16 Ιουλίου, 2024

7 μυστικά που δεν πρέπει να κρατάτε από τον σύντροφό σας, σύμφωνα με την ψυχολογία

Τα ψέματα είναι ένα κοινό φαινόμενο στις σχέσεις, αλλά μπορούν να έχουν σοβαρές επιπτώσεις. Όταν συστηματικά κρύβουμε πράγματα από τον/την σύντροφό μας, στέλνουμε το μήνυμα ότι δεν τον εμπιστευόμαστε, δεν τον σεβόμαστε ή δεν τον αγαπάμε αρκετά για να του πούμε την αλήθεια.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι μπορεί να πουν ψέματα στους συντρόφους τους. Μερικοί μπορεί να λένε ψέματα για να αποφύγουν τη σύγκρουση ή για να μην πληγώσουν τον σύντροφό τους. Άλλοι ενδέχεται να λένε ψέματα προκειμένου να προστατεύσουν τον εαυτό τους ή τον σύντροφό τους από κάτι. Και άλλοι μπορεί να κρύβουν πράγματα απλώς επειδή τους αρέσει να ελέγχουν καταστάσεις.

Όποιοι και αν είναι οι λόγοι, εάν κρατάτε μυστικά από τον σύντροφό σας, η σχέση είναι πιθανώς πιο καταδικασμένη από όσο νομίζετε. Όταν ο σύντροφός σας καταλάβει ότι λέτε ψέματα, χάνει την εμπιστοσύνη του και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σύγκρουση, απομάκρυνση ή ακόμη και σε χωρισμό.

Εάν δεν θέλετε να καταστρέψετε τη σχέση με τον/την σύντροφό σας, δεν πρέπει να κρατάτε μυστικά για κάποιο από τα ακόλουθα 7 πράγματα:
Το ιστορικό των γνωριμιών σας
Το μισθό σας
Την ηλικία σας
Τα κοινωνικά σας σχέδια
Πόσο κοστίζει κάτι που αγοράσατε
Απιστίες του παρελθόντος
Πράγματα για τα οποία δεν είστε υπερήφανοι

Το ιστορικό των γνωριμιών σας
Το ιστορικό γνωριμιών σας είναι ένα μέρος του παρελθόντος σας που μπορεί να επηρεάσει την τρέχουσα σχέση σας. Εάν ο σύντροφός σας, σας ρωτήσει για αυτό, είναι σημαντικό να είστε ειλικρινείς. Το ψέμα μπορεί να οδηγήσει σε σύγκρουση, δυσπιστία ή ακόμη και σε χωρισμό.

Ωστόσο, δεν χρειάζεται να μοιράζεστε όλες τις λεπτομέρειες του παρελθόντος σας. Εάν ο σύντροφός σας δεν ρωτήσει, δεν χρειάζεται να πείτε τίποτα. Ακόμη και αν ρωτήσει, μπορείτε να επιλέξετε να μην μοιραστείτε ορισμένες πληροφορίες που θεωρείτε πολύ προσωπικές.

Είναι σημαντικό να είστε ευγενικοί όταν μιλάτε για το ιστορικό γνωριμιών σας. Μην κρίνετε τον πρώην σας ή τις επιλογές του. Θυμηθείτε ότι ο σύντροφός σας μπορεί να αισθάνεται άβολα με το να μιλάει για το παρελθόν σας.

Μερικές συμβουλές για να μιλήσετε με τον σύντροφό σας για το ιστορικό γνωριμιών σας:

Επικεντρωθείτε στα γεγονότα. Μην μπείτε σε λεπτομέρειες σχετικά με το πώς νιώθατε ή τι σκεφτόσασταν.
Να είστε ειλικρινείς, αλλά και ευγενικοί. Μην κρίνετε τον πρώην σας ή τις επιλογές του.
Να είστε προετοιμασμένοι για ερωτήσεις. Ο σύντροφός σας μπορεί να έχει πολλές ερωτήσεις για το παρελθόν σας.
Εάν είστε ειλικρινείς και ευγενικοί, μπορείτε να μιλήσετε με τον σύντροφό σας για το ιστορικό γνωριμιών σας με έναν τρόπο που θα ενισχύσει τη σχέση σας.

Πόσα χρήματα κερδίζετε
Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους κάποιος μπορεί να θέλει να πει ψέματα για τη δουλειά ή τον μισθό του σε μια σχέση. Μπορεί να φοβάται ότι ο σύντροφός του θα τον κρίνει ή θα τον εκμεταλλευτεί. Μπορεί να νιώθει άβολα να μιλάει για οικονομικά θέματα. Ή μπορεί απλώς να θέλει να κάνει καλή εντύπωση. Όποια και αν είναι η αιτία, το να λέτε ψέματα για τη δουλειά ή τον μισθό σας δεν είναι τρόπος για να χτιστεί μια υγιής σχέση.

Εάν ο σύντροφός σας, σας αγαπά και σας σέβεται, δεν θα τον νοιάζει πόσα χρήματα κερδίζετε ή τι κάνετε για δουλειά. Θα σας αγαπήσει για αυτό που είστε.

Αντίθετα, εάν ο σύντροφός σας, σας εκμεταλλεύεται ή σας κρίνει για τα οικονομικά σας, είναι καλύτερο να μην είστε μαζί με αυτό τον άνθρωπο.

Εάν δεν αισθάνεστε άνετα να μοιράζεστε πληροφορίες για τον μισθό σας με τον σύντροφό σας, είναι καλύτερο να είστε ειλικρινείς σχετικά με αυτό. Πείτε ότι θα προτιμούσατε να μην το πείτε τώρα ή ότι θέλετε να το συζητήσετε αργότερα.

Φυσικά, αν τα πράγματα είναι σοβαρά, θα πρέπει να είστε ειλικρινείς σχετικά με τα οικονομικά σας. Αλλά είναι σημαντικό να το κάνετε με τον σωστό τρόπο.

Την ηλικία σας
Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους κάποιος μπορεί να θέλει να πει ψέματα για την ηλικία του στις εφαρμογές γνωριμιών. Μπορεί να φοβάται ότι θα τον απορρίψουν επειδή είναι πολύ νέος ή πολύ μεγάλος. Μπορεί να θέλει να προσελκύσει έναν συγκεκριμένο τύπο ατόμου. Ή μπορεί απλώς να θέλει να κάνει καλή εντύπωση. Όποια και αν είναι η αιτία, το να λέτε ψέματα για την ηλικία σας δεν είναι ο τρόπος για να χτιστεί μια υγιής σχέση.

Εάν ο σύντροφός σας, σας αγαπά και σας σέβεται, δεν θα τον νοιάζει πόσο ετών είστε. Θα σας αγαπήσει για αυτό που είστε.

Αντίθετα, εάν ο σύντροφός σας, σας απορρίψει ή σας χειραγωγήσει επειδή είστε μεγαλύτερης ή μικρότερης ηλικίας, είναι καλύτερο να μην είστε μαζί με αυτό τον άνθρωπο.

Εάν φοβάστε ότι θα σας απορρίψουν επειδή είστε μεγαλύτερης ή μικρότερης ηλικίας, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι υπάρχουν άνθρωποι που θα σας αγαπήσουν για αυτό που είστε.

Εάν δεν είστε σίγουροι πώς να αντιμετωπίσετε το στίγμα της ηλικίας στις εφαρμογές γνωριμιών, μπορείτε να δοκιμάσετε τα ακόλουθα:

Καθορίστε τι ψάχνετε σε μια σχέση. Τι είναι σημαντικό για εσάς; Μόλις κατανοήσετε τι θέλετε, μπορείτε να δημιουργήσετε ένα προφίλ που θα προσελκύσει άτομα με παρόμοια ενδιαφέροντα.
Φροντίστε το προφίλ σας. Βεβαιωθείτε ότι το προφίλ σας είναι ενημερωμένο και ελκυστικό. Χρησιμοποιήστε καλές φωτογραφίες και γράψτε μια περιγραφή που θα σας κάνει να ξεχωρίσετε.
Μην φοβάστε να γράψετε πρώτοι. Πολλοί άνθρωποι είναι απρόθυμοι να γράψουν πρώτοι, αλλά είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ξεκινήσετε μια συνομιλία.
Εάν ακολουθήσετε αυτές τις συμβουλές, θα αυξήσετε τις πιθανότητές σας να βρείτε κάποιον άνθρωπο που θα σας αγαπήσει για αυτό που είστε, ανεξάρτητα από την ηλικία σας.

Τα κοινωνικά σας σχέδια
Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους κάποιος μπορεί να θέλει να πει ψέματα για τα κοινωνικά του σχέδια. Μπορεί να ντρέπεται για το πού πηγαίνει ή με ποιον θα πάει. Μπορεί να φοβάται ότι ο σύντροφός του δεν θα εγκρίνει τα σχέδια του. Ή μπορεί απλώς να θέλει να αποφύγει τη σύγκρουση. Όποια και αν είναι η αιτία, το να λέτε ψέματα για τα κοινωνικά σας σχέδια δεν είναι ο τρόπος για να χτιστεί μια υγιής σχέση.

Εάν ο σύντροφός σας, σας αγαπά και σας σέβεται, θα καταλάβει ότι θέλετε να περάσετε χρόνο με τους φίλους και την οικογένειά σας. Δεν θα σας κρίνει για το πού πηγαίνετε ή με ποιον θα πάτε.

Αντίθετα, εάν ο σύντροφός σας, σας κάνει να νιώθετε άσχημα για τα κοινωνικά σας σχέδια, αυτό είναι ένα σημάδι ότι υπάρχει πρόβλημα στη σχέση σας.

Εάν δεν είστε σίγουροι πώς να μιλήσετε στον σύντροφό σας για τα κοινωνικά σας σχέδια, μπορείτε να δοκιμάσετε τα ακόλουθα:

Ξεκινήστε με μια ανοιχτή και ειλικρινή συζήτηση. Ενημερώστε τον σύντροφό σας ότι θέλετε να περάσετε χρόνο με τους φίλους και την οικογένειά σας και ότι θέλετε να είστε ειλικρινείς μαζί του σχετικά με τα σχέδιά σας.
Εξηγήστε γιατί είναι σημαντικό για εσάς να περάσετε χρόνο με τους φίλους και την οικογένειά σας. Ενημερώστε τον σύντροφό σας ότι οι κοινωνικές σας σχέσεις είναι σημαντικές για εσάς και ότι θέλετε να τις διατηρήσετε.
Ενεργοποιήστε την αμοιβαία κατανόηση. Ενθαρρύνετε τον σύντροφό σας να σας πει πώς νιώθει για τα κοινωνικά σας σχέδια. Ενημερώστε τον ότι θέλετε να ακούσετε τις ανησυχίες του και ότι είστε πρόθυμοι να βρείτε έναν τρόπο να συμβιβαστείτε.
Εάν μπορείτε να μιλήσετε ανοιχτά και ειλικρινά στον σύντροφό σας για τα κοινωνικά σας σχέδια, θα είστε σε θέση να χτιστείτε μια σχέση που βασίζεται στην εμπιστοσύνη και την κατανόηση.

Πόσο κοστίζει κάτι που αγοράσατε
Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους κάποιος μπορεί να θέλει να πει ψέματα στον σύντροφό του για το πόσο κοστίζει κάτι που αγόρασε. Μπορεί να φοβάται ότι ο σύντροφός του θα τον κρίνει ή θα τον απορρίψει. Μπορεί να νιώθει ένοχος για το ποσό που ξόδεψε. Ή μπορεί απλώς να θέλει να αποφύγει τη σύγκρουση. Όποια και αν είναι η αιτία, το να λέτε ψέματα στον σύντροφό σας για το πόσο κοστίζει κάτι που αγοράσατε δεν είναι ο τρόπος για να χτιστεί μια υγιής σχέση.

Εάν ο σύντροφός σας, σας αγαπά και σας σέβεται, θα καταλάβει ότι θέλετε να κάνετε αγορές. Δεν θα σας κρίνει για το πόσο κοστίζουν αυτές οι αγορές.

Αντίθετα, εάν ο σύντροφός σας, σας κάνει να νιώθετε άσχημα για τις αγορές σας, αυτό είναι ένα σημάδι ότι υπάρχει πρόβλημα στη σχέση σας.

Εάν δεν είστε σίγουροι πώς να μιλήσετε στον σύντροφό σας για τις οικονομικές σας συνήθειες, μπορείτε να δοκιμάσετε τα ακόλουθα:

Ξεκινήστε με μια ανοιχτή και ειλικρινή συζήτηση. Ενημερώστε τον σύντροφό σας ότι θέλετε να συζητήσετε τις οικονομικές σας συνήθειες και ότι θέλετε να είστε ειλικρινείς μαζί του σχετικά με τις αγορές σας.
Εξηγήστε γιατί κάνετε τις αγορές. Ενημερώστε τον σύντροφό σας ότι οι αγορές αυτές είναι σημαντικές για εσάς και ότι θέλετε να τις διατηρήσετε.
Ενεργοποιήστε την αμοιβαία κατανόηση. Ενθαρρύνετε τον σύντροφό σας να σας πει πώς νιώθει για τις αγορές σας. Ενημερώστε τον ότι θέλετε να ακούσετε τις ανησυχίες του και ότι είστε πρόθυμοι να βρείτε έναν τρόπο να συμβιβαστείτε.
Εάν μπορείτε να μιλήσετε ανοιχτά και ειλικρινά στον σύντροφό σας για τις οικονομικές σας συνήθειες, θα είστε σε θέση να χτιστείτε μια σχέση που βασίζεται εμπιστοσύνη και κατανόηση.

Απιστίες του παρελθόντος
Η απιστία είναι ένα κοινό πρόβλημα στις σχέσεις. Αν έχετε απιστήσει σε προηγούμενες σχέσεις, μπορεί να αναρωτιέστε αν πρέπει να το πείτε στον τωρινό σας σύντροφο.

Τα υπέρ της απόφασης να μιλήσετε ανοιχτά στον σύντροφό σας:

Η αλήθεια είναι πάντα η καλύτερη λύση. Αν ο σύντροφός σας μάθει αργότερα ότι ήσασταν άπιστος, μπορεί να νιώσει προδομένος και να χάσει την εμπιστοσύνη του σε εσάς.
Είναι πιο δίκαιο για τον σύντροφό σας να γνωρίζει την αλήθεια. Έτσι, μπορεί να πάρει μια ενημερωμένη απόφαση για το αν θέλει να συνεχίσει τη σχέση μαζί σας.
Τα κατά του να μιλήσετε ανοιχτά στο σύντροφό σας:

Μπορεί να μην θέλει να ξαναβγείτε ραντεβού. Αυτό είναι ένα πραγματικό ενδεχόμενο, αλλά είναι σημαντικό να θυμάστε ότι αν ο σύντροφός σας δεν μπορεί να σας συγχωρέσει για την απιστία σας, τότε η σχέση σας δεν θα έχει μέλλον.
Μπορεί να σας κατηγορήσουν για ψέματα ή εξαπάτηση. Αν ο σύντροφός σας μάθει αργότερα ότι ήσασταν άπιστος, μπορεί να νιώσει ότι τον εξαπατήσατε.
Η απόφαση για το αν θα πείτε στον σύντροφό σας για τις απιστίες του παρελθόντος είναι προσωπική. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σταθμίσετε προσεκτικά τα υπέρ και τα κατά πριν πάρετε μια απόφαση.

Πράγματα για τα οποία δεν είστε υπερήφανοι
Σε κάθε σχέση, είναι σημαντικό να είστε ειλικρινείς με τον σύντροφό σας. Αυτό ισχύει ακόμη και για πράγματα για τα οποία δεν είστε περήφανοι.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να μην είστε περήφανοι για κάτι που έχετε κάνει στο παρελθόν. Μπορεί να ήταν ένα λάθος, μια κακή απόφαση ή κάτι που απλώς ντρεπόσασταν.

Εάν ο σύντροφός σας σας ρωτήσει για κάτι που δεν είστε υπερήφανοι, είναι σημαντικό να είστε ειλικρινείς μαζί του. Μπορεί να φοβάστε ότι θα τον απογοητεύσετε ή ότι θα τον χάσετε, αλλά το να λέτε ψέματα θα είναι χειρότερο.

Εάν ο σύντροφός σας μάθει ότι τους είπατε ψέματα, θα αισθανθεί προδομένος και θα χάσει την εμπιστοσύνη του σε εσάς. Αυτό μπορεί να οδηγήσει και σε χωρισμό.

Αν είστε ειλικρινείς και παραδέχεστε ότι δεν είστε υπερήφανοι για κάτι που έχετε κάνει, ο σύντροφός σας μπορεί να σας συγχωρέσει. Μπορεί ακόμη και να σας εκτιμήσει που είστε ειλικρινείς μαζί του.

Η αλήθεια είναι πάντα η καλύτερη λύση, ακόμα κι αν δεν είστε περήφανοι για το παρελθόν σας. Το να είστε ειλικρινείς με τον σύντροφό σας θα σας βοηθήσει να δημιουργήσετε μια ισχυρή σχέση που βασίζεται στην εμπιστοσύνη και την κατανόηση.

Σε κάθε περίπτωση η εμπιστοσύνη είναι το θεμέλιο κάθε σχέσης. Η ειλικρίνεια είναι ο καλύτερος τρόπος για να οικοδομήσετε μια σχέση που βασίζεται στην εμπιστοσύνη. Εάν θέλετε να χτίσετε μια δυνατή, σταθερή, υγιή και ευτυχισμένη σχέση, είναι σημαντικό να είστε ειλικρινείς με τον σύντροφό σας.

ourlife.gr