά ως αποτέλεσμα του πολέμου στην Ουκρανία, ενώ οι κίνδυνοι που σχετίζονται με την πανδημία έχουν μειωθεί. Η κ. Λαγκάρντ κράτησε κλειστά τα χαρτιά της για τον χρόνο που θα επιλέξει να αυξήσει τα επιτόκια, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «τα επιτόκια μπορεί να αυξηθούν από τις αρχές Ιουλίου (δηλαδή λίγο μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος ΑΡΡ) έως και αρκετούς μήνες μετά».

Όπως ανέφερε η επικεφαλής της ΕΚΤ, στη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση του Δ.Δ., ο πόλεμος στην Ουκρανία επηρεάζει σοβαρά την οικονομία της ευρωζώνης και έχει αυξήσει σημαντικά την αβεβαιότητα. Ο αντίκτυπος του πολέμου στην οικονομία θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη της σύγκρουσης, από την επίδραση των τρεχουσών κυρώσεων και από πιθανά περαιτέρω μέτρα.

Ο πληθωρισμός έχει αυξηθεί σημαντικά και θα παραμείνει υψηλός τους επόμενους μήνες, κυρίως λόγω της απότομης αύξησης του ενεργειακού κόστους.

«Είμαστε πολύ προσεκτικοί στις τρέχουσες αβεβαιότητες και παρακολουθούμε στενά τα εισερχόμενα στοιχεία σε σχέση με τις επιπτώσεις τους στις μεσοπρόθεσμες προοπτικές για τον πληθωρισμό» είπε η Κριστίν Λαγκάρντ.

Σημειώνεται ότι η οικονομία της ζώνης του ευρώ αναπτύχθηκε κατά 0,3% το τελευταίο τρίμηνο του 2021. Η ΕΚΤ εκτιμά ότι η ανάπτυξη παρέμεινε ασθενής κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022, σε μεγάλο βαθμό λόγω των περιορισμών που σχετίζονται με την πανδημία.

Η ΕΚΤ επισήμανε ότι αρκετοί παράγοντες υποδηλώνουν επιβράδυνση της ανάπτυξης και την επόμενη περίοδο. Ο πόλεμος βαραίνει ήδη την εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων και των καταναλωτών, μεταξύ άλλων λόγω της αβεβαιότητας που φέρνει. Με τις τιμές τής ενέργειας και των εμπορευμάτων να αυξάνονται απότομα, τα νοικοκυριά αντιμετωπίζουν υψηλότερο κόστος ζωής και οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν υψηλότερο κόστος παραγωγής. Ο πόλεμος έχει δημιουργήσει πρόσθετες δυσκολίες στο εμπόριο, ενώ ένα νέο σύνολο μέτρων πανδημίας στην Ασία αυξάνει τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας. Ορισμένοι τομείς αντιμετωπίζουν αυξανόμενες δυσκολίες στην προμήθεια των εισροών τους, γεγονός που διαταράσσει την παραγωγή.

Ωστόσο, υπάρχουν επίσης αντισταθμιστικοί παράγοντες που στηρίζουν τη συνεχιζόμενη ανάκαμψη, όπως τα αντισταθμιστικά δημοσιονομικά μέτρα και η δυνατότητα των νοικοκυριών να αντλήσουν από τις οικονομίες που συσσώρευσαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Στο πλαίσιο αυτό η ΕΚΤ θεωρεί ότι η στήριξη της δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής παραμένουν κρίσιμες. Επιπλέον, η επιτυχής υλοποίηση των επενδυτικών και μεταρρυθμιστικών σχεδίων στο πλαίσιο του προγράμματος της ΕΕ Next Generation θα επιταχύνει την ενεργειακή και την πράσινη μετάβαση. Αυτό θα συμβάλει στην ενίσχυση της μακροπρόθεσμης ανάπτυξης και ανθεκτικότητας στη ζώνη του ευρώ.

Πληθωρισμός

Ο πληθωρισμός αυξήθηκε στο 7,5% τον Μάρτιο, από 5,9% τον Φεβρουάριο. Οι τιμές της ενέργειας αυξήθηκαν μετά το ξέσπασμα του πολέμου και τώρα βρίσκονται 45% πάνω από το επίπεδό τους πριν από ένα χρόνο. Εξακολουθούν να αποτελούν την κύρια αιτία του υψηλού ποσοστού πληθωρισμού. Οι δείκτες που βασίζονται στην αγορά υποδηλώνουν ότι οι τιμές της ενέργειας θα παραμείνουν υψηλές βραχυπρόθεσμα, αλλά στη συνέχεια θα μετριαστούν σε κάποιο βαθμό. Οι τιμές των τροφίμων έχουν επίσης αυξηθεί κατακόρυφα. Αυτό οφείλεται στο αυξημένο κόστος μεταφοράς και παραγωγής, ιδίως στην υψηλότερη τιμή των λιπασμάτων, τα οποία συνδέονται εν μέρει με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

madata.gr